26 C
Willemstad
• woensdag 19 januari 2022 07:55

Laatste reacties

- Advertentie -

RvC wil aanvullend onderzoek CBCS

centrale bankWILLEMSTAD — De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is van mening dat een aantal operationele aspecten ontbreekt in de voorgestelde Terms of Reference (ToR) voor het onderzoek dat gedaan zal worden naar de CBCS.

Dat meldt de Raad in een brief van 19 april aan de ministers van Financiën van beide landen, Curaçao en St. Maarten: Jose Jardim en Roland Tuitt.
De RvC zou graag zien dat zij overwegen om die aspecten als aanvulling op de al geformuleerde onderzoeksopdracht mee te nemen.
Als de ministers voor 3 mei niets laten weten of laten weten hiertoe niet bereid te zijn, dan zal de RvC in haar eerstvolgende vergadering beraadslagen en beslissen over het ‘wel of niet verstrekken van een onderzoeksopdracht in dit kader’.
De brief is ondertekend door Jairo Bloem, een van de Sintmaartense commissarissen van de RvC. Bloem fungeerde als voorzitter bij de vorige vergadering van de RvC op 2 april.
De drie Curaçaose leden van de RvC komen al geruime tijd niet meer naar vergaderingen.

In de brief volgt een opsomming van een aantal operationele aspecten, die ook onderzocht moeten worden.
Het betreft een aantal zaken omtrent:

  • het beleggingsbeleid van de bank,
  • het personeelsbeleid,
  • het vergunningenbeleid,
  • het ‘cash management-proces’ en
  • het naleven van de comptabiliteitswetgeving.

Vorige maand werd bekendgemaakt dat accountantskantoor PwC Nederland het onderzoek gaat uitvoeren.
In oktober vorig jaar besloten de vermogensgerechtigden van de CBCS, dat zijn de landen Curaçao en St. Maarten, om de ToR door de Nederlandsche Bank (DNB) te laten opstellen.
Dit tot ongenoegen van de RvC, die al eerder een ToR had opgesteld en een Belgisch onderzoeksbureau, Instifin, had voorgedragen om de integriteitstoets uit te voeren.
Hierbij zou met name de handelwijze van bankpresident Tromp worden onderzocht, die tijdens het onderzoek volgens de RvC geschorst zou moeten worden.
Hier is dus geen gehoor aan gegeven.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

DH | Corallo claims his phone was hacked on orders of Italy and the Netherlands

PHILIPSBURG--St. Maarten-based casino owner Francesco Corallo, also known as “King of the Slots”, is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his...

PBC | Nieuwe kabinet Rutte heeft nog geen tijd gehad om Caribische dossiers te lezen, Rijksministerraad uitgesteld

Persbureau Curacao De rijksministerraad van komende vrijdag is uitgesteld tot 4 februari. Reden is dat de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV meer tijd nodig hebben om...

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -