31 C
Willemstad
• vrijdag 18 juni 2021 14:40

Laatste reacties

- Advertentie -

RvA kraakt basisverzekering ziektekosten af

Cooper refereert aan nog ongepubliceerde conclusies

charles cooperWILLEMSTAD — Charles Cooper, fractievoorzitter van de MAN, citeerde gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in de Staten uit de nog niet openbaar gemaakte conclusies van de Raad van Advies (RvA) over de ontwerp-landsverordening basisverzekering ziektekosten. Volgens Cooper heeft het hoogste adviesorgaan van de regering de onderhavige landsverordening volledig afgekraakt. Het parlement ontvangt de ontwerp-landsverordening vandaag.

Het advies van de RvA dateert van 7 januari 2013. Het adviesorgaan stelt dat een aantal randvoorwaarden niet aanwezig zijn.
Zo heeft de zorgautoriteit die toezicht houdt op de doelmatige en rechtmatige uitvoer van de basisverzekering ziektekosten door de SVB nog geen wettelijke basis en kan om die reden nog niet functioneren.
Verderop in het advies attendeert de Raad de regering erop dat het landsbesluit Medisch Tarief Sociale Verzekering 2001 niet zonder meer kan worden toegepast in een nieuwe situatie, omdat dit landsbesluit uitgaat van een ander pakket van medische en paramedische voorzieningen dan het basispakket van het ontwerp.

Ook is het aangeboden ontwerp naar de mening van de Raad zowel beleidsmatig als uitvoeringstechnisch niet geheel afgerond.
Daarnaast heeft de RvA geen bewijs gezien van de doorberekening van de macro-economische effecten, waaronder de koopkracht van de verschillende inkomensgroepen, door de invoering van de basisverzekering ziektekosten.
Zo worden het premiepercentage en de premie-inkomensgrens verhoogd en is de heffingsgrondslag gewijzigd.

“Redelijkerwijs mag worden verwacht dat deze doorberekening inmiddels gereed is”

- Advertentie -

, aldus de RvA.

“Het is echter niet bij het onderhavige advies gevoegd.”

Cooper wilde dan ook weten of dit werkelijk zo is.
Het wetsontwerp zou bovendien zonder enige onderbouwing stellen dat een besparingsbedrag van 20 miljoen gulden in verband met de verlaging van de kosten van de geneesmiddelen zonder meer haalbaar is.

Ook plaatst de Raad vraagtekens bij het besluit van de regering om ambtenaren en gelijkgestelden buiten de landsverordening basisverzekering ziektekosten te houden. Bovendien is de financiële onderbouwing hiervan niet gewijzigd.

Schommelfonds
De RvA is ook kritisch over het voornemen om het AVBZ-fonds bij de SVB onder te brengen.

“De Raad is van mening dat elk fonds zichzelf financieel zou moeten kunnen handhaven. Het instellen van een schommelfonds, waarbij tekorten van het ene fonds worden gedekt met overschot van een ander fonds, raadt de Raad af.
Indien de regering desalniettemin overgaat tot het instellen van een schommelfonds, dan dienen daar naar de mening van de RvA strikte voorwaarden aan verbonden te worden.
Er moeten bijvoorbeeld nadere regels gesteld worden wanneer er een beroep gedaan kan worden op het schommelfonds en welke instantie daarover gehoord moet worden”

, aldus de Raad in haar advies.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Eigenlijk weeeeeeeeeeeer iets op Curaçao wat onprofessioneel door de strot van de burger wordt geduwd. Om je dood te lachen : heb je die absurde verzekering voor maximaal 18000 NAF voor primitieve zorg ook niet meer nodig. Pas op : uitvaart binnenkort ook naar draagkracht , dus opschieten 🙂

  2. Cooper zal komende tijd alle plannen van de nieuwe ministers afkraken. Hij ziet namelijk een hoop smeergeld aan zijn neus voorbij gaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, June 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Rapper Josylvio weer vrijgelaten uit cel op Curaçao, ‘reispapieren toch in orde’

De Nederlandse rapper Josylvio is na een nacht in de cel op Curaçao weer vrijgelaten. Hij was opgepakt wegens belediging en verstoring van de openbare orde. Bij aankomst...

PBC | MFK wil onlinesector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...
- Advertentie -