27 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Rutte ook beschikbaar in kwestie Saudi-Arabië

HomeMediaRutte ook beschikbaar in kwestie Saudi-Arabië
Rutte ook beschikbaar in kwestie Saudi-Arabië
Rutte ook beschikbaar in kwestie Saudi-Arabië

DEN HAAG – Premier Mark Rutte is beschikbaar om als dat nodig is het Nederlandse standpunt over de omstreden stickeractie van PVV-leider Geert Wilders aan Saudi-Arabië uit te leggen. Hij denkt dat de kwestie zal worden opgelost.

In het wekelijkse gesprek met de minister-president zei hij „goede verwachtingen” te hebben „dat het mogelijk is deze plooi glad te strijken”.

Hij verwees daarbij op de „erg lange” en „heel erg hechte banden” die bestaan tussen Nederland en Saudi-Arabië.

Zondag en maandag zit een topambtenaar van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in de Saudische hoofdstad Riyad. Timmermans gaat mogelijk daarna ook zelf. Mocht het daarna nog nodig zijn, dan zijn Rutte en minister Henk Kamp van Economische Zaken nog beschikbaar. Het kabinet vreest dat de handelssancties die de Saudische regering heeft aangekondigd Nederland veel banen kan kosten.

Rutte zei vrijdag na de ministerraad dat hij begrijpt dat Saudi-Arabië „upset” is over de actie van Wilders. Die verspreidde eind vorig jaar een sticker van de Saudische vlag met daarop de tekst:

„De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De Koran is gif.”

„Ik vind dat zeer verwerpelijk en beneden alle niveau. De Nederlandse regering neemt daar fel afstand van”,

zei Rutte. Hij erkent wel de vrijheid van meningsuiting van Wilders om binnen de wet te zeggen wat hij wil.

„Je mag alles zeggen maar je hoeft niet alles te zeggen.”

Volgens hem liggen daar ook begrenzingen die te maken hebben met smaak en opvoeding.

Het kabinet heeft overigens nog geen bevestiging van Saudi-Arabië gekregen dat de handelssancties zijn genomen. Timmermans hoort wel van steeds meer bedrijven dat er sprake is van een boycot of dat ze geen contract of visa voor Saudi-Arabië krijgen. Hij is sinds de eerste berichten erover achter de schermen bezig om de schade te beperken.

„We moeten duidelijk maken, en misschien helpt de verkiezingsuitslag daar wel bij, dat een grote meerderheid van de Nederlanders niet achter die stickeractie van Wilders staat”, zei Timmermans. Het kabinet heeft vanaf het begin afstand genomen van „die puberale actie”.

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties