RTL | Venezuela: een bom die ieder moment kan ontploffen

Henk-Jan van Maanen | RTL Nieuws

Weer een dag van rellen vandaag in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. © AFP

Weer een dag van rellen vandaag in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. © AFP

De grootste oliereserves ter wereld en een socialistische regering: dat zou een recept moeten zijn voor een tevreden bevolking. Maar in Venezuela is dat totaal niet zo. Vandaag werd opnieuw massaal geprotesteerd tegen de president. Maar die denkt niet aan opstappen. Het verhaal van een crisis in zes foto’s.

Foto 1: Protest in Caracas | ANP

Foto 1: Protest in Caracas | ANP

Foto 1: Protest in Caracas. Ze zijn het helemaal zat, de duizenden mensen die vandaag opnieuw de straat opgingen in de hoofdstad Caracas. De economische crisis en de criminaliteit in de stad bepalen hun leven. Er moet wat veranderen, maar dat gebeurt niet onder president Maduro. Dus eisen ze zijn vertrek. Dat kan door middel van een referendum. Daar werden al 1,8 miljoen handtekeningen voor opgehaald. Maar Maduro weigert zo’n referendum te houden

Foto 2: President Maduro roept de noodtoestand uit | ANP

Foto 2: President Maduro roept de noodtoestand uit | ANP

Foto 2: President Maduro roept de noodtoestand uit. In plaats daarvan riep Maduro afgelopen weekend de noodtoestand uit. Daardoor krijgt hij verregaande bevoegdheden. Die zijn hard nodig, vindt de linkse president. Hij zegt dat de oppositie wordt opgehitst door de Verenigde Staten om een staatsgreep te plegen. Maar dat is onzin, zeggen deskundigen.

Foto 3: Een geplunderde winkel | Getty

Foto 3: Een geplunderde winkel | Getty

Foto 3: Een geplunderde winkel. Plunderingen, lege schappen en een enorme inflatie. Volgens kenners komen veel mensen juist in opstand omdat de economische crisis het leven onmogelijk maakt. De elektriciteit valt continu uit. En als je in Venezuela woont, moet je uren in de rij staan voor je boodschappen. Brood, suiker, melk, babyvoeding: alles raakt in moordtempo op. De laatste bierbrouwerij heeft ook de deuren moeten sluiten. Tot woede van Maduro: die eist dat er weer gebrouwen wordt. Maar dat is lastig als er geen gerst is.

Foto 4: Verdriet om enorme babysterfte | ANP

Foto 4: Verdriet om enorme babysterfte | ANP

Foto 4: Verdriet om enorme babysterfte. Kartonnen doodskistjes op een plein. Een symbool voor de vele, vele baby’s die sterven in ziekenhuizen. In 2015 ging het om liefst honderd keer zoveel baby’s als in 2012. Dat ligt aan de middeleeuwse toestanden in ziekenhuizen: er zijn bijna geen medicijnen meer en de elektriciteit valt continu uit. Dokters doen wat ze kunnen, maar zien elke dag baby’s onder hun handen sterven. Ook veel moeders komen om. Er vallen zoveel doden, dat inmiddels een tekort aan echte doodskisten dreigt.

Foto 5: Verslaafd aan de olie | Wikipedia

Foto 5: Verslaafd aan de olie | Wikipedia

Foto 5: Verslaafd aan de olie. Het kon niet op in Venezuela onder oud-president Hugo Chavez. De olieprijs stond op recordhoogte, het geld bleef binnenstromen. Er werden veel huizen voor de armen gebouwd, maar in de infrastructuur werd veel te weinig geïnvesteerd. Voedsel werd niet meer verbouwd, maar gekocht in het buitenland. En gespaard werd er niet. Het land raakte verslaafd aan oliegeld. Toen de olieprijzen in 2014 instortten, moest Venezuela afkicken. En dat doet pijn. Heel veel pijn.

Foto 6: Een bom die elk moment kan ontploffen | ANP

Foto 6: Een bom die elk moment kan ontploffen | ANP

Foto 6: Een bom die elk moment kan ontploffen. De crisis kan nog maandenlang dooretteren. Maar de vlam kan ook in de pan slaan. Volgens de oppositie staat het land op ontploffen. Mocht het zover komen, dan roepen zij het leger op om de kant van de bevolking te kiezen tegen president Maduro. Maar of dat ook gaat gebeuren? Veel hoge officieren danken hun carrière aan de regering van Maduro. Maar dat geldt niet voor hun soldaten. Vraag is of zij naar hun officieren zullen luisteren, mocht het zover komen.

Bron: RTL Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *