29 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

RTL | Eis 16 jaar cel tegen drugsbaron Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. De Hagenaar wordt verdacht van de handel in drugs...

PBC | Grensverdrag Sint-Maarten moet einde maken aan 375 jaar onduidelijkheid

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het werd 375 jaar geleden ook al eens vastgelegd: de tweedeling van het eiland Sint-Maarten. Helemaal duidelijk waar de grens tussen het Franstalige en...

PBC | Internationaal Symposium ‘Reclaiming the Narrative’ in teken van doorwerking slavernijverleden

Persbureau Curacao UTRECHT – De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ter inluiding van dit belangrijke jaar organiseert het...

PBC | Man die in de gevangenis mishandeld werd vrijgelaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een 48-jarige man, bekend onder de initialen R.R.M., is vrijgelaten na in de gevangenis te zijn mishandeld door medegevangenen. De man, die werd vastgehouden...

Column Youp | Hup Sigrid!

Of ik Kaag wel eens bedreig? Dagelijks. Daar begin ik elke ochtend mee. Heks. Kuthoer. Takkentrol. En het helpt. Ze gaat er binnenkort mee stoppen. Op aanraden...

AD | OM eist 16 jaar cel tegen ‘eindbaas’ Piet S. voor drugshandel en witwassen

Jorina Haspels | Algemeen Dagblad Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tegen de vermeende Haagse ‘godfather’ Piet S. (67) een straf geëist van 16 jaar voor jarenlange drugshandel, het...
- Advertisement -spot_img

RTL | Trump breekt met traditie, niet aanwezig bij inauguratie Biden

HomeMediaRTL | Trump breekt met traditie, niet aanwezig bij inauguratie Biden
Trump heeft inmiddels wel toegegeven dat hij de verkiezingen heeft verloren | ANP

President Donald Trump zal niet naar de inauguratie van Joe Biden gaan op 20 januari. In een tweet liet hij weten: “Aan iedereen die het heeft gevraagd, ik zal niet naar de inauguratie gaan op 20 januari.”

Het is een ongehoorde breuk met een eeuwenoude traditie, zegt correspondent Erik Mouthaan. “In het Amerikaanse systeem is het gebruikelijk dat de vertrekkende president de aankomende president ontvangt op het Witte Huis, dat ze samen in een auto naar het congres rijden, en dat de vertrekkende president dan toekijkt hoe de nieuwe president wordt beëdigd.”

Die traditie is een signaal aan je achterban, legt hij uit. “Je geeft aan: ja, we hebben een nieuwe president. De democraten waren ook anti-Trump, maar Hillary Clinton zei: ‘We moeten met z’n allen bidden voor Trump en hopen dat hij succesvol is.’ Zij heeft aanhangers opgeroepen om hem te steunen.”

Ook presidenten die na hun eerste termijn niet herkozen werden, hielden die traditie in ere uit respect voor de Amerikaanse kiezers, zegt Mouthaan. Hillary Clinton was als verliezend presidentskandidaat bij Trumps inauguratie aanwezig. “Ze vond dat moeilijk, maar ze vond het belangrijk uit respect voor de politieke tradities in de VS.”

Barack Obama

Barack Obama kwam ook opdagen. “Nadat Trump jaren had geroepen dat Obama geen rechtmatig president was omdat hij niet in Amerika zou zijn geboren. Het feit dat Trump niet hetzelfde kan opbrengen, is een beetje lomp. Dit is een middelvinger naar de meerderheid van de Amerikanen en naar de politieke tradities. ”

Lees ook: Democraten: Pence moet Trump afzetten, anders impeachment

Trump is slechts de vierde verliezende presidentskandidaat die de ceremonie boycot. De laatste keer was in 1869, toen door Andrew Johnson. Eerder werd de ceremonie geboycot door John Adams in 1801 en John Quincy Adams in 1829.
Meer verdeeldheid

Hiermee laat Trump zien dat hij Joe Biden nog steeds niet ziet als legitieme president, zegt Mouthaan. Bovendien is het een signaal naar zijn achterban. “Dat ze geen respect hoeven te tonen. Dat is een enorm signaal. Dit zal de verdeeldheid verder aanwakkeren.”

De traditiebreuk past wel binnen Trumps presidentschap, waarin hij zich vanaf het begin af aan niet aan normen en tradities hield, vertelt Mouthaan. “Trump trekt zich opnieuw niets aan van traditie, een meerderheid van de Amerikanen zal dit zien als een gebrek aan respect.”

Lees ook: Trump belooft (voor het eerst) ordelijke machtsoverdracht

De president kan volgens Mouthaan slecht tegen zijn verlies. Dat kan de reden zijn dat Trump niet aanwezig is bij de inauguratie. “Tot voor kort weigerde hij dat hij verloren had. Ik kan me ook voorstellen dat er afwegingen zijn rond veiligheid, dat dat meespeelt. Maar eerlijk gezegd ben ik niet enorm verbaasd, gezien deze president zich niet houdt aan normen en waarden en een slechte verliezer is.”

Trump heeft inmiddels wel toegegeven dat hij de verkiezingen heeft verloren, in een videoboodschap die hij op Twitter plaatste:

Bron: RTL nieuws

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

 1. Op Curaçao laten ook veel niet al te slimme burger zich ophitsen en voor een karretje spannen van politieke lui
  Maar dan voor types als Cova, Wiels (destijds) en ooit in het verre verleden FOL.

 2. Trump is geen kat in het nauw; geen enkel moment geweest sinds zijn aankondiging als presidentskandidaat zo’n 5 jaar terug.
  Pussy gate , Russian gate, Ukraine gate, Impeachment gate, Stormy gate, you name it. En de fake media en haar ‘veilige’ volgers maar keer op keer blijven gillen van “nu is het echt over”. Lijkt me wel vermoeiend.
  Hij weet verdomd goed wat hij doet en is eigenlijk net warm aan het lopen met zijn positive populism beweging. You ain’t seen nothing yet!

 3. “Ik zou me drukker maken over de macht die Trump de komende 2 weken officieel nog heeft. Een kat in het nauw maakt gekke sprongen.”

  Trump nog macht ? Have I got some news for you : everyone is jumping ship rondom de orange child throwing a tantrum. They’re ditching him faster than a prom night dumpster baby.

  P.S. Mitch Mc. Connell, Nancy De Vos, Elaine Chao, Fox News etc. etc.

 4. Ik zou me drukker maken over de macht die Trump de komende 2 weken officieel nog heeft. Een kat in het nauw maakt gekke sprongen.

 5. @Rey Miguel:

  Check your watch, smartphone or whatever : Het jaar is hedendaags 2021 en niet 1869.

  Trump met zijn gefaalde coup met de Proud Boys heeft zero point zero bearing on the year 1869.

 6. Ulysses Grant wilde in 1869 niet naast zijn voorganger zitten in het rijtuig naar de inauguratie en dus bleef die voorganger in het witte huis.

 7. Wellicht is hij hem al gesmeerd tegen die tijd omdat o.a een aantal financiers hem op de hielen zit en wil voorkomen dat op het moment dat Biden president is hij en plan publiek wordt opgepakt.

 8. President Donald Trump zal niet naar de inauguratie van Joe Biden gaan op 20 januari. In een tweet liet hij weten: “Aan iedereen die het heeft gevraagd, ik zal niet naar de inauguratie gaan op 20 januari.”

  Stated like a child throwing a tantrum. En dat was de president of the U.S.A. de afgelopen vier jaar.

  Good riddance.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties