RTL | Sinterklaasintocht Curaçao definitief van de baan: overheid stopt subsidie

Zo kwam Sinterklaas de afgelopen jaren aan in de haven van Willemstad, Curaçao | ANP

Sinterklaas is definitief verleden tijd op Curaçao. Er zal dit jaar geen sinterklaasintocht zijn op het eiland. Dat was eerder al aangekondigd door de stichting die de intocht organiseert, maar nu heeft ook de overheid de subsidie voor die stichting stopgezet.

Curaçao stopt met de subsidie omdat de overheid niet bij wil dragen aan evenementen ‘die gevoelens van onderdrukking en racisme oproepen’.

Volgens een persbericht van de regering is de sinterklaasviering, in zijn huidige vorm, een feest ‘met discriminerende aspecten voor gekleurde mensen en mensen van Afrikaanse afkomst’.

Definitief van de baan

Enkele jaren geleden was al aangekondigd dat de Curaçaose overheid zou stoppen met de subsidie, maar het feest is nu pas definitief van de baan.

Geen verrassing

Dat er geen sinterklaasintocht in Willemstad meer zal zijn is geen verrassing. De ‘Stichting voor Kinderen’, die de intocht traditiegetrouw één week na de komst van Sinterklaas in Nederland organiseerde, liet eerder al weten dat het feest dit jaar niet door zou gaan.

Er is al jaren fikse kritiek op de sinterklaasintocht op het eiland. Regelmatig leidde dat tot protesten tegen Zwarte Piet. Vorig jaar werden de demonstraties opnieuw aangewakkerd door de Nederlandse actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

De dood van George Floyd, eerder dit jaar, gaf voor de organisatie de doorslaag: het feest zou niet meer doorgaan. Ook de coronamaatregelen en een gebrek aan sponsors speelden een rol bij de beslissing.

Nieuw kinderfeest

De Curaçaose overheid werkt intussen aan een nieuw nationaal kinderfeest. Dat moet rond de internationale Dag van het Kind, op 20 november, georganiseerd gaan worden.

Hoe het feest er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Maar over één ding is de overheid kraakhelder: alle kinderen moeten aan het nieuwe feest deel kunnen nemen, onafhankelijk van hun ras, geloof of afkomst.

Bron: RTL Nieuws

12 Reacties op “RTL | Sinterklaasintocht Curaçao definitief van de baan: overheid stopt subsidie

 1. En nu het kerstfeest nog afschaffen. Weg met al die achterlijke feestjes waarbij sint en santa de hoofdrol in spelen.

 2. Zeer jammer dat Curacao óók gezwicht heeft voor de tergend Zwarte pieten gejank terreur van Akwasi & Co.,die een jarenlang (sinds 1888) bestaande kinderfeest hebben verstierd.

 3. Piet van Linden

  Wat een armoe he, die politieke correctheid.

 4. Gaat de regering ook een vergoeding geven aan de Pietjes? Deze jongeren verdienen tijdens deze tijden vaak wat bij om als Piet op te treden om ingehuurd te worden. Is gewoon inkomstderving!

 5. En al die duizenden kadootjes van Dolfijn FM voor de arme kinderen? Bedankt zuurpruimen!

 6. @Brian zegt: …”Altijd werd Sinterklaas gevierd met Zwarte Piet. Bij vrijwel elk YDK gezin thuis. En nu ineens is het racisme? En dat alleen omdat er 10 demonstranten (de zogenaamde PS beroepsdemonstranten) er tegen zijn? …..Triest

  Idd @Brian S, je zegt het precies zo als het is. Je kijkt er met een nuchtere blik naar schudt je Hoofd……..

  Bij al die hypiete MAN shushistas en Pueblo Sobornadores wordt ook kerst gevierd, met de kerstman Sta Claus,ook een uit Nederland overgewaaid begrip in Amerika, van Jawel, Sinterklaas!!.

 7. …..”Er is nog hoop op dit eiland, denk ik (hopelijk).”…Estado di derecho..

  Hoop? Wat voor hoop? Hoop om dat Sinterklaasfeest/ intocht is afgeschaft?

  Er is slechts een spectaculair evenement van het volk ontnomen.

  Gaan er nu minder kindertjes met honger nasr bed? Betere kansen op betere scholen?
  Minder corruptie, rovende Ministers?
  Is alle racisme nu op wonderbaarlijke wijze weg?

  Sinterklaas wordt gewoon doorgevierd hoor, thuis bij de Curaçaose elite, ook de BLM club elite…ik

  ken er eentje, mond vol over BLM, NL moet zich niet bemoeien, CHE is anti constitutioneel, ha ha ha..dubbele moraal elite gebrabbel, met inwonend dienstmeisje die alle shit achter de oerverwende kids moet opruimen, kinderen op Pourier Academy/ Vespuchi…en viert lekker sinterklaas ……met alle toeters en bellen. Met Kinderen in NL studeren.

  breek me de bek niet open over deze hypocriete salon idealisten…..

 8. OK, weg Sinterklaas! Ieder zijn mening. Het raakt een gevoelige snaar vanwege een associatie met Zwarte piet, slavenverleden,knechtenrol.

  Alhoewel Piet hier vooral een ritmische acrobaat is, met heel veel Caribisch danstalent en hoog entertainingsvermogen!

  Maar een paar bittere, zure pruimen zagen dat dat slecht was en hebben het feest van de nationale feestlijst geschrapt, omdat ze het een naar feest vonden.

  Helaas is dat niet de ervaring van duizenden kinderen zwart en wit die elk jaar met hun ouders en familie volop genieten van dit karnavalachtige dansspectakel in de binnenstad!

  De zure bittere pruimen, hebben hun zin, weer een leuk evenent minder voor de bevolking.
  Bijzonder detail dat veel van die zogenaamde antipieten,/ BLM fanaten uit de wat rijkere kringen , vroeger allemaal sinterklaas gevierd hebben met zwarte Piet, en er van genoten hebben….

  En de rijke kindertjes, die vieren het Sinterklaas feest gewoon door in een prive setting, ergens thuis om het zwembad, met ingehuurde Piet, Sinterklaas en heel veel cadeautjes.

 9. Curaçao stopt met de subsidie omdat de overheid niet bij wil dragen aan evenementen ‘die gevoelens van onderdrukking en racisme oproepen’.

  Verkiezingen kom eraan? Altijd werd Sinterklaas gevierd met Zwarte Piet. Bij vrijwel elk YDK gezin thuis. En nu ineens is het racisme?

  En dat alleen omdat er 10 demonstranten (de zogenaamde PS beroepsdemonstranten) er tegen zijn?

  Triest

 10. Abraham Mossel

  Weg met sinterklaas, er zijn er genoeg en wel met een hele grote zak, waar alles in kan, vooral dukaten die hij aan zinloze projecten kan uit geven, Wiegel zij ooit Sinterklaas bestaat echt daar zit hij, en hij wees naar Joop Den Uil. Ik zeg nu het zelfde en wijs naar veel Sinterklaas figuren op Curacrim, met hoofd Sinterklaas Ruggienaat met zijn pieten Amparo en Pik Pisas, O ik vergeet Erol Cova en beroeps gokker Monky?

 11. De Rechtsstaat

  Er is nog hoop op dit eiland, denk ik (hopelijk).

 12. Gelukkig gaat de intocht van de veel grotere Sinterklaas, die uit Den Haag die met honderden miljoenen komt, wel door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *