31 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 12:59

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

PBC | Grapperhaus wil onderzoek naar oververtegenwoordiging migraten in strafrechtketen

Persbureau Curacao Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in Nederland gaat onderzoek uitvoeren naar de oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond. Die verschilt in de verschillende fases...

PBC | Curaçao krijgt informatiecentrum Europese Unie

Persbureau Curacao Curaçao krijgt een informatiecentrum over de Europese Unie. Een initiatief van de Kamer van Koophandel en de Stichting Caribische belasting en Europawinkel. De Europese Commissie in...

PBC | Inspectie controleert 21 winkels en restaurants

Persbureau Curacao De Inspectie heeft een groot aantal restaurants een waarschuwing gegeven omdat zij zich niet aan de coronaregels houden. 21 zeken kregen een bezoekje. In de meeste gevallen...

PBC | Politie rolt autobende op

Persbureau Curacao De politie heeft gisteren een autobende opgerold. Dat gebeurde na een inval in een huis aan de Patagoniaweg. Daar werden allerlei auto-onderdelen en gestripte auto’s gevonden...

DolfijnFM | Politie controleert met aspirant agenten

De politie van Curaçao controleert deze dagen met een groot aantal aspirant politieagenten op de weg. Dinsdag en woensdag werden 140 auto’s gecontroleerd. 48 chauffeurs kregen een...
- Advertisement -spot_img
HomeNieuwsComin' upRTL | Sinterklaasintocht Curaçao definitief van de baan: overheid stopt subsidie

RTL | Sinterklaasintocht Curaçao definitief van de baan: overheid stopt subsidie

Zo kwam Sinterklaas de afgelopen jaren aan in de haven van Willemstad, Curaçao | ANP

Sinterklaas is definitief verleden tijd op Curaçao. Er zal dit jaar geen sinterklaasintocht zijn op het eiland. Dat was eerder al aangekondigd door de stichting die de intocht organiseert, maar nu heeft ook de overheid de subsidie voor die stichting stopgezet.

Curaçao stopt met de subsidie omdat de overheid niet bij wil dragen aan evenementen ‘die gevoelens van onderdrukking en racisme oproepen’.

Volgens een persbericht van de regering is de sinterklaasviering, in zijn huidige vorm, een feest ‘met discriminerende aspecten voor gekleurde mensen en mensen van Afrikaanse afkomst’.

Definitief van de baan

Enkele jaren geleden was al aangekondigd dat de Curaçaose overheid zou stoppen met de subsidie, maar het feest is nu pas definitief van de baan.

Geen verrassing

Dat er geen sinterklaasintocht in Willemstad meer zal zijn is geen verrassing. De ‘Stichting voor Kinderen’, die de intocht traditiegetrouw één week na de komst van Sinterklaas in Nederland organiseerde, liet eerder al weten dat het feest dit jaar niet door zou gaan.

Er is al jaren fikse kritiek op de sinterklaasintocht op het eiland. Regelmatig leidde dat tot protesten tegen Zwarte Piet. Vorig jaar werden de demonstraties opnieuw aangewakkerd door de Nederlandse actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

De dood van George Floyd, eerder dit jaar, gaf voor de organisatie de doorslaag: het feest zou niet meer doorgaan. Ook de coronamaatregelen en een gebrek aan sponsors speelden een rol bij de beslissing.

Nieuw kinderfeest

De Curaçaose overheid werkt intussen aan een nieuw nationaal kinderfeest. Dat moet rond de internationale Dag van het Kind, op 20 november, georganiseerd gaan worden.

Hoe het feest er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Maar over één ding is de overheid kraakhelder: alle kinderen moeten aan het nieuwe feest deel kunnen nemen, onafhankelijk van hun ras, geloof of afkomst.

Bron: RTL Nieuws

13 reacties

 1. Met schijngevechten, afleidingsmanoeuvres en het creëren van mist kun je mensen proberen af te houden van strijd tegen ECHTE discriminatie. Symboolpolitiek leidde nog nooit tot structurele veranderingen!

 2. Zeer jammer dat Curacao óók gezwicht heeft voor de tergend Zwarte pieten gejank terreur van Akwasi & Co.,die een jarenlang (sinds 1888) bestaande kinderfeest hebben verstierd.

 3. Gaat de regering ook een vergoeding geven aan de Pietjes? Deze jongeren verdienen tijdens deze tijden vaak wat bij om als Piet op te treden om ingehuurd te worden. Is gewoon inkomstderving!

 4. @Brian zegt: …”Altijd werd Sinterklaas gevierd met Zwarte Piet. Bij vrijwel elk YDK gezin thuis. En nu ineens is het racisme? En dat alleen omdat er 10 demonstranten (de zogenaamde PS beroepsdemonstranten) er tegen zijn? …..Triest

  Idd @Brian S, je zegt het precies zo als het is. Je kijkt er met een nuchtere blik naar schudt je Hoofd……..

  Bij al die hypiete MAN shushistas en Pueblo Sobornadores wordt ook kerst gevierd, met de kerstman Sta Claus,ook een uit Nederland overgewaaid begrip in Amerika, van Jawel, Sinterklaas!!.

 5. …..”Er is nog hoop op dit eiland, denk ik (hopelijk).”…Estado di derecho..

  Hoop? Wat voor hoop? Hoop om dat Sinterklaasfeest/ intocht is afgeschaft?

  Er is slechts een spectaculair evenement van het volk ontnomen.

  Gaan er nu minder kindertjes met honger nasr bed? Betere kansen op betere scholen?
  Minder corruptie, rovende Ministers?
  Is alle racisme nu op wonderbaarlijke wijze weg?

  Sinterklaas wordt gewoon doorgevierd hoor, thuis bij de Curaçaose elite, ook de BLM club elite…ik

  ken er eentje, mond vol over BLM, NL moet zich niet bemoeien, CHE is anti constitutioneel, ha ha ha..dubbele moraal elite gebrabbel, met inwonend dienstmeisje die alle shit achter de oerverwende kids moet opruimen, kinderen op Pourier Academy/ Vespuchi…en viert lekker sinterklaas ……met alle toeters en bellen. Met Kinderen in NL studeren.

  breek me de bek niet open over deze hypocriete salon idealisten…..

 6. OK, weg Sinterklaas! Ieder zijn mening. Het raakt een gevoelige snaar vanwege een associatie met Zwarte piet, slavenverleden,knechtenrol.

  Alhoewel Piet hier vooral een ritmische acrobaat is, met heel veel Caribisch danstalent en hoog entertainingsvermogen!

  Maar een paar bittere, zure pruimen zagen dat dat slecht was en hebben het feest van de nationale feestlijst geschrapt, omdat ze het een naar feest vonden.

  Helaas is dat niet de ervaring van duizenden kinderen zwart en wit die elk jaar met hun ouders en familie volop genieten van dit karnavalachtige dansspectakel in de binnenstad!

  De zure bittere pruimen, hebben hun zin, weer een leuk evenent minder voor de bevolking.
  Bijzonder detail dat veel van die zogenaamde antipieten,/ BLM fanaten uit de wat rijkere kringen , vroeger allemaal sinterklaas gevierd hebben met zwarte Piet, en er van genoten hebben….

  En de rijke kindertjes, die vieren het Sinterklaas feest gewoon door in een prive setting, ergens thuis om het zwembad, met ingehuurde Piet, Sinterklaas en heel veel cadeautjes.

 7. Curaçao stopt met de subsidie omdat de overheid niet bij wil dragen aan evenementen ‘die gevoelens van onderdrukking en racisme oproepen’.

  Verkiezingen kom eraan? Altijd werd Sinterklaas gevierd met Zwarte Piet. Bij vrijwel elk YDK gezin thuis. En nu ineens is het racisme?

  En dat alleen omdat er 10 demonstranten (de zogenaamde PS beroepsdemonstranten) er tegen zijn?

  Triest

 8. Weg met sinterklaas, er zijn er genoeg en wel met een hele grote zak, waar alles in kan, vooral dukaten die hij aan zinloze projecten kan uit geven, Wiegel zij ooit Sinterklaas bestaat echt daar zit hij, en hij wees naar Joop Den Uil. Ik zeg nu het zelfde en wijs naar veel Sinterklaas figuren op Curacrim, met hoofd Sinterklaas Ruggienaat met zijn pieten Amparo en Pik Pisas, O ik vergeet Erol Cova en beroeps gokker Monky?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties