29 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

RTL | Oxfam: Nederland hoort thuis op zwarte lijst belastingparadijzen

Matthias Pauw

Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66), zijn het niet met Oxfam eens ANP

Dat is onterecht, vindt Oxfam. Als de criteria voor niet-EU-landen ook op Nederland zouden worden toegepast, zouden wij ook op de lijst belanden, schrijft de ontwikkelingsorganisatie in een rapport.

Zwarte lijst

De EU werkt aan een lijst van belastingparadijzen om een helder beeld te krijgen van welke landen ‘niet eerlijk spelen’. Daarvoor heeft het drie beoordelingscriteria: transparantie (de uitwisseling van bankgegevens), een eerlijk belastingregime (geen offshore-constructies faciliteren en bedrijfswinsten aantrekken die ergens anders worden gemaakt) en implementatie van internationale afspraken om belastingontwijking tegen te gaan.

Volgens Oxfam voldoet Nederland niet aan het tweede criterium, net als andere EU-landen Ierland, Luxemburg en Malta.

De Tweede Kamer vindt Nederland overigens geen belastingparadijs. Een motie van SP en GroenLinks waarin de Kamer werd gevraagd om te erkennen dat Nederland een belastingparijs is, werd eerder deze maand verworpen.

Belastingschandalen

Oxfam wijst erop dat deze landen betrokken zijn bij gigantische belastingontwijkingsconstructies van grote bedrijven. Starbucks, Apple en Amazon worden bij naam genoemd.

Nederland werd vorig jaar op de vingers getikt door de Europese Commissie omdat het Starbucks had toegestaan om via Nederland bijna 26 miljoen euro aan belasting te ontwijken. Tegen de zin van de regering moest Nederland dat geld terugvorderen van de koffiegigant.

Terugvorderen

Luxemburg werd in oktober verplicht om een kwart miljard van Amazon terug te vorderen omdat het een fiscale sluiproute aanbood waarmee de Amerikaanse webwinkel belasting kon ontwijken.

Apple kreeg vorig jaar zelfs een naheffing van 13 miljard euro opgelegd. De techgigant had het op een akkoordje gegooid met de Ierse fiscus, waardoor het over een groot deel van de winsten nergens belasting hoefde af te dragen.

Volgens Oxfam benadelen de landen daarmee niet alleen andere EU-lidstaten, maar ook ontwikkelingslanden die het geld hard nodig hebben.

35 andere landen op de lijst

Daarnaast zouden zeker 35 landen van buiten de EU op de zwarte lijst moeten belanden, vindt Oxfam. Daarop vinden we niet alleen de landen die je zou verwachten, zoals de Kaaimaneilanden en de Bahama’s, maar ook landen als Zwitserland, Albanië, Singapore en Oman.

Wat er precies met de landen op de uiteindelijke lijst moet gebeuren, is trouwens nog niet duidelijk. Voorlopig zijn er in ieder geval nog geen sancties aan verbonden. Ministers uit de EU-landen moeten zich daar later nog over buigen.

Bron: RTL Z

Artikel delen

1 reactie

  1. Is het nu een EU lijst of een Oxfam lijst? Natuurlijk mag Oxfam zijn eigen lijst maken. Maar nu komt er meer PR aandacht voor Oxfam.
    Verrassend dat de Verenigde Staten niet op de lijst hoeft van Oxfam, met staten als Delaware, Nevada etc.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -