RTL | ‘Nepnieuws op Twitter met 73 procent gedaald na ban Trump’

Trump had als president een speciale uitzonderingspositie.

De hoeveelheid nepnieuws op Twitter over vermeende fraude bij de Amerikaanse verkiezingen is met 73 procent gedaald in de week nadat president Trump van Twitter werd verbannen.

Dat concludeert onderzoeksbureau Zignal Labs, meldt The Washington Post. Het bedrijf onderstreept daarmee de grote rol die sociale media spelen in de verspreiding van nepnieuws, en de macht die zij hebben om die verspreiding tegen te gaan.

Het aantal gesprekken op sociale media daalde van 2,5 miljoen naar 688.000 in de week nadat Twitter het account van Trump definitief blokkeerde. Het gebruik van de populaire hashtags #FightforTrump en #HoldTheLine en de strijdleus ‘March for Trump’ daalde met 95 procent in de week na de verbanning van Trump, zowel op Twitter als op Facebook en Instagram.

‘Ongekend groot bereik’

Onderzoek van Zignal en andere groepen wijst volgens The Washington Post op een groot, machtig ecosysteem voor nepnieuws. Trump vormde de spil van dat netwerk, met zijn ruim 88 miljoen volgers. Volgens onderzoekers werden berichten van Trump op ongekende schaal gedeeld door zijn volgers, waardoor ook zijn invloed op het online debat ongekend groot was.

Twitter was jarenlang het belangrijkste sociale kanaal voor Trump. Sinds in november de Amerikaanse presidentsverkiezingen verloor van Joe Biden, verspreidde Trump dagelijks ongefundeerde berichten over verkiezingsfraude, en riep hij zijn volgers op om in opstand te komen.

Vrijwel overal in de ban

Naast Twitter verloor Trump ook zijn accounts op Facebook, Instagram, Snapchat, Twitch, Spotify en Shopify. Facebook heeft het account van Trump ‘voor onbepaalde tijd’ gesloten, en houdt de mogelijkheid open het account ooit weer vrij te geven. Bij Twitter is het verbod definitief.

Opvallende afwezige in de lijst is YouTube, dat het account van Trump niet heeft verwijderd. Trump werd wel geschorst en kan enkele dagen geen nieuwe video’s uploaden, maar de bestaande video’s van Trump zijn nog beschikbaar, inclusief onbewezen claims over verkiezingsfraude.

De afgelopen jaren had Trump vrij spel op sociale media. Vrijwel alle bedrijven gebruikten dezelfde regel: ook al roept Trump dingen die een normale gebruiker niet mag roepen, het blijft staan. Trump had als president een speciale uitzonderingspositie. Daar kwam een einde aan toen hij weigerde de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw te veroordelen.

Bron: RTL Nieuws

Een Reactie op “RTL | ‘Nepnieuws op Twitter met 73 procent gedaald na ban Trump’

  1. It’s a good thing because now all the massive pro-trump armed rallies never happened. Only smithereens of people showed up with their guns and Trump flags in various states.

    The failed coup attempt from the inside :

    https://www.youtube.com/results?search_query=luke+mogelson+new+yorker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *