31 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

RTL | Drie maanden na orkaan Irma: ‘Langzaam keert het leven weer terug op Sint-Maarten’

Een vrouw neemt de schade op van haar huis. © ANP

6 september 2017 teisterde orkaan Irma Sint-Maarten. Vrijwel geen gebouw bleef gespaard. Veel bewoners zaten zonder eten en drinken en hadden geen idee waar hun dierbaren waren. Nu is de wederopbouw in volle gang. “Iedereen zet zijn schouders eronder.”

“De verwoesting was enorm”, vertelt politieagent Glenn Kerkhofs. Tien dagen na de ramp kwam hij aan op het eiland en sindsdien geeft hij leiding aan een politieteam op Sint-Maarten. “Het vliegveld waar we aankwamen, lag onder het zand. Ik zag veel kapotte auto’s en huizen zonder daken. De ontreddering was af te lezen op de gezichten.”
Noodhulp

Inmiddels, drie maanden later, is al veel noodhulp verstrekt. Van de 18 miljoen euro die is binnengehaald door het Rode Kruis is nu een kwart besteed. Hulpverleners deelden liters water, voedsel- en hygiënepakketten uit, bouwmaterialen en dekzeilen. Inmiddels ontvingen volgens het Rode Kruis al zo’n 26.700 mensen hulpgoederen.

“De eerste fase is nu afgerond”, vertelt hulpverlener Jesper Jansweijer, die op dit moment op Sint-Maarten is. “Nu richten we ons op de wederopbouw en het stimuleren van de lokale economie en willen we voornamelijk kwetsbaren ondersteunen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die geen inkomen meer hebben, eenoudergezinnen en mensen met een handicap.”

Hulpverlener Jesper en zijn team delen voedselbonnen uit. (Foto: ANP)

Half oktober kwam Jesper, die coördinator is van het herstelprogramma van het Rode Kruis, voor het eerst aan op het eiland. “Er was toen ontzettend veel ravage. Veel winkels en restaurants waren nog gesloten. Inmiddels is voor het grootste gedeelte het normale leven weer opgepakt. Scholen, winkels en restaurants zijn weer open. Ondanks de emotionele impact van de ramp hebben mensen een positieve instelling en willen ze er echt hun schouders onderzetten.”

Zware tijden

Glenn, die normaal gesproken agent is in Oost-Brabant, vertelt hoe het in het begin flink aanpoten was. “We hadden onze handen vol aan de plunderaars en moesten wennen aan de nieuwe omstandigheden. We zijn gewone politieagenten en ineens kwamen we in een rampgebied terecht. We zaten in een zwaar beschadigd pand zonder dak, riolering en elektriciteit. Dat was zwaar, maar niet zo zwaar als de lokale politieagenten het hadden. Die hadden net hun gezin geëvacueerd en waren alweer aan het werk.”

Het allerverdrietigst vond Glenn het om te zien hoe de lokale bevolking soms alles kwijt was. “Als we een kindje tegenkwamen op straat, gaven we het te eten.” Ook de hulpbehoevende ouderen die hij op straat zag, raakten hem erg. “En wat ik nooit meer zal vergeten, is het beeld van een vrouw met een jong kindje bij een wasbak. De woning die eromheen moet hebben gestaan, bestond niet meer.”

Toerisme

Maar langzaamaan gaat het leven op het eiland weer verder. Maandag kwam voor het eerst weer een cruiseschip aan bij Sint-Maarten. “Een boost voor kleine ondernemers”, zegt hulpverlener Jesper. “Je merkt dat het weer wat drukker wordt, al zijn de stranden nog wel erg leeg.”

Op dit moment zit vooral de armere laag van de bevolking nog met dagelijkse problemen. “Die groep willen we nu vooral bijstaan”, zegt Jesper. “We delen nog steeds ontbijt en middageten uit op de zeventien openbare basisscholen en je ziet dat vooral kinderen uit armere gezinnen daar nog echt behoefte aan hebben.”

“Er is nog veel werkloosheid”, ziet ook politieagent Glenn. “Veel mensen kunnen hun huur niet betalen. En families die hun huis kwijt zijn, moeten ineens bij elkaar intrekken. Dat geeft stress. In het begin was het echt een heel trieste bedoening. Je zag veel menselijk leed, maar nu komt het leven weer terug. Ook in de natuur; wat bruin geworden was, wordt nu weer groen.”

Bron: RTL

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -