RTL | Corona slaat keihard toe op Curaçao en St. Maarten: ‘Geen eten voor kinderen’

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Linde Ockhuizen ziet veel armoede op Curaçao Beeld © Linde Ockhuizen

Door de uitbraak van het coronavirus slaat de armoede hard toe op de Nederlandse eilanden Curaçao en Sint Maarten. “Er zijn kinderen die al meer dan een week niets gegeten hebben. Er moet hulp komen anders gaat het hier vreselijk mis”, zeggen bezorgde eilandbewoners.

Sint Maarten smeekt om hulp na corona-uitbraak: ‘Ik ben bang’

Mensen op Sint Maarten voelen zich in de steek gelaten, zegt Tim van Dijk. De cameraman en fotograaf woont ruim twee jaar op het eiland in de Caribische Zee en ziet hoe zijn eiland na orkaan Irma, twee jaar geleden, wéér hard wordt geraakt.

“Het eiland is door corona in een spookeiland veranderd. Het enige dat niet is veranderd, is dat de zon blijft schijnen.”

Toerisme op zijn gat

Sinds dit weekend geldt er een volledige lockdown die goed wordt opgevolgd. De straten zijn uitgestorven, het toerisme ligt volledig op zijn gat. Een stille ramp voltrekt zich. “Normaal meren er elke dag zeven gigantische cruiseschepen aan en landen er vliegtuigen vol toeristen. Nu zijn de stranden leeg, de dorpen verlaten.”

Een groot deel van de bewoners is illegaal: zo’n 30.000 mensen. “Artsen vrezen een grote uitbraak, vooral onder illegalen. Zij durven uit angst om opgepakt te worden niet naar een ziekenhuis. Als corona hard om zich heen gaat slaan, gaat het mis. Dan zullen er veel doden vallen, vooral onder illegalen, is de vrees.”

Tim van Dijk woont sinds twee jaar op Sint Maarten. Tim van Dijk woont sinds twee jaar op Sint Maarten © Tim van Dijk

Er zijn nu enkele tientallen besmettingen op Sint Maarten, een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Zes mensen zijn voor zover bekend overleden. De gezondheidszorg is bescheiden en kwetsbaar.

“Het eiland heeft zes ic-bedden. Mensen die grote ingrepen moeten ondergaan, gaan meestal naar Colombia. Maar vervoer is door de corona-uitbraak nu niet mogelijk.”

Gevangen op het eiland

Dit weekend is een Nederlands transportvliegtuig geland met medische apparatuur, beschermingsmiddelen en medicijnen om coronapatiënten te behandelen. “Aan boord zaten ook extra ic-bedden. Maar het is de vraag of dat genoeg is. Mensen zitten gevangen op het eiland. Ze kunnen nergens heen en zijn aan de goden overgeleverd.”

De eilandbewoners zijn geprikkeld en voelen zich in de steek gelaten, ziet Van Dijk. Door hun eigen overheid, maar ook door de Nederlandse regering. “Iedereen moet binnen zitten. De politie en marechaussee surveilleren op straat. Je wordt opgepakt als je je niet aan de regels houdt. Mensen krijgen korte lontjes. De sfeer is bedrukt. ”

Maho Beach, het normaal zo drukke strand bekend van de laagvliegende vliegtuigen.

Armoede slaat keihard toe

Nog geen 1000 kilometer verderop, op Curaçao, is de sfeer net zo gelaten. Het eiland zit al ruim een week volledig op slot. Linde Ockhuizen, van oorsprong Tilburgse, woont sinds een jaar op het eiland. Voor de liefde en het geluk vertrok ze naar het zonnige eiland. Nu zit ze zich ‘soms vreselijk op te vreten’ als ze ziet wat corona aanricht onder de inwoners.

“De armoede slaat hier keihard toe”, zegt ze. “Het gaat niet om mij, maar om die arme mensen hier. De wereld en ook Nederland moet weten wat hier gebeurt.”

Sociale controle is weg

Linde werkt op een naschoolse opvang in een kansarme buurt, maar alles is sinds een week dicht. “Omdat alles stilligt, hebben mensen geen werk meer. De stranden zijn leeg, de restaurants en barretjes dicht en alle winkels en scholen gesloten.”

De overheid neemt geen initiatief, kerken zijn gesloten en de sociale controle is verdwenen omdat iedereen binnen moet blijven. “Arme mensen zijn nu vooral afhankelijk van burgerinitiatieven. Vrijwilligers die voedselpakketten uitdelen, zijn hun laatste hoop. Maar we missen de leiding van de regering.”

De voedselpakketten die bij arme mensen worden bezorgd. De voedselpakketten die bij arme mensen worden bezorgd © Linde Ockhuizen

Schrijnende verhalen

De verhalen zijn schrijnend, zegt Linde. “Ik sprak een vrouw die hier werkt voor een stichting die zich inzet tegen kindermishandeling. Zij was thuis bij een moeder met twee kinderen. Ze vroeg haar wanneer haar gezin voor het laatst had gegeten. De sterk vermagerde moeder vertelde dat het precies twee weken geleden was dat haar kinderen wat hadden gegeten. De kinderen sliepen op de grond. Ze hadden niets.”

Het verhaal is geen uitzondering. “Even verderop woont een moeder met acht kinderen. Ook zij hebben niets.” Na een kleine stilte: “Wie de schuld heeft? De regering hier? De Nederlandse overheid? Wat maakt het uit. Er moet iets gebeuren. Dat is een feit. Anders sterven kinderen aan ziektes en honger en breekt de pleuris hier uit.”

Volgens Linde is de angst bij veel gezinnen voor armoede vaak groter dan die voor corona. “Want je kunt wel bang zijn voor corona, maar wat als je geen eten hebt voor je kinderen?”

Bron: RTL Nieuws 

21 Reacties op “RTL | Corona slaat keihard toe op Curaçao en St. Maarten: ‘Geen eten voor kinderen’

 1. wie o wie gaat het eiland redden???
  Het antwoord is al voorbereidt. Welk land ofwel rijk gaat hier op in spelen en gaat het eiland met recht leiden. ……

 2. Precies.sate
  Er zijn er meer. En dan nog versies die we niet weten.
  Want of we zijn ignorante sukkels of het is niet politiek of commercieel genoeg.
  Kijk voor hiv in 40 jaar is er ook nog geen vaccin.
  Raar he.

  Ik zal het verklappen. We zijn ignorante sukkels.

  Biologische wapens werken niet ondat alle partyen er last van hebben.
  Maar als 1 party in het spelletje paniek quarantaine veel beter is dan alle anderen wordt het een hele andere ball game.
  En dat is nu wel even de grootste economische motor ter wereld. Die ons de vloer aanveegt.
  Als je dat spelketje kan spelen met een griep variant die elk jaar terug komt. En je hoeft alleen maar 3% af te sluiten van een minder commercieel gebied waar heel toevallig ook nog eens je beste virus lab ligt.
  Tja.
  Game on. And the winnar is….
  Trump dacht een vuist te maken tegen china.
  Nou op je knieen met je broek omlaag.

  Ik zei jaren geleden al we moeten verplicht chinees gaan geven op onze scholen.

 3. Sate Batata

  @ambulant

  Goed verhaal weer. Tja, kan het ook niet helpen.

  Ook dit werkt.
  https://www.youtube.com/watch?v=eVs_EWVCVPc

  hydroxychloroquine + zinc (!)

  Bestellen en in laten vliegen dat spul (we hebben het hier, maar wellicht is er niet genoeg) en back to normal.

 4. Je woont pas op het eiland en je weet al wat armoede is. Weet je het verschil tussen echte armoede en selectieve armoede? De meeste YDK alleenstaande moeders zijn selectief arm: hebben kunstnagels, kunstwimpers, kunstwenkbrauwen, meerdere pruiken enz. Dat hebben de echte armen niet. En er is verschil tussen kinderen die niet te eten hebben en die niet te eten krijgen. Ja, mama gaat voor. Als de kinderen slapen op weg naar het negende kind ……. De meeste spaanse sprekende allleenstaande moeders geven eerst hun kinderen te eten, integenstelling tot de YDK alleenstaande moeders.

 5. De rijken schreeuwen moord en brand om corona, de armen zijn de dupe met al deze maatregelen en worden ook nog eens het zwaarst getroffen als ze ziek worden. Alle maatregelen zijn er voor de rijken. De armen worden alleen maar verder weggedrukt.

  De farmaceutische industrie weet dat vaccins hiervoor eigenlijk geen zin hebben, voor de 2003 sars variant is er ook nooit iets ontwikkeld, het is toen pas ontdekt omdat virussen en rns is super klein zijn en het is bijzonder ingewikkeld om die te isoleren. En er zijn er nogal wat.
  Dus echt zien doe je het niet maar je toont het aan.
  Deze versie is letterlijk ontdekt. Maar het type / systeem is er waarschijnlijk al miljoenen miljarden jaren een erfenis van een eenvoudigere manier van informatie overdracht cel deling en manipulatie die nog steeds prima werkt en wellicht een gerichte functie heeft ook.

  Maar een gericht vaccin is niet alleen heel erg moeilijk omdat we eigenlijk niet eens echt weten hoe alles werkt maar ook vanwege de bijwerkingen en de lange tijd die testen met zich mee brengt.
  Nu worden er wel ineens miljarden er ingestopt want als je de eerste bent voor deze variant kan je goud maken. En als het maar een beetje werkt of door de testen heen komt al werkt het hele maal niet. Daan nog steeds is het goud.
  Maar dan moet het wel lang genoeg in stand worden gehouden.
  Dus al die daarbij aangesloten medici en corrupte en beïnvloedbare politici zullen brullen dat het nog heel lang kan duren.
  Tegen beter weten in.

  In NL dalen alle paniek cijfers heel snel nu. Overbelasting is geen eerste prioriteit meer zegt Rutte net.
  Bloedplasma van jonge mannelijke genezen donoren schijnt een goedkope en simpele en veilige manier te zijn als medicijn. Het is al lang veilig verklaard, het werd al voor 1918 gebruikt als manier. Dus het kan meteen uitgeprobeerd worden en daar is al meer dan een maand geleden mee begonnen.
  Makkelijk te produceren zelfs op Curaçao. sr. Duits als directeur bloedbank kan al vast beginnen om een voorraad je aan te leggen zou ik zeggen ….. .
  Supr easy. Wordt wel even zoeken naar jonge gezonde mannelijke genezen sars donoren op curacao.
  En moet voor het rijkste stukje sehos / CMC daar eerst geld voor komen???
  Maar goed… zal wel op te lossen zijn met een vlchtje uit NL
  Dan kan alles gewoon weer open en iedereen aan t werk.

  Dus de pandepaniek cijfers dalen en er is een mogelijke cure.
  Jammer he doom paniekzaaier infiltranten.
  Triest diep diep triest dit. Ik hoop dat we er van leren.

 6. Abraham Mossel

  @ Tim @ Linde ik begrijpt dat jullie in zo een korte tijd dat jullie op het eiland wonen het St Maarten volk nog niet goed kennen. Ik heb er een paar maanden gewerkt met mijn bouw bedrijf, ben er snel weg gegaan omdat ik niet met het corrupte zooitje van de regering Claude Worhty mee wou werken, ze probeerde mij ook af te persen, geen kans. Elke $ die je geeft voor hulp komt in de zakken terecht van die gene die in dikke vette auto`s rijden en de hele dag zich vol vreten en zuipen, en de iligaal moet zich de pluris werken voor een honger lontje. Laat ze maar roeien met de riemen de ze hebben. Rutten en Knops weten dat ook, dus wees eens kerels en geef het geld aan je eigen volk NL en niet aan een stelletje losers.

 7. @Cees: natuurlijk is die tuinman wel een gevaar .Hij hopt van tuintje naar tuintje, komtvtelkens vreemde mensen tegen en kan zo zorgen voor de verspreiding van het virus.

  Overigens, als je het de tuinman gunt, doe het dan zelf en geef hem toch het geld.

 8. Tja, heb persoonlijk de indruk dat het lot van de arme bevolking de overheid helemaal niets kan schelen. Geld vragen is verkeerd, dat komt op deze rots toch in de verkeerde handen, het is veel beter dat we beginnen met voedselpakketten. De mensen die het echt nodig hebben, hebben daar het meest aan. En de rest die moet zichzelf maar zien te redden.

 9. Knoek-koe

  Nos kultura, ja!
  En er zijn zeker wel mooie elementen in de kultura va deze rots.

  Maar als ik naar de “kultura” en ethos van onze leaders, bestuurders en consultants /profesionals kijk is het toch minder fraai.

  Ikke ikke ikke….
  Echte leaders brengen offers….
  Hier niet, onze leaders willen alleen dat anderen offers brengen.

  We hebben in het verleden al RA’s gehad die er niet voor terugdeinsden om fondsen compleet leeg te “auditen” samen met het bestuur of hun belofte van getrouwheid aan de verslaggevingsregels zonder schaamte aan hun laars lapten..

  Idem met advocaten die de overheid leegfactureren met hun met de vork geschreven uren, en die zelfs hun eigen moedernog juridisch contractueel zouden framen.

  Genoeg cases bekend van gladde advocaten die wel even een “zelfbeneficerend” clausuletje of twee inlasten in een “contractje” die ze eventjes pro deo voor een familielid zouden opstellen, en achteraf blijktbdat moeder, broer of zus hun bezittingen met advocaatlief moeten delen….ze bestaan en ze zijn partners van de advocaten kantoren waar de burger ook te goeder trouw naar toe gaan.

  En dan de toko’s en consultantskantoren van familieleden die door Ministers, parlementariers en directeuren naar voren geschoven worden…
  En hoofdprijs honorsria in rekening brengen voor troostprijs diensten….allemaal nepotisme en oplichting.

  Nee, dan is “nos” kultura en bestuursethos niet zo mooi!

 10. Cees Deutekom

  Het gaat niet om de schrijnnende verhalen van voor de crisis. Het gaat nu om de hartbrekende verhalen van mensen die hun schamel inkomentje verliesen, de tuinman die zijn inkomentje ziet verdampen.
  Hij komt in zijn trucki maakt de tuin schoon, alleen. de bewoners blijven in huis. Wat is hier het probleem? Er is in dit geval geen enke; besmetingsgevaar. Doe het nu zelf. snoeien ,kappen em bladeren vegen. Hij had geld kunnen verdienen om zij gezin te onderhouden.
  Helaas het mag niet. Doe ik het zelf wel. Maar ik gun het die man.

 11. Curacao revisited

  “De overheid neemt geen initiatief, kerken zijn gesloten en de sociale controle is verdwenen omdat iedereen binnen moet blijven.”
  de overheid is vooral bezig om zijn eigen salarissen veilig te stellen.

 12. Linde Linde.. 1 jaar op Curacao en ze weet al alles.

  Dushi.. Er is altijd al armoede geweest op Curacao.. Corona of niet!

  En er is voldoende geld.. Bancu Amigu heeft te veel geld.. maar ze potten het op.

  Kijk naar het salaris van Yamil Lasten en Phillip Martis.. Daar kunnen wel 1000 kinderen van eten..

 13. Joep Meloen

  @ Dislect

  Er is wel geld op de eilanden, alleen weigert men het geld uit te geven aan de zaken waarvoor het nodig is. Zelfs nu moet het nog in de eigen achterzakken verdwijnen i.p.v. dat ze het aan anderen geven.

  De mentaliteit op de eilanden is werkelijk om te huilen en ondertussen maar vol blijven houden dat ze zo trots zijn op hun eiland, zulke Dushi Hende zijn. Criminelen zijn het !

 14. De mensen goed van vertrouwen en inborst moeten gemobiliseerd worden https://petities.nl/petitions/solidariteit-in-het-koninkrijk-hulp-voor-caribische-delen?locale=nl

 15. Precies,
  Nos cultura,
  Maar nu.
  Nu in tyden van nood.
  Wat doen wij nu.
  Waar is onze eer.

 16. De discussie is nu niet dat er 8 of meer kinderen zijn. Die zijn er nu eenmaal, en verder kun je de fouten van moeder cs niet op kinderen verhalen.
  Dus waar hebben jullie het nom de ju over nu.
  Mensen moeten geholpen worden, en laat ik hier nu al 2 weken op becheiden wijze mee bezig zijn. Jullie moeten niet zo zeiken en iets doen.

 17. Er moet hulp komen anders gaat het hier vreselijk mis”, zeggen bezorgde eilandbewoners.
  En dat onderschrijft ik volledig. En waarschijnlijk hoeft het geen cent te kosten.
  Als deze nepotistische kliek afgezet kan worden en het geld van hun corrupte deals en overmatige beloningen terug gevorderd kan worden zijn we een heel eind op weg. Dan kunnen er projecten in eerlijkheid opgestart worden die de economie diverser maakt, het eiland minder afhankelijk maken van import en voor werkgelegenheid zorgen tot de touristen sector weer aan gaat trekken. Deze dingen zijn niet mogelijk bij deze kliek die zichzelf elite vinden

 18. “…De sterk vermagerde moeder vertelde dat het precies twee weken geleden was dat haar kinderen wat hadden gegeten. De kinderen sliepen op de grond. Ze hadden niets…”

  Dat ligt niet aan de corona. Of hebben de kinderen 3 weken geleden hun matras opgegeten zodat ze nu op de grond moeten slapen.

  En inderdaad @Trui, ze had zich bij het tweede kind toch wel kunnen realiseren dat er geen geld is voor acht. En zich dan ook nog af durven te vragen wie er schuld aan heeft.

 19. De schuld voor alles wat mis is gegaan wordt bij corona of de bestrijding daar van gelegd intussen profiteert de eliete vrolijk door. De rekening licht bij de gehele bevolking de armste het eerst en meest behalve de eliete. Die gaan dadelijk een fooi geven, met de voorwaarde dat ze wel aan de macht blijven ze zijn toch democratisch verkozen? En de aan stellingen zijn rechtsgeldig.

 20. Die schrijnende verhalen waren er ook al voor de coronacrisus, gingen kinderen ook naar school zonder gegeten te hebben. Dus schuif dit niet af op de crisis, je moet bij de regering zijn!!!

 21. Als je als moeder van ACHT kinderen je kinderen niet te eten kunt geven, vraag je je af of ze na haar tweede kind niet beter een Netflix abonnement had kunnen nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *