27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Rol stagiaires als positieve ambassadeurs niet onderschatten’

stagiares-1WILLEMSTAD — “De kop van het verhaal van De Telegraaf is behoorlijk spectaculair gemaakt, wat typerend is, maar het neemt niet weg dat er een toename van incidenten lijkt te zijn van deze toch kwetsbare doelgroep”, aldus Maarten de Jong van Wereldstage op de berichtgeving vandaag in de Nederlandse ochtendkrant onder de kop ‘Stage op Curaçao levensgevaarlijk’.

“Stagiaires zijn immers opgroeiende jongeren die nog over een grote mate van naïviteit beschikken en vaak op stap gaan, dat maakt ze natuurlijk kwetsbaar.
Vandaar dat een goede en eerlijke voorlichting enorm van belang is.
We zien overigens dat zelfs stagiaires die zich wel behoedzaam opstellen en voorzichtig zijn, ook doelwit worden van criminaliteit.
Ik denk dat incidenten zich voor zullen blijven doen, maar de manier waarop men daarmee omgaat is van belang”

, aldus De Jong.

De stagiaires zijn in de omgeving van Pietermaai van alle gemakken voorzien. De omgeving van Pietermaai is nu rijk aan studenhuisvesting.
De stagiaires zijn in de omgeving van Pietermaai van alle gemakken voorzien. De omgeving van Pietermaai is nu rijk aan studenhuisvesting.
- Advertentie -

Hij licht toe dat bij ‘nazorg’ het tevens van belang is dat er een goede samenwerking is tussen de overheid, politie, de Curaçao Tourist Board (CTB), Chata en Wereldstage.
Wel merkt hij op dat het per agent verschilt hoe de aangifte wordt behandeld en hoe de nazorg geschied.

Als voorbeeld noemt De Jong het incident met de stagiaire die ‘s middags, op klaarlichte dag, in de parkeergarage van Renaissance werd overvallen en verwond (de stagiaire werd met een mes meerdere malen in de heup gestoken en liep een snijwond aan haar duim en linker bovenarm op ).

“De politie heeft in deze zaak goede nazorg geleverd en wij hebben zelfs een weekend verblijf in een hotel betaald opdat ze even goed kon bijkomen.
We hebben haar laatst weer gebeld en het gaat goed met haar.
Ze stelt Curaçao te missen en zelfs uit te kijken naar een baan op het eiland om terug te komen. Nazorg is dus heel belangrijk, men moet beseffen dat de stagiaires een positief beeld geven over Curaçao, als ze eenmaal terug in Nederland zijn”

, aldus De Jong, die de economische bijdrage van miljoenen guldens op jaarbasis benadrukt.

Achter het charmante aanzicht van de houten shutters, schuilen tralies.
Achter het charmante aanzicht van de houten shutters, schuilen tralies.

Hij stelt dat er jaarlijks ongeveer 1000 stagiaires naar het eiland komen waarvan er ongeveer 650 voor begeleiding door Wereldstage kiezen.

“Een gemiddelde stagiaire verblijft hier vijf maanden en besteedt maandelijks tussen de 2500 en 2750 gulden.
Ze krijgen gemiddeld bezoek van vijf personen – familie of vrienden – die minimaal tien dagen op het eiland doorbrengen.
Dit levert op jaarbasis ongeveer 50. 000 hotelovernachtingen op, vandaar dat deze doelgroep voor zowel Chata, de CTB, als de algehele economie van belang is”

, aldus de Jong, die ‘goede gezamenlijke opvang’ van de voorgenoemde entiteiten voorstaat.

“Helaas verloopt dit nog vaak stroef.”

Hij licht verder toe dat aangezien de ‘ouders voor het verblijf op het eiland betalen, de stagiaires vaak hun best doen om de mooiste kanten van het eiland te laten zien en te belichten’.

“Dit om de ouders een gevoel te geven dat ze waar voor hun geld krijgen.
Ook hier komt dus weer de ‘goede ambassadeursrol’ om de hoek kijken, die ook verder in Nederland een uitwerking heeft omdat ze enthousiast over hun beleving op Curaçao blijven praten.
Dit trekt natuurlijk ook weer nieuwe bezoekers aan.
Deze doelgroep mag men niet onderschatten en veiligheid blijft een belangrijke issue”

, aldus De Jong.

Wereldstage, die nu al dertien jaar gespecialiseerde diensten voor stagiaires levert, stelt de stagebehuizing om deze reden extra beveiligd te hebben.

“Als men naar Pietermaai kijkt heeft het natuurlijk effect gehad dat door de aanwezigheid van cafés en restaurants er weer meer mensen op straat zijn, zowel lokalen als toeristen. Wereldstage huurt in deze omgeving tevens de diensten in van een beveiligingsbedrijf. Maar uiteindelijk gaat het om een verbeterde samenwerking, want incidenten zullen zich nou eenmaal blijven voordoen, dit gebeurt overal ter wereld”

, aldus De Jong.

 

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Duurzame energie onderwerp van gesprek

Kralendijk - Het traject om geleidelijk over te stappen naar een (bijna) volledige duurzame energieproductie bevindt zich in de eindfase. Dit heeft minister Rob Jetten van Economische...
- Advertentie -
- Advertentie -