Rijkswaterstaat is druk bezig met de renovatie van de luchthavens van Caribisch Nederland. Een bijzonder project, want Rijkswaterstaat houdt zich normaal gesproken niet bezig met luchtvaart. En er is sprake van een wereldwijde samenwerking.
Startbaan op Saba.
In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft Rijkswaterstaat inmiddels op Bonaire een nieuwe luchtverkeersleidingstoren gebouwd, die in september officieel in gebruik is genomen. De start- en landingsbaan van Sint-Eustatius is gerenoveerd en de aanbesteding voor de renovatie van de start- en landingsbaan op Saba is net aangekondigd.
Voldoen aan de regels luchtvaart
De renovaties zijn nodig omdat de luchthavens van Caribisch Nederland moeten voldoen aan de regels van de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart ICAO. Deze regels gelden voor alle Nederlandse vliegvelden. De eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn sinds oktober 2010 openbare lichamen van Nederland.
Bijzondere opdracht
Rob Kroon, manager projectbeheersing legt uit hoe Rijkswaterstaat betrokken is geraakt bij de luchthavenprojecten. ‘We zijn een keer eerder betrokken geweest bij de renovatie van een luchthaven, namelijk die van Bonaire. Dat was tussen 2010 en 2012. We werkten toen samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport, ILT. We werden betrokken, omdat er behoefte was aan onze kennis over contractmanagement, aanbestedingen en projectbeheersing.;’Deze samenwerking verliep zo goed, dat we door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn gevraagd om formeel op te treden als gezicht naar de markt voor de renovatie van de vliegvelden in Caribisch Nederland.’ Rijkswaterstaat levert nog steeds kennis over projectmanagement, contractmanagement projectbeheersing. Het ministerie zorgt voor de technische kennis op het gebied van luchtvaart.
Verkeerstoren luchthaven Bonaire.
Wereldwijde samenwerking bij renovatie luchthavens
Kroon ziet als grootste uitdaging van het project de afstand tussen de opdrachtgever en de verschillende (lokale) marktpartijen. Zo ontwierp NACO (Netherlands Airport Consultant) de verkeerstoren op Bonaire, Van Boekel Zeeland Bouw en Infra bouwde de toren en het Canadese bedrijf Aeronay bracht de systemen voor de verkeersleiding aan in opdracht van de Dutch Caribbean Air Navigation Service Provider. Dit alles gebeurde in samenwerking met de directie van de luchthaven zelf. Ook bij de renovatie van de baan op het vliegveld van Sint-Eustatius was sprake van een wereldwijde samenwerking. De onderaannemer die het asfalt heeft aangebracht, kwam bijvoorbeeld uit Jamaica.
Aankondiging renovatie start- en landingsbaan Saba
De renovatie van de start- en landingsbaan op Saba moet nog beginnen. De baan is nu nog van asfalt, maar straks moet er een betonnen strook liggen. Ook komt er een platform voor helikopters. Voor de renovatiewerkzaamheden wordt de luchthaven tijdelijk gesloten. Geïnteresseerde marktpartijen kunnen meer informatie vinden op TenderNed. In de derde week van januari 2018 vindt een inlichtingensessie plaats op Saba.
Maatwerk bij marktbenadering
Voor de marktbandering maakt Rijkswaterstaat zoals altijd gebruik van TenderNed. Maar bij het werken in Caribisch Nederland zijn de standaard werkwijzen niet altijd toereikend en wordt maatwerk gevraagd. Om de lokale markt te informeren, publiceert Rijkswaterstaat bijvoorbeeld de aankondigingen van aanbestedingen in 3 talen in de lokale dagbladen. Ook wat betreft de contractvormen gaat Rijkswaterstaat zoveel als mogelijk uit van de standaardcontracten, maar ook hier is ruimte voor maatwerk. Dit vergt creativiteit, zoals ook de opdrachtnemer tijdens de uitvoering met creatieve oplossing moet komen.
Bron: Nieuwsbank