26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

RO | Kabinet vindt dialoog over slavernijverleden van groot belang

HomeMediaRO | Kabinet vindt dialoog over slavernijverleden van groot belang
Nederland, Amsterdam, 20180701. Ketikoti, slavernijherdenking. Kransen bij het monument. Op 1 juli herdenken we de afschaffing van de slavernij in Suriname & de Nederlandse Antillen (1 juli 1863). Foto; Sabine Joosten/Hollandse Hoogte

Het kabinet kan de tijd niet terugdraaien, maar betreurt het ten zeerste dat slavernij onderdeel uitmaakt van onze gezamenlijke geschiedenis. Evenals voorgaande kabinetten, heeft het kabinet diepe spijt en berouw over hoe Nederland is omgegaan met de menselijke waardigheid ten tijde van het slavernijverleden.

Het kabinet vindt het daarom van groot belang dat er een dialoog komt over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de hedendaagse samenleving. Zo’n dialoog zou zich moeten richten op een bredere erkenning en inbedding van dit gedeelde verleden in onze samenleving. Dat staat in een brief die minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Verbinding door dialoog

De dialoog zoals het kabinet die ziet richt zich niet alleen op Nederlanders van Afrikaanse afkomst, maar op de Nederlandse samenleving in zijn geheel. Het slavernijverleden raakt in het bijzonder ook de Caribische delen van het Koninkrijk. Een dialoog gericht op verbinding kan in de vorm van een platform of anderszins. Uit de dialoog zou nader historisch onderzoek of andere voorstellen voor activiteiten kunnen voortkomen die bijdragen aan een goede inbedding van het slavernijverleden. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat de lessen uit het verleden niet worden vergeten en nog altijd relevant zijn voor de wijze waarop wij nu in diversiteit samenleven. Op deze wijze kunnen wij een pijnlijk verleden omzetten in iets wat ons als samenleving verbindt in plaats van verdeelt.

Jaarlijks herdenken

De aandacht voor het slavernijverleden staat centraal in de jaarlijkse herdenking bij het nationaal monument Nederlands Slavernijverleden op 1 juli. Het kabinet vindt het van belang met deze jaarlijkse herdenking blijvend bij het slavernijverleden stil te staan. Voor dit jaar heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nog eenmalig op projectbasis subsidie verstrekt. Vanaf volgend jaar wordt de herdenking structureel vanuit het Rijk gefinancierd. Minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat hierover in gesprek met het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en de gemeente Amsterdam. De ministers van OCW, SZW en BZK stellen samen een daarbij passend budget beschikbaar. Daarnaast vinden er gesprekken plaats met de gemeente Amsterdam over de ontwikkeling van een nationale museale voorziening. De minister van OCW heeft voor een dergelijke voorziening 1 miljoen euro gereserveerd.

Met de voorgenomen dialoog en de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden wil het kabinet herdenken wat in het verleden is gebeurd en met elkaar verhalen hierover levend houden. Om zo samen die belangrijke stap naar gelijkwaardigheid en vrijheid te vieren en vorm te blijven geven, die 156 jaar geleden met de afschaffing van de slavernij is gezet.

Documenten

  • Kamerbrief over Slavernijverleden

    Minister Ollongren ( BZK) biedt de Tweede Kamer een brief aan over het aanbieden van excuses voor het slavernijverleden.

    Kamerstuk: Kamerbrief | 01-07-2019

Bron; Rijksoverheid.nl

6 reacties

  1. @Knoek-koe: volgens mij heeft beflapas ook 2 van zo’n dienstmeisjes die minder tijd bezig zijn met schoonmaken dan met bekken oefeningen.

  2. @Brian @Joep @ Django idd, al die slavernij roeptoeters geven niets om de status van degene die nu uitgebuit worden op dit eiland.

  3. Vergeet de inwonende “dienstmeisjes” en de ongedocumenteerde arbeider niet, die door de slavernij “getekende” nazaten zo “miserable” betaald en behandeld worden.

  4. @joep, Bij de upgrade van de BOO werd er ook gebruik gemaakt van slaven.. Niemand op Curacao die er tegen protesteerde..

  5. @ Django,

    Helemaal mee eens.
    Laten we ook niet de vele ‘buitenlandse meisjes’ vergeten die moeten zorgen voor de kinderen, het huishouden etc tegen hongerloontjes. Ook dat is zeer bekend hier op het eiland.
    Blijft heel apart dat velen op dit eiland claimen zo getroffen te zijn door de slavernij van 150 jaar geleden, maar geen enkele moeite ermee hebben anderen tot moderne slaaf te maken.

  6. Het lijkt mij ook heel zuiver om de huidige slavernij met Venezolaanse trago-meisjes op Curacao aan de orde te stellen en direct te verbannen. Als de slavernij in de 19de eeuw zo’n impact heeft gehad op de huidige 150.000 inwoners van Curacao en de 150.000 in Nederland wonende Curaçaoënaars, moet er toch iets geleerd zijn in de 21ste eeuw, zo’n dikke 150 jaar later. Ik ben benieuwd wanneer de eigenaren van die bordelen aan de schandpaal genageld worden naast het beeld van Tula. Dat noem ik dan lef hebben van datzelfde kabinet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties