29 C
Willemstad
• zaterdag 9 december 2023

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...

Nu.cw | Jong koraal op Curaçao niet verbleekt

Britt van Garderen Jong koraal, afkomstig van in het wild gevangen gameten (geslachtelijke voortplantingscellen), blijkt geen tekenen van verbleking te vertonen op Curaçao, zelfs niet tijdens de voortdurende...
- Advertisement -spot_img

RO | Hoger minimumloon en meer uitkering voor inwoners Caribisch Nederland

HomeMediaRO | Hoger minimumloon en meer uitkering voor inwoners Caribisch Nederland
Overzicht van de nieuwe bedragen voor 2019 | Bron: Rijksoverheid

Mensen in de onderstand, gepensioneerden en ouders met kinderen die kinderbijslag ontvangen gaan er komend jaar op vooruit op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Ook het Wettelijk Minimum Loon stijgt per 1 januari 2019.

Op deze manier kunnen de lonen stijgen en gaat de koopkracht omhoog. De nieuwe bedragen voor komend jaar zijn in de Staatscourant gepubliceerd.

Veel inwoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. De kosten van uitgaven zoals huur, eten en drinken zijn voor veel mensen hoog in verhouding tot hun inkomen. Het Kabinet neemt daarom een aantal maatregelen waardoor mensen meer te besteden hebben.

Staatssecretaris Tamara van Ark

Maatregelen

De uitkeringen in Caribisch Nederland zoals de AOV, de nabestaandenuitkering en de onderstand stijgen per januari 2019 met 5%, bovenop de inflatie. De kinderbijslag, in 2016 ingevoerd, gaat met ingang van volgend jaar met ruim 50% omhoog. Ouders ontvangen op Bonaire dan USD 62 per maand per kind, tegen USD 40 nu. Voor Saba en Sint-Eustatius is het nieuwe bedrag USD 64, waar dat nu USD 42 is. Het Kabinet verhoogt de onderstand voor mensen die zelfstandig wonen aanzienlijk. En komen er meer mensen in aanmerking voor bijzondere onderstand, doordat het Kabinet de inkomensgrens optrekt naar 120 procent van het minimumloon. Tegelijkertijd met de verhoging van de uitkeringen stijgt het wettelijk minimumloon met 5%. Werkgevers zijn met ingang van 1 januari 2019 dus wettelijk verplicht om werknemers die momenteel het minimumloon verdienen 5% meer te betalen.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verlaagt per 2019 structureel de werkgeverspremies. Doordat de lasten voor werkgevers omlaag gaan, kunnen bedrijven de lonen verhogen zonder dat de loonkosten toenemen. In de meeste gevallen ligt de ruimte voor de werkgever tussen de 3,4% en 4,4%. Het is de bedoeling dat werkgevers deze ruimte volledig doorgeven in de lonen van hun werknemers.

Voortgang

Staatssecretaris Van Ark informeert de Tweede Kamer voor de zomer over de voortgang van de ondernomen acties. In 2020 bekijkt het Kabinet het effect van de genomen maatregelen en besluit dan of er extra maatregelen nodig zijn.

Overzicht van de nieuwe bedragen voor 2019:

Bron: Rijksoverheid.nl

1 reactie

  1. Als ik het goed heb uitgerekend, is dit ongeveer 1000 gulden in de maand, tenzij iemand meer dan 40 uur per week werkt natuurlijk.

    Het is moeilijk voor te stellen dat mensen met deze bedragen kunnen rondkomen. Het lijkt een kip en ei probleem maar als de werkgever de lonen laag houdt zijn werknemers noodgedwongen om meer en langer te werken.

    In feite is dit een moderne vorm van slavernij, het kommetje maispap van 150 jaar geleden is nu gelijk aan 1000 gulden in de maand.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties