RNW | Mercelina ‘jeugdambassadeur’ van Curaçao

door Anneke Polak

jeugdambassadeur' van Curaçao Gendell Mercelina |One Young World)

jeugdambassadeur’ van Curaçao Gendell Mercelina |One Young World)

Oud-voorzitter van het Jeugdparlement van Curaçao, Gwendell Mercelina, is verkozen tot ‘jeugdambassadeur’ van One Young World. Een benoeming voor het leven. “Ik krijg de kans om andere jongeren te inspireren met alles wat ik doe.”

Deze non-gouvermentele organisatie brengt bevlogen jongeren vanuit alle hoeken van de wereld bijeen. Zo kunnen ze elkaars zorgen, meningen en beslissingen delen, waardoor dit forum een platform biedt voor jongeren wereldwijd. Op 17 november werd Mercelina in Zürich (Zwitserland) als eerste jeugdambassadeur van Curaçao gekozen. “Zo mooi, nadat ik zo’n zwaar jaar achter de rug heb.”

Keratoconus en vitiligo
2011 is voor Mercelina het jaar waarin bij hem de oogziekte keratoconus wordt geconstateerd. Halsoverkop moet hij naar Colombia om aan deze ziekte aan het hoornvlies te worden geholpen. Terwijl hij nog aan het revalideren is, ontdekken artsen de huidziekte vitiligo bij Mercelina. “Eerst was ik bijna mijn linkeroog verloren, toen bleek ik de huidziekte te hebben die Michael Jackson ook had. En toen overleed een van mijn beste vrienden, Hemayel Martina.”

2011 was voor Mercelina een ‘rollercoaster’. “Deze benoeming voor het leven nu is echt heel mooi. Ik geef altijd meer dan honderd procent, en dit is nu de beloning.” Dat de titel voor het leven is, ziet Mercelina niet als extra druk. “Nog niet, haha. Ik krijg sinds vorige week wel informatie met wat ik moet doen. Uiteindelijk zal ik ook met een jaarverslag moeten komen.”

‘Mentality change’
Kerntaak van de kersverse jeugdambassadeur is het veroorzaken van een ‘mentality change’. “Ik wil jongeren ervan bewust maken dat alles mogelijk is als je met passie aan iets werkt. Op de wereldkaart is Curaçao bijna niet te zien, maar we hebben wel de beste sprinter ter wereld, de beste honkballers ter wereld, wetenschapper Bob Pinedo komt van Curaçao. Maar er zijn ook veel mensen die klagen en ondertussen niets doen. Eigenlijk zijn wij hele bijzondere mensen, hier op dit eiland.”

Begin volgend jaar zal Mercelina de stichting We Lead officieel lanceren. Deze stichting wil de rol van jongeren als nieuwe leiders en ‘nation builders’ bevorderen. Maar eerst geniet Mercelina nog even na van zijn benoeming, waarbij ook Desmond Tutu aanwezig was. “Een eerbiedige man, die erg verbonden is met jeugdwerk. Bij alles wat hij zegt, voel je dat hij het meent. En we hebben zijn verjaardag nog gevierd, in Zwitserland. Heel bijzonder.”

Bron: ( Archief) Radio Wereld Omroep

21-11-2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *