28 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 07:35

Laatste reacties

- Advertentie -

RNW | Archief Wereldomroep na protest weer online

Archief Wereldomroep na protest weer online
Archief Wereldomroep na protest weer online

Het internetarchief van de oude Wereldomroep is weer online toegankelijk. Het gaat om internetartikelen en radio-uitzendingen van de jaren vóór 2013, toen de Wereldomroep met haar oude activiteiten stopte en opging in de nieuwe organisatie RNW Media.

Het archiefmateriaal komt vanaf nu op de nieuwe website archief.wereldomroep.nl. Voor iedereen te horen en te lezen. Volgens de directie van RNW Media, de voortzetting van die voormalige Wereldomroep, is er “door dit nieuwe webadres en door een duidelijke tekst op alle archiefpagina’s voor de gebruikers geen verwarring meer over de oude en nieuwe taken van RNW Media”.

http://archief.wereldomroep.nl/nederlands

- Advertentie -

Offline
De directie van RNW Media besloot begin dit jaar om de website www.rnw.nl offline te halen. Die website was vele jaren een verzamelplaats voor duizenden webartikelen en radiouitzendingen in tien talen, gericht op een wereldwijd publiek.

De site werd uitgezet om kosten te besparen, maar volgens RNW Media ook om een eind te maken aan de verwarring die ontstond doordat gebruikers, die op zoek gingen naar de activiteiten van de nieuwe organisatie, terecht kwamen bij de content van de oude Wereldomroep.

Protest
Het besluit leidde tot protesten van oud-medewerkers en gebruikers van de Wereldomroep. Zij vreesden dat het journalistieke erfgoed van de Wereldomroep verloren zou gaan. Bovendien wezen ze op de volgens hen bestaande maatschappelijke functie door het bewaren van dit materiaal.

RNW Media-directeur Robert Zaal zegt blij te zijn dat hij deze angst nu kan wegnemen. “Voor ons is dat journalistieke erfgoed ook heel belangrijk. Door deze nieuwe archiefwebsite is er een helder onderscheid gekomen tussen de oude en de nieuwe organisatie. Bovendien zijn we er in geslaagd de kosten die de oude site met zich meebracht behoorlijk terug te dringen”.

- Advertisement -

Audio
De artikelen op archief.wereldomroep.nl blijven voor onbepaalde tijd beschikbaar en doorzoekbaar. De audio wordt voor een beperkte periode online gezet. Tot september hebben oud-medewerkers en luisteraars de tijd om de uitzendingen die ze willen bewaren of hergebruiken te downloaden.

Daarna zal RNW Media de toegang sluiten. Dat gebeurt volgens de organisatie vooral vanwege de hoge kosten van het opslaan en ontsluiten van de audiobestanden, die een enorme omvang hebben. De content die nu weer online beschikbaar is omvat al het materiaal dat vóór januari 2015 op www.rnw.nl te vinden was.

Papiaments
Het gaat onder meer om audio en teksten in het Nederlands, Engels, Papiaments en Surinaams. Veel artikelen en uitzendingen in het Spaans, Chinees en Frans waren al eerder overgeheveld naar de nieuwe website van RNW Media, www.rnw.org of nieuwe doelgroepenwebsites.

Bron: ArchiefWereldomroep

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...

PBC | Twee koninklijke onderscheidingen voor twee bijzonder vrouwen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Yvonne Christiaan heeft een koninklijke onderscheiding gekregen voor haar werk als oprichtster, secretaris en huidige voorzitter van de stichting Shimaruku. Daarnaast kreeg Greta Trapenberg...
- Advertentie -