26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024 07:21

Rif Fort Museum ‘soft geopend’

WILLEMSTAD — Met een drankje en een toespraak van trotse initiatiefneemster Daisy Casimiri werd vrijdag voor een aantal genodigden en belangstellenden het Rif Fort Museum ‘soft geopend’. Het museum, te vinden in de boogjes in het Riffort, is nog niet geheel af. Maar het laat alvast een begin zien van een tentoonstelling over de illustere geschiedenis van het bijna 200 jaar oude fort.

Advertentie

Bezoekers in een van de boogjes van het museum luisteren naar de welkomstwoorden.
Bezoekers in een van de boogjes van het museum luisteren naar de welkomstwoorden.

In het eerste boogje, naast de entreeruimte met balie, is door middel van teksten en illustraties op zuilen informatie te vinden over thema’s als ‘de bouw van het Riffort’, ‘de functie van het Riffort’ en ‘het Riffort in de Tweede Wereldoorlog’.
Casimiri, die tevens eigenares is van Mon Art Gallery, meldt dat zij in samenwerking met Instituto Buena Bista bezig is om daarnaast een film te ontwikkelen die geprojecteerd kan worden op de boogmuren.
Ze wil dat het een ‘strak, hedendaags museumpje’ wordt met interactieve elementen.
Daarnaast moet het museum ook gaan fungeren als informatiepunt voor toeristen, die van hieruit kunnen worden doorverwezen naar andere musea in de binnenstad, of informatie kunnen krijgen over bijvoorbeeld tours in Otrobanda. Eddy de Veer, directeur van Riffort en Renaissance Mall, legt uit:

Dit fort is vanaf de Megapier de eerste plek waar toeristen met Curaçao in aanraking komen.
Het is een monument, maar er was niets over de geschiedenis van dit monument. Daar wilden we wat aan doen.
Daarnaast is het Rif Fort Museum zichtbaar en daarom kan het fungeren als informatiepunt.”

Het tweede boogje van het museum wordt gebruikt als expositieruimte. Momenteel is daar een tentoonstelling te zien over de ‘Kathedraal van Doornen’ van kunstenaar Herman van Bergen, zijn grote bouwwerk van ‘sumpiña’s’ dat momenteel in de maak is.

Bordeel
Het Riffort, dat in 1828 werd gebouwd, heeft in de loop van de geschiedenis al vele functies gehad.
Naast de hoedanigheid van fort deed het bouwwerk later ook dienst als bordeel, gevangenis, radiotelegrafiestation en hoofdbureau van politie.
Was het enige decennia geleden nog helemaal in verval geraakt; nu is het een levendige plek met winkels, horeca en kantoren.
Onder meer in het Nationaal Archief is gespit naar de geschiedenis van het fort, maar nog lang niet alles is bekend.
Daarom wil Casimiri ook een oproep doen aan iedereen die meer weet over specifieke episodes in de geschiedenis van het fort, en van de omgeving van het fort.

Kom met kennis en goede ideeën. Of met boeken, foto’s en verhalen.”

Ook is men welkom om een donatie te doen, aangezien het museum geen subsidie ontvangt en het moet doen met weinig geld uit met name fundraising.
Als het museum over ongeveer een halfjaar officieel wordt geopend, zal er een kleine entreeprijs worden geheven.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties