31 C
Willemstad
• maandag 26 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

niet effectief bezig

HomeMedianiet effectief bezig

Jesus-Leito hekelt beantwoording vragen Statenleden

zitaWILLEMSTAD — We zijn niet effectief bezig. In deze bewoordingen reageert PAR-leider en Statenlid Zita Jesus-Leito op de manier waarop de regering omspringt met vragen van Statenleden. Ze reageert hiermee op een lijst die Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) naar zowel de Staten, als de regering heeft gestuurd met een overzicht van vragen die door Statenleden zijn opgestuurd naar de regering.

Advertentie

Een overzicht van vijftien pagina’s betreft vragen van Statenleden die nog openstaan bij de regering.
Op de lijst staan vragen uit de periode van 2012 tot en met 2014.
Een snelle optelsom van het Statenlid levert de conclusie op dat in deze periode Statenleden 169 brieven met vragen naar de regering hebben gestuurd.
Ze constateert dat er hiervan slechts 65 schriftelijk of mondeling zijn benantwoord.
Dit komt neer op 37 procent.
Jesus-Leito is hier niet over te spreken.

Het gaat hierbij om iets meer dan een kwart van alle gestelde vragen. Slechts een kwart wordt beantwoord. Dus als je vier brieven met vragen opstuurt, dan krijg je maar een antwoord terug. Waar zijn we mee bezig? Ik moet constateren dat wij niet effectief bezig zijn.”

In maart 2012 stuurde Jesus-Leito een lijst naar de media met brieven die de PAR-fractie in de periode van januari 2011 tot en met februari 2012 naar de regering had gestuurd. Zij kwam inderdaad uit op 195 brieven.
Op deze 195 brieven aan verschillende ministers, kwam maar op 37 stuks een antwoord. Een percentage van 19, aldus Jesus- Leito indertijd.
Maar nu, twee jaar later, constateert zij dat de situatie amper is verbeterd.

Dit is niet goed voor het vragenrecht van de Statenleden. Dit is het recht van Statenleden om vragen aan de regering te stellen en zo het beleid van de overheid te kunnen controleren en om duidelijkheid namens het volk te eisen. Dit is niet goed. We moeten serieus gaan kijken hoe wij als regering en parlement met het vragenrecht van Statenleden omgaan.”

De Commissie van Werkwijze van de Staten buigt zich deze dagen over voorstellen om het functioneren van het parlement efficiënter te laten verlopen.
Afgesproken is dat de verschillende fracties zich buigen over hoe zij denken dat het Reglement van Orde van de Staten moet worden aangepast om dit te kunnen bewerkstelligen.
Volgens Jesus-Leito zijn bijna alle leden van de commissie het erover eens dat het vragenhalfuurtje in de Staten van het land Curaçao heringevoerd moet worden.
Ten tijde van de Eilandsraad van Curaçao konden Raadsleden 24 uur voor de aanvang van een openbare vergadering schriftelijk vragen indienen die door het Bestuurscollege voor de aanvang van de vergadering mondeling konden worden gesteld.
De lijst die Franco heeft opgestuurd naar regering en parlement bestaat uit vijftien kantjes.
De oudste brief is van toenmalig PAR- en nu onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang van 10 december 2012 aan toenmalig minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Stanley Bodok.
Die brief betrof vragen over initiatieven voor de bouw van een nieuwe ziekenhuis.
De antwoorden op deze vragen zijn overigens nooit bij de Staten binnengekomen.
De laatste vraag op de lijst is wederom van Leeflang, die sinds vorig jaar actief is als onafhankelijk lid van de Staten.
De brief dateert van 14 januari jl. is gericht aan premier Ivar Asjes (PS).
Hierin heeft het Statenlid vragen over de ‘mishandeling van gepensioneerden door de overheid’.
Ze wil van de premier weten wanneer er een einde komt aan deze situatie.
Ook deze brief is overigens nog niet beantwoord.
Gezien het feit dat de lijst betrekking heeft op de periode van eind 2012 tot en met 2014, een periode waarin Curaçao maar liefst drie kabinetten heeft gekend – de kabinetten Betrian, Hodge en Asjes – staan er op deze lijst vragen aan tal van gezagsdragers die nu niet meer in functie zijn. Zo komen er vragen langs aan de voormalige ministers Dominique Adriaens, Stanley Betrian, Daniel Hodge, Steven Martina, Sherwin Josepha en Rubina ‘Rubia’ Bitorina.
De lijst die Franco heeft opgestuurd naar regering en parlement heeft ook betrekking op vragen die zijn opgesteld voor de periode dat de regering en Staten op 20 augustus vorig jaar een protocol zijn overeengekomen met betrekking tot vragen van Statenleden.
Hierin werd afgesproken dat de regering binnen twee maanden vragen moest beantwoorden of minimaal moest aangeven waarom deze niet beantwoord zouden worden.
Franco verklaarde onlangs tegen de Amigoe best tevreden te zijn over de naleving van het protocol.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties