30 C
Willemstad
• zondag 18 april 2021 16:50

AntilliaansDagblad | ‘Begrotingsdiscipline voor Aruba noodzakelijk’

Oranjestad - De regering moet zich vooral richten op het verlagen van de kosten van het overheidsapparaat. Omdat de belastingdruk op Aruba al relatief hoog is, liggen...

AntilliaansDagblad | Twijfel over ‘financieel duwtje’

Willemstad - De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft er sympathie voor dat de MFK met een wetsvoorstel is gekomen dat erop gericht is de arbeidskansen voor jongvolwassenen te...

AntilliaansDagblad | ‘Met kruimels komen we er niet’

Willemstad - Kruimels zullen Curaçao niet uit de economische malaise halen waar het zich momenteel in bevindt. Om dat voor elkaar te krijgen zijn grote bedragen nodig;...

AntilliaansDagblad | ‘Escalatie van conflict voorkomen’

Willemstad - Het Medische Staf Bestuur (MSB) heeft de directie van het Curaçao Medical Center (CMC) met de nodige klem verzocht ‘escalatie van de impasse’ met de...

PBC | Drie Coronapatiënten overleden in het CMC

Persbureau Curacao Drie patiënten zijn vandaag overleden in het CMC aan de gevolgen van Covid19 overleden. Het totaal aantal doden is 85. Dat is inclusief twee patiënten die...

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoRekening Aqualectra aangepast

Rekening Aqualectra aangepast

WILLEMSTAD — De tarieven voor water en elektriciteit zijn vanaf 1 juni aangepast. Dat is voortaan ook op de nutsrekening terug te zien. Nutsbedrijf Aqualectra preciseert vanaf nu de twee componenten van het tarief voor water en elektriciteit op de rekening, maar ook het totale tarief.

Zo kunnen gebruikers beter controleren welke component is aangepast. Sinds gisteren gebruikt Aqualectra ook een brandstofclausule. Dit tarief is gekoppeld aan de brandstofkosten van het nutsbedrijf voor productie.

De elektriciteitstarieven voor huishoudens zijn tot 250 kWh verbruik 0,26 gulden per kWh. De brandstofclausule bedraagt 0,39 gulden per kWh.

In totaal is het tarief voor elektriciteit 0,65 gulden per kWh.

Vanaf het verbruik van 250 kWh tot 350 kWh per maand bedraagt het basistarief voor stroom 0,37 gulden per kWh. Totaal bedraagt het tarief dan 0,76 gulden per kWh.

Huishoudens, die er maandelijks meer dan 350 kWh per maand doorheen jagen, betalen 0,41 gulden per kWh. Totaal komt dat neer op 0,80 gulden per kWh.

Als bijvoorbeeld een huishouden per maand 380 kWh per maand verbruikt, betaalt het gezin aan het eind van de maand 263,39 gulden. Voor de eerste 250 kWh geldt het tarief van 0,65 gulden per kWh. Over de volgende 100 kWh berekent Aqualectra het tarief van 0,76 gulden per kWh. De overige stroom, 30 kWh, wordt belast met 0,80 gulden per kWh.

Voor water gelden er ook diverse tarieven. Huishoudens betalen tot en met 9 m³ 7,79 gulden per m³. Dit bedrag bestaat uit de brandstofclausule, die 2,85 gulden bedraagt, en het variabele deel dat 4,93 per m³ omvat.

Tussen het verbruik van 9 m³ tot en met 12 m³ water betaalt de consument 12,94 gulden per m³. Het variabele deel kost 10,09 gulden per kWh.

Boven de 12 m³ tot en met 20 m³ verbruik van water legt een huishouden 12,03 gulden neer per m³.

Boven de 20 m3³ is dit echter 13,99 per m³ water. Aqualectra raadt huishoudens aan om in de warmere maanden economischer om te gaan met het verbruik van water en elektriciteit. Dat kan door elektrische apparaten bij stilstand uit het stopcontact te halen en het lekverlies bij kranen op te lossen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties