29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

Rekening Aqualectra aangepast

HomeLandenCuraçaoRekening Aqualectra aangepast

WILLEMSTAD — De tarieven voor water en elektriciteit zijn vanaf 1 juni aangepast. Dat is voortaan ook op de nutsrekening terug te zien. Nutsbedrijf Aqualectra preciseert vanaf nu de twee componenten van het tarief voor water en elektriciteit op de rekening, maar ook het totale tarief.

Zo kunnen gebruikers beter controleren welke component is aangepast. Sinds gisteren gebruikt Aqualectra ook een brandstofclausule. Dit tarief is gekoppeld aan de brandstofkosten van het nutsbedrijf voor productie.

De elektriciteitstarieven voor huishoudens zijn tot 250 kWh verbruik 0,26 gulden per kWh. De brandstofclausule bedraagt 0,39 gulden per kWh.

In totaal is het tarief voor elektriciteit 0,65 gulden per kWh.

Vanaf het verbruik van 250 kWh tot 350 kWh per maand bedraagt het basistarief voor stroom 0,37 gulden per kWh. Totaal bedraagt het tarief dan 0,76 gulden per kWh.

Huishoudens, die er maandelijks meer dan 350 kWh per maand doorheen jagen, betalen 0,41 gulden per kWh. Totaal komt dat neer op 0,80 gulden per kWh.

Als bijvoorbeeld een huishouden per maand 380 kWh per maand verbruikt, betaalt het gezin aan het eind van de maand 263,39 gulden. Voor de eerste 250 kWh geldt het tarief van 0,65 gulden per kWh. Over de volgende 100 kWh berekent Aqualectra het tarief van 0,76 gulden per kWh. De overige stroom, 30 kWh, wordt belast met 0,80 gulden per kWh.

Voor water gelden er ook diverse tarieven. Huishoudens betalen tot en met 9 m³ 7,79 gulden per m³. Dit bedrag bestaat uit de brandstofclausule, die 2,85 gulden bedraagt, en het variabele deel dat 4,93 per m³ omvat.

Tussen het verbruik van 9 m³ tot en met 12 m³ water betaalt de consument 12,94 gulden per m³. Het variabele deel kost 10,09 gulden per kWh.

Boven de 12 m³ tot en met 20 m³ verbruik van water legt een huishouden 12,03 gulden neer per m³.

Boven de 20 m3³ is dit echter 13,99 per m³ water. Aqualectra raadt huishoudens aan om in de warmere maanden economischer om te gaan met het verbruik van water en elektriciteit. Dat kan door elektrische apparaten bij stilstand uit het stopcontact te halen en het lekverlies bij kranen op te lossen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties