30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Kiki Beach-eilandjes op los zand

HomeNieuwsKiki Beach-eilandjes op los zand

WILLEMSTAD — Nadat de realisatie van het megaproject Ocean Front Islands Boulevard & Kiki Beach, goed voor een investering van 1,3 miljard gulden, vorig jaar oktober werd aangekondigd, bleef het daarna opvallend stil rond het project. De op Curaçao woonachtige projectontwikkelaar Christiaan van Assendelft van Wijck raakt echter steeds meer in opspraak door negatieve berichtgevingen rond zijn persoon. Het kabinet van premier Gerrit Schotte (MFK) blijft desondanks positief over het project.

Schotte en de ministers Abdul Nasser el Hakim (Economische Ontwikkeling, MFK) en Charles Cooper (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, MAN) stonden stralend op de foto samen met Van Assendelft van Wijck (hierna: Van Assendelft), toen het project wereldkundig werd gemaakt. Intussen staan de ministers er heel wat afstandelijker tegenover.

De eerste fase van het project is de aanleg van een zogenaamde ‘beach boulevard’, met een lengte van 1100 meter en twee eilandjes van elk 5000 vierkante meter.

De tweede fase omvat wederom een ‘beach boulevard’, van 4,5 kilometer en tien eilandjes voor de zuidkust. El Hakim zegt dat hij Van Assendelft slechts één keer heeft ontmoet en hem daarna nooit meer heeft gesproken. Hij verwijst naar zijn collega Cooper, omdat volgens El Hakim de nodige vergunningen nog moeten worden afgegeven.

Ook minister Cooper stelt de ontwikkelaar slechts eenmaal te hebben ontmoet en sinds de aankondiging van het project nooit meer iets van hem te hebben vernomen. Hij vult aan dat Van Assendelft een onaanvaardbaar voorstel deed: erfpachtrecht voor 99 jaar, tegen een prijs van tussen de 25 cent en 1 gulden per vierkante meter. Dit is volgens Cooper wettelijk onmogelijk. De minister verwijst op zijn beurt naar premier Schotte voor de laatste stand van zaken. Een woordvoerder van het ministerie van Algemene Zaken zegt echter dat voor informatie over het project contact moet worden gezocht met Van Assendelft. Wel weet de woordvoerder te melden dat premier Schotte positief tegenover het project staat.

Aangiftes

Volgens documenten waar deze krant over beschikt heeft Van Assendelft ‘antecedenten’ (dit zijn bijvoorbeeld aangiftes, het in aanraking geweest zijn met politie en/ of justitie en ingestelde opsporingsonderzoeken) voor onder andere geweldsdelicten als doodslag, mishandeling met voorbedachten rade, vernieling, verduistering en opzetheling. Volgens zijn voormalige zakenpartner Leonardus G.M. Nipshagen uit Amsterdam lopen er zowel op Curaçao als in België onderzoeken vanuit de Openbare Ministeries (OM) tegen hem.

Daarnaast is er een privédetectivebureau dat uitgebreid onderzoek heeft verricht naar Van Assendelft. Een van de conclusies die worden getrokken aan de hand van het onderzoek is dat er genoeg ‘feiten, incidenten, verdenkingen en bewijzen met betrekking tot internationale criminele activiteiten zijn die een (financieel) strafrechtelijk onderzoek en belastingonderzoek kunnen rechtvaardigen’.

Het vermoeden van de onderzoeker is dat Van Assendelft ‘een internationaal opererende meesteroplichter’ is. Hij heeft volgens het rapport circa 12,5 miljoen euro weten te vergaren uit zijn oplichtingpraktijken. Het overgrote gedeelte van dit geld zou Van Assendelft hebben verkregen uit de afpersing van zijn voormalige zakenpartner Nipshagen.

Bedreiging en afpersing

Nipshagen deed enkele dagen geleden in Amsterdam weer aangifte van bedreiging, afpersing en chantage tegen Van Assendelft. In het opgestelde proces-verbaal doet deze voormalige zakenpartner uitgebreid verslag van intimidaties en allerhande bedreigingen – waaronder het plaatsen van een pistool op zijn hoofd door Van Assendelft en verbale dreigementen om zijn kinderen te vermoorden, evenals zijn Amsterdamse grachtenpanden, waaronder het Blauwe Huis op de Herengracht te laten kraken, als Nipshagen niet de door Van Assendelft voorgeschotelde contracten zou tekenen. Nipshagen werd eind 1990, begin 1991 benaderd door Van Assendelft met een voorstel om ieder 1 miljoen gulden te investeren in de in- en verkoop van Amsterdamse grachtenpanden. Hij ging hier, ‘dom genoeg’, zoals hij dat zelf zegt, op in. Aanvankelijk zou Van Assendelft hebben aangegeven dat hij zijn 1 miljoen gulden, die hij in contanten bij zich had, in de onroerendgoedsector had verdiend. Later zou hij Nipshagen hebben verteld dat het geld afkomstig was van een ripdeal. Op 31 januari 1991 besloten Nipshagen en Van Assendelft samen Moiza Investments over te nemen. Deze samenwerking heeft ongeveer tweeënhalf jaar geduurd waarbij Van Assendelft Nipshagen voor ongeveer 10 miljoen gulden heeft laten investeren in diverse projecten, aldus de aangifte.

Eigendomsoverdracht

In het jaar 1993 ging het mis. Volgens Nipshagen wordt hij na veel intimidatie en bedreigingen, waaronder het plaatsen van een pistool op zijn hoofd, gedwongen om op 14 juli 1993 een overeenkomst te ondertekenen. In deze overeenkomst wordt min of meer alles (boot, auto en diverse panden) overgedragen aan Van Assendelft. Wel bleef Nipshagen het recht behouden op de helft van de winst boven de boekwaarde, als het een en ander zou worden verkocht.

Voor deze eerste bedreiging heeft Nipshagen destijds, in 1993, een aangifte gedaan bij de politie. In november van dat jaar zou Nipshagen opnieuw door Van Assendelft bedreigd zijn met een pistool op het hoofd waarbij Nipshagen ditmaal zou zijn gedwongen een nieuwe overeenkomst te onderteken. Hierbij werd ook afstand gedaan van alle winstrechten boven de boekwaarde van de opgebouwde portfoliopanden, aldus Nipshagen.

Volgens Nipshagen heeft deze overeenkomst voor hemzelf tot een schadebedrag geleid van 5 tot 10 miljoen gulden. Van deze tweede bedreiging heeft hij geen aangifte gedaan. Jaren later, in 2010, loopt Nipshagen die ook hier op het eiland zakelijke belangen heeft, in een hotel op Curaçao toevallig Van Assendelft tegen het lijf. Nipshagen werd, naar eigen zeggen, in het gezicht gespuugd en uitgescholden ‘voor van alles en nog wat’.

Voor Nipshagen was dit de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen waarna hij een privédetective in de arm nam waaruit uiteindelijk een substantieel rapport zou voortvloeien. Intussen is ook een zoektocht gaande naar meerdere gedupeerden waar binnenkort meer over te horen zal zijn. Van Assendelft is ook bekend van de locatie waar nu St. Tropez Oceanclub is gevestigd, op het terrein van het gesloopte monument Stella Maris, aan de Pietermaaiweg 152.

Dit pand stond op de monumentenlijst en was beschermd toen het door Van Assendelft werd gesloopt. Hij heeft altijd ontkend dat het om opzettelijke sloop ging en meende destijds dat het gebouw door werkzaamheden gedeeltelijk was ingestort. Om veiligheidsredenen zou hij vervolgens het resterende gedeelte hebben gesloopt.

De Amigoe beschikt over een verklaring van een voormalige relatie van Van Assendelft tegenover het OM, die dit tegenspreekt.

Op het bewuste terrein is veel aan landwinning gedaan. Zowel het zwembad als het terras van St. Tropez is op illegaal gewonnen grond uit de zee aangelegd. Cooper beaamt dat er sprake is van illegale landwinning en dat deze situatie nog voor zijn aantreden als minister is ontstaan. Hij licht toe dat de huidige eigenaar van St. Tropez inmiddels contact heeft gezocht met de daarvoor verantwoordelijke dienst en dat de gesprekken over de mogelijke legalisatie van de bouwwerken gaande zijn.

Het daarnaast gelegen pand, Villa Toscane, is eveneens omstreden. Ook daar zou op grote schaal aan illegale landwinning zijn gedaan. Tegen de villa zijn op het illegaal gewonnen land, acht luxe zeezicht appartementen gebouwd.

Desondanks kreeg Van Assendelft hiervoor, drie weken na de lancering van het project Kiki Beach, op 19 november vorig jaar een splitsingsvergunning.

NOTE: Sloop monument

Van Assendelft heeft in 1999 een monument aan de Keizergracht 369, een grachtenpand naast het kunst- en wetenschap cultuurcentrum Felix Meritis in Amsterdam, tijdens een voorstelling van Freek de Jonge vrijwel geheel gesloopt. Ook het pand aan de Keizersgracht 221 werd in 2003 illegaal verbouwd waarvoor verschillende bouwstops werden uitgegeven. Van Assendelft werd op 9 augustus 2007 zowel in hoger beroep als in cassatie veroordeeld voor het bedreigen en mishandelen van twee bouwinspectrices, Clemens en Oost, inzake het bovengenoemde monument. Van Assendelft heeft hiervoor gevangen gezeten in Lelystad, waarop een deel van de gevangenisstraf werd omgezet naar een taakstraf. Deze taakstraf zou uiteindelijk hier, bij de sociale werkplaats van Groot St. Martha, worden uitgevoerd.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in
  1. Hoe kan die man zich hier dan nog vestigen na een veroordeling? Europeese Nederlanders moeten hier toch een verklaring omtrent gedrag inleveren?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties