27 C
Willemstad
• maandag 26 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Regering vast aan CAP

HomeMediaRegering vast aan CAP

Maurice AdriaensDirecteur CAH: Vroegtijdig verbreken concessie CAP haast onmogelijk

Willemstad – Het vroegtijdig beëindigen van de 30-jarige concessie met Curaçao Airport Partners is zo goed als onmogelijk. Indien dit toch wordt geforceerd kan de regering een claim van rond de 100 miljoen dollar verwachten. Dat laat directeur van Curaçao Airport Holding, Maurice Adriaens, tegenover deze krant weten.

Advertentie

Adriaens reageert op uitlatingen van minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling dat de huidige structuur van het vliegveld aangepast moet worden – dat het vliegveld weer in handen moet komen van Curaçao – en dat hiervoor wellicht de concessie van 30 jaar met CAP vroegtijdig afgebroken moet worden.
Volgens Palm dient de huidige ‘deal’ niet ten gunste van Curaçao en gaat de luchthaven er, ondanks het feit dat CAP de afgelopen tien jaar een winst van 13 miljoen dollar heeft gegenereerd, niet op vooruit.

,,Bij elkaar opgeteld gaat het hier om een bedrag van 60 miljoen dollar, maar dat zie je niet terug in de luchthaven. We zien geen ‘improvement’, we gaan er juist op achteruit”, aldus Palm tegenover deze krant.

Volgens de minister van Economische Ontwikkeling, die zich op onlangs gepubliceerde cijfers baseert, krijgt CAH een substantieel bedrag van de winst van CAP, maar krijgt de regering hiervan maar een klein bedrag aan dividend uitgekeerd.

,,De regering heeft maar weinig van dit geld teruggezien”, zo geeft Palm te kennen.

Adriaens laat in een reactie tegenover deze krant weten dat CAP jaarlijks 9,5 miljoen dollar aan CAH betaalt.
Van dit bedrag draagt CAH, eveneens jaarlijks, dividend af aan de regering.
Maar, zo laat de directeur van de airport holding weten:

,,Dat verschilt per jaar. De regering bepaalt het bedrag dat jaarlijks door de overheids- nv aan dividend moet worden uitbetaald.”

Met het vroegtijdig afbreken van de overeenkomst met CAP is de afkoop van de concessieperiode en het geld dat in het verleden door CAP is geïnvesteerd verbonden. De huidige concessie is in 2003 gekocht door Altera, die het vliegveld heeft geconstrueerd.
Altera heeft de concessie in 2009 voor 45 miljoen gulden doorverkocht aan het nieuwe CAP.
Hoewel Palm het heeft over het eventueel vroegtijdig afbreken van deze concessie, biedt de zogeheten ‘Development Operation and Management Agreement’ (Doma) volgens Adriaens geen ruimte voor argumenten voor het verbreken ervan.

,,Of het moet zo zijn dat CAP zelf geen voordeel haalt uit het contract en aangeeft dat ze ermee kappen.”

Een andere optie voor het vroegtijdig verbreken van het contract zou zijn dat CAP de gemaakte afspraken in de Doma niet naleeft. Maar daar zou vooralsnog geen sprake van zijn.

,,Er zijn in de Doma bijvoorbeeld duidelijke afspraken gemaakt over de investeringen die CAP zelf moet doen om de terminal te verbeteren.
Maar daar zijn ze al mee bezig, dus ze komen hun afspraken wel na. Ze zouden minimaal 10 miljoen dollar moeten investeren in de uitbreiding, maar daar is inmiddels al 25 miljoen dollar in gaan zitten.”

Als ander voorbeeld geeft Adriaens het uitbreiden van het luchthavengebouw.

,,In het begin hadden we 1 miljoen passagiers op de airport. In het contract is toen opgenomen dat bij het behalen van 1,8 miljoen passagiers, het airportgebouw uitgebreid moet worden. Dat aantal hebben we nu bereikt en dus worden er hiervoor plannen gemaakt.”

Terug naar oude structuur
Volgens minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling, moeten we terug naar een structuur waarbij het bestuur van de luchthaven in handen van lokale mensen ligt. Hiervoor wil Palm binnen een maand een plan aan de Raad van Ministers presenteren. Het idee van de minister van Economische Ontwikkeling is niet nieuw.
Voordat het vliegveld in augustus van 2003 werd geprivatiseerd, was het een nv van de overheid.
Er was een bestuur, bestaande uit mensen die door de regeringspartijen waren benoemd, met aan het hoofd een directeur.

,,In die periode leed de airport grote verliezen”, zo vertelt Adriaens.

,,Daarom is er toen voor gekozen om de luchthaven door een ‘commercial group’ te laten beheren.”

Palm spreekt hierbij van een ‘superslechte deal’ toentertijd.

,,Met het contract met CAP krijgen we superslechte kwaliteit voor een veel te hoge prijs. Curaçao verdient een beter vliegveld; één waar we trots op kunnen zijn. Nadat we onder het contract met CAP uitkomen, wil ik ervoor zorgen het vliegveld om te toveren tot het beste vliegveld van de Cariben. Ik wil de luchthaven uitbreiden en moderniseren met moderne faciliteiten van hoge kwaliteit.”

En: ,,We lopen heel veel mis, en dat alleen door het contract met CAP. Het zou niet aan CAP moeten zijn om te bepalen hoe onze luchthaven eruit zou moeten zien”, aldus de minister van Economische Ontwikkeling.

Adriaens valt de minister hierin bij: ,,Spijtig van deze deal is dat Curaçao Airport Holding in feite niks te zeggen heeft tegen CAP. Dat is heel jammer. Het is uiteindelijk jouw airport en dus het gezicht van je eiland.”

CAP was gisteren onbereikbaar voor commentaar.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties