28 C
Willemstad
• maandag 27 september 2021 06:58

Laatste reacties

- Advertentie -

Politieke lobby voor Isla nodig

Eduard ‘Dito’ Mendes de GouveiaWillemstad – Curaçao en Venezuela komen geen stap verder in de besprekingen over de toekomst van de raffinaderij als de regeringen van beide landen niet eerst stevig politiek met elkaar lobbyen. Dat stelt Eduard ‘Dito’ Mendes de Gouveia, die van 2000 tot 2005 Gevolmachtigd minister in Caracas was voor de Nederlandse Antillen.

Advertentie

Mendes de Gouveia reageerde daarmee op het nieuws dat vicepresident Asdrúbal Chávez van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA niet naar Curaçao komt om een MoU over de modernisering van de raffinaderij te tekenen.
Interim-directeur van de Isla Karel van Haren informeerde de regering gistermiddag dat Chávez vanwege spoedverplichtingen in het buitenland niet meer naar Curaçao kon afreizen.
Via de interim-directeur liet Chávez weten graag ná 10 maart een nieuwe afspraak te willen maken.
Premier Asjes stelde in een schriftelijke verklaring respect en begrip te hebben voor de situatie en gaf aan dat Curaçao afwacht wanneer Chávez na 10 maart naar het eiland zal komen om het MoU te tekenen.

,,Wij blijven positief en wij rekenen erop dat wij een officieel antwoord zullen krijgen op de brief die wij op 24 februari naar de heer Chávez stuurden.”

De brief vloeide voort uit het telefonisch overleg met Chávez op donderdag 20 februari, zo verklaarde de premier.
De ex-Gevolmachtigd minister vindt het goed dat een delegatie van de Isla- bonden eerder naar Venezuela ging om de weg voor te bereiden voor de onderhandelingen over de toekomst van de raffinaderij.

,,Maar daarna is het aan de regering om eerst te lobbyen en daarna de overeenkomst te tekenen. De regeringen moeten eerst een open dialoog met elkaar aangaan, daarbij aangeven welke kant ze uit willen en ook mogelijke irritaties uit het verleden met elkaar uitpraten.”

- Advertentie -

Zo snel mogelijk nieuwe datum
Volgens de voormalige Gevolmachtigd minister is er destijds, vóórdat PdVSA de raffinaderij overnam, politiek zwaar gelobbyd eer het zover was.
De tijden zijn volgens hem ook veranderd.

,,In de tijd van president Hugo Chávez lag het eenvoudiger. Tegenwoordig moet Curaçao rekening houden met een macht die veel groter is, je hebt president Nicolás Maduro, minister Ramires van Energie, Diosdado Cabello, de voorzitter van het Venezolaanse parlement.”

In het verleden was er vaker sprake dat het MoU getekend zou worden, maar ging dat iedere keer niet door, zo merkt Mendes de Gouveia op.
Eigenlijk, zo concludeert de voormalige Gevolmachtigd minister, had Curaçao lering uit de ervaringen in het verleden moeten trekken.
Bestuurlijk analist Miguel Goede is van mening dat Curaçao zo snel mogelijk een nieuwe datum met Venezuela moet afspreken.
Naar zijn mening zijn er een paar dingen die de zaak mogelijk geen goed hebben gedaan.
Bij voorbeeld het feit dat de Isla-bonden en de regering eerst niet op één lijn zaten over het tekenen van het MoU.

,,Het is niet de reden dat het MoU niet getekend wordt, maar het heeft de zaak mogelijk geen goed gedaan”, aldus Goede.

,,Wij maken naar buiten toe geen goede indruk als de meningsverschillen over de benoeming van de directeur bij Refinería di Kòrsou bijvoorbeeld naar buiten worden gebracht op de manier waarop het gebeurde. Lokale media bestaan al lang niet meer, de media zijn met de komst van internet wereldwijd geworden, wat er op het eiland gebeurt is snel bekend bij buurland Venezuela”, aldus Goede.

Naschrift

Apri wacht af

- Advertisement -

Voorzitter Cornelio Bouis van de Isla-vakbond Apri liet in een telefonische reactie weten ervan uit te gaan dat er een nieuwe datum geprikt zal worden voor het tekenen van het MoU. ,,Het tekenen van het MoU is een belangrijke eerste stap voor de toekomst van de raffinaderij. Wij wachten de nieuwe afspraak voor het tekenen van het MoU af”, aldus Bouis. De voorzitter was niet op de hoogte wat de reden kon zijn voor Chávez’ vertrek naar het buitenland. Bouis wilde niet ingaan op de vraag in hoeverre de huidige politieke onrust in het land hieraan debet is. ,,Het is bekend dat de situatie nu onrustig is in Venezuela, maar wij gaan niet speculeren in hoeverre dat te maken heeft met het uitstel.” Bouis, voorzitter Angelo Meyer van de Petroleum Workers Federation Curaçao en Errol Cova hadden vorige week in Venezuela een ontmoeting met Chávez, daarbij werd bekendgemaakt dat de vicepresident van PdVSA naar Curaçao zou komen voor het tekenen van het MoU.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -