26.5 C
Willemstad
• maandag 14 juni 2021 07:09

Laatste reacties

- Advertentie -

Regering Aruba probeert scherven te lijmen | Antilliaans Dagblad

Marisol Lopez-Tromp (POR)

Oranjestad – Onverwachte ontwikkelingen in de Arubaanse regering. Het debat over de motie van wantrouwen tegen minister Marisol Lopez-Tromp (POR) werd aan het begin van de avond onverwacht opgeschort wegens een spoedvergadering in het kantoor van minister-president Evelyn Wever-Croes (MEP).

Lopez-Tromp werd tijdens een lange schorsing aan het einde van de middag uitgenodigd om deel te nemen aan dit overleg, waaraan naar verluidt regeringspartijen MEP en POR deelnamen. Het zou gaan om een lijmpoging, waaraan de bewindsvrouw haar medewerking wel wilde verlenen. Het zou niet verwonderlijk zijn als de premier minister Andin Bikker heeft overgehaald om zijn standpunt over zijn partijgenote te herzien. Bikker weigerde een week geleden om nog aan de ministerraad deel te nemen, als Lopez-Tromp aanwezig was.

De bewindsvrouw maakte in de Staten een krachtige indruk en liet zich niet uit het veld slaan. Naar alle waarschijnlijkheid zou ze de motie van wantrouwen wel overleven, want de vertegenwoordiger van de kleinste regeringspartij RED, liet onomwonden weten dat de minister van hem niet weg hoefde. Ook bij Statenleden van de MEP was niet iedereen overtuigd, zeker niet na de uiterst felle retirade van Lopez-Tromp, die zich inzet om corruptie en vriendjespolitiek te verbannen uit de departementen waarover zij de leiding heeft.

- Advertentie -

Haar eigen partijleden, de indieners van de motie van wantrouwen, lieten zelfs weten dat als de bewindsvrouw niet zou moeten vertrekken, ze de regering zouden laten vallen, wat tot goedkeuring van de oppositie leidde, maar niet goed viel bij de MEP. Bij het ter perse gaan van deze krant waren de laatste ontwikkelingen nog niet bekend.

,,Ben ik individualistisch, geen teamplayer, slecht in communicatie, omdat ik de regels van good governance volg en geen gehoor geef aan dubieuze politieke instructies? In elk geval zie ik geen reden om op te stappen.”

Minister Marisol Lopez-Tromp (POR) van Infrastructuur, Ruimtelijke Ontwikkeling en Milieu, moest zich gisteren in de Staten van Aruba verantwoorden over het door haar gevoerde beleid. De bewindsvrouw was een dag eerder teruggekomen uit Nederland om het debat bij te wonen.

Haar partijleden Andin Bikker, Delianire Maduro en Alan Howell hadden het vertrouwen in de bewindsvrouw opgezegd. Justitieminister Bikker speelde een week geleden politiek hoog spel door de minister-president te laten weten dat hij geen vergaderingen van de ministerraad bijwoont, als Lopez-Tromp daarbij aanwezig is.

Concreet verwijten de POR-leden Lopez-Tromp vooral dat ze Parke Arikok steunt in het verbod op ATV’s en UTV’s in de beschermde natuurgebieden. Volgens Maduro komt daardoor de broodwinning van de touroperators en hun personeel in gevaar. Daarnaast vindt het Statenlid dat er met twee maten gemeten wordt, omdat jeeps het park wel in mogen.

Ook het verbod op speervissen, een al tien jaar bestaande wet, is POR een doorn in het oog. Ook hier zou het gaan om verlies van inkomsten.

Lopez-Tromp vroeg de Staten wat ze dan had moeten doen: ,,Ik ben ingezworen als minister van Milieu, met als taak de natuur te beschermen. Ik bekijk onze wetten, internationale verdragen en bespreek dan met adviseurs en deskundigen wat de beste beslissing is. Ik heb gedaan wat de Staten me hebben opgedragen, ten aanzien van de bescherming van zestien natuurgebieden. Het kan toch niet zo zijn dat ik een beslissing neem omdat een andere minister me dat opdraagt?”

Daarnaast heeft de bewindsvrouw beperkte zeggenschap ten aanzien van Fundacion Nacional Parke Arikok. ,,Arikok is een autonome stichting. Ik kan hen niet vertellen wat ze doen moeten, alleen steun bieden waar dat nodig is. De minister van Justitie wil speervissen toestaan, zonder voorwaarden of beperkingen. Dat druist in tegen nationale en internationale wetgeving. Dat kan ik toch niet doen?”

Een ander kritiekpunt was de surseance van betaling bij Serlimar. Volgens Bikker was Lopez-Tromp fout bezig door het zover te laten komen. ,,Ook hier is sprake van een zelfstandige organisatie, een bedrijf, geen overheidsdienst. Toen ik aantrad bleek de situatie bij Serlimar nog veel slechter dan ik als Statenlid had gehoord. De directeur bleek niet te functioneren en is door de Raad van Toezicht ontslagen. Ik heb wel geholpen een vervanger te vinden en de Staten gevraagd om een kapitaalinjectie. In de organisatie bleken mensen een salaris te ontvangen, terwijl daar geen of nauwelijks werk tegenover stond. Deze acties bleken niet goed te vallen bij mijn eigen partij.

Het ging immers om de broodwinning van mensen? Moet de broodwinning van een enkeling als politieke gunst dan zwaarder tellen dan het voortbestaan van Serlimar? Bovendien zijn deze beslissingen niet door mij genomen, maar door de top van Serlimar. Ik respecteer de regels van good governance, in lijn met het regeerakkoord, maar dat wordt mij niet in dank afgenomen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

5 reacties

  1. Niet alleen een mooie dame maar ook een dame met lef want het valt niet mee om corruptie van partijgenoten aan de kaak te stellen. Ik wens haar alle succes toe om de beerput te openen en openbaar te maken.

  2. Heel mooie dame.

    Wij moeten het met de oerlelijke Marilyn Mozes doen, de vrouwelijke variant van Amerigo Thode die ook achteraan stond toen onze lieve heer de hoofden uitdeelde.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Bicentini wint met Canada eerste wedstrijd tegen Haïti

Persbureau Curacao Canada heeft in de tweede ronde van de kwalificatiefase voor het WK van 2022 in Qatar gewonnen van Haïti: 0-1. Het team met assistent-bondscoach Remko Bicentini...

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ | Edwin Timmer Willemstad - Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met...

Column Youp | Ruig van de richel

Begrijp ik nou dat de nieuwe dierenwet in eerste instantie voorschreef dat geen enkel beest de mogelijkheid mag worden ontnomen om natuurlijk gedrag te vertonen? Inmiddels is...

Column Hessels | Haleluja!

Door Armand Hessels In verschillende gelegenheden gaven zowel de regering als de beoogde nieuwe beheerder (Quanten) van het immense industrieterrein te San Nicolaas te kennen dat er halverwege...

PBC | Wie graaft in de grond van Sint-Eustatius vindt geschiedenis

Persbureau Curacao “Als je graaft in de grond van Sint-Eustatius, graaf je geschiedenis”. Sherees Timber is enthousiast over de ontdekking van een 17e eeuwse begraafplaats op het terrein...

NU | Curaçao begint tweede ronde WK-kwalificatie met kleine nederlaag

Curaçao is de play-offs in de tweede ronde van de WK-kwalificatie zaterdag (lokale tijd) begonnen met een 2-1-nederlaag tegen Panama. Dinsdag is de return in Willemstad. De ploeg...
- Advertentie -