29 C
Willemstad
• dinsdag 27 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

Oud-notaris Gerard Smeets overleden | Antilliaans Dagblad

Notaris Antonius A.G. Smeets | Foto Smeets Thessseling en van Bokhorts advocaten

Willemstad – Oud-notaris Gerard Smeets is op dinsdag 28 juli op 78-jarige leeftijd overleden. Dat wordt door de familie bekendgemaakt. ,,Als notaris op Curaçao was Smeets een scherpzinnig vakman en tegelijk enorm mensgericht. Met name in de familiepraktijk wilde hij maatwerk leveren, dat tegemoetkwam aan de persoonlijke situatie en de wensen van de cliënt.

Zo nam hij de tijd om over een testament een diepgaand gesprek te voeren en de uitkomsten ‘to the point’ en in heldere taal op te schrijven”, zo blijkt uit de memoires die over hem zijn opgetekend. Hij behoorde tot de notarissen die gespecialiseerd waren op het gebied van de scheepvaart, zoals het te boek stellen in het Antilliaanse kadaster van zeeschepen.

Toen de Nederlandse Antillen begin jaren negentig wetgeving ging maken voor zeeschepen in rompbevrachting (verhuur van schepen zonder bemanning) heeft hij, ook internationaal, adviezen gegeven aan de wetgevingsjurist die deze regeling opstelde. Naast zijn praktijk als notaris raakte Smeets al vroeg betrokken bij de belastingverdragen tussen de Nederlandse Antillen en andere staten.

Het Statuut (1954) voorziet erin dat de Caribische landen op fiscaal gebied zelf de onderhandelingen voeren met buitenlandse delegaties. Zijn vader Anton ‘Ton’ Smeets, eveneens voormalig notaris op Curaçao, heeft hier na WOII een essentiële rol in gespeeld, vooral bij de totstandkoming van het belastingverdrag met de Verenigde Staten.

,,Dit verdrag heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Curaçao tot financieel centrum”, zo wordt herinnerd. Vanaf de tweede heronderhandeling van het verdrag met Amerika nam Gerard Smeets de plaats in van zijn vader in de Antilliaanse delegatie.

Een bijzonder verhaal is verbonden aan het belastingverdrag met Noorwegen. Gerard schrijft daar zelf over: ,,Ook was ik bij de onderhandeling over het Noorse verdrag. Ik werd meegenomen als ‘geheim wapen’ omdat ik Noors spreek. Bij de eerste sessie in Oslo zei de Noorse onderhandelaar, dat het goed uitkwam dat wij Nederlands spraken en zij Noors zodat zij onderling in eigen taal konden overleggen. Je had de gezichten moeten zien toen ik in het Noors zei dat ik alles wat zij in het Noors zeiden, goed kon verstaan. Het ijs was wel gebroken en het ging verder van een leien dakje.”

Op Curaçao is het al vele decennia gebruikelijk dat juristen van buiten de overheid bijdragen leveren, ook in de vorm van conceptwetsteksten, aan wetgeving van de Nederlandse Antillen (na 2010 het Land Curaçao). Ook Smeets heeft hiervoor in de loop van zijn professionele leven een substantiële inbreng in gehad. De memoires:

,,Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij voorzitter werd van de Commissie Nieuw Burgerlijk Wetboek van de Nederlandse Antillen. Hij werkte daarbij nauw samen met andere juristen, waaronder Peter van Schilfgaarde, hoogleraar ondernemingsrecht. Soms liepen de Nederlandse Antillen binnen het Koninkrijk voorop met een nieuw hoofdstuk in hun Burgerlijk Wetboek en zien we dat dit later door Nederland is overgenomen.”

Ook de Stichting Particulier Fonds (SPF) is bedacht door Smeets. De Nederlandse staatssecretaris van Financiën, Willem Vermeend, gaf indertijd zijn fiat aan de SPF om de financiële sector op Curaçao een steuntje in de rug te geven. De laatste jaren voor zijn pensioen (er is een wettelijke pensioenleeftijd voor notarissen) hield Smeets kantoor als zelfstandig notaris in een stadshuis aan de De Rouvilleweg in Otrobanda.

Hij droeg Curaçao in zijn hart en wilde het cultureel erfgoed bewaren voor de komende generaties. Hij heeft zich actief ingezet voor het behoud van de karakteristieke Curaçaose landhuizen, waaronder de restauratie van Landhuis Zeelandia.

Zelf bewoonde hij Landhuis Santa Barbara.

Smeets werd geboren op Curaçao op 3 juli 1942. Zijn ouders waren de notaris Antonius ‘Papaton’ Smeets, grondlegger van de financiële ‘offshore-sector’, en Barbara Smeets-Heufke. Zijn broer Christopher ‘Chris’ Smeets staat aan het hoofd van het internationale financiële concern Citco.

Gerard Smeets ging naar het Radulphus College en is daarna rechten gaan studeren in Leiden. Enige tijd later trad hij in de voetsporen van zijn vader en is hij ook notaris geworden. Hij laat zijn vrouw Eva Smeets-Spro, vier kinderen en acht kleinkinderen achter.

Bron: Antilliaans Dagblad van 31 juli 2020

Artikel delen

3 reacties

  1. “Op Curaçao is het al vele decennia gebruikelijk dat juristen van buiten de overheid bijdragen leveren, ook in de vorm van conceptwetsteksten, aan wetgeving van de Nederlandse Antillen (na 2010 het Land Curaçao). ” Jep en daarom was kinderlijke Greg Elias en Super Mario zulke goede maatjes met hem. Immers moest de wet hun beschermen. Maar ach het zei ze vergeven want tja elk jaar krijgt het volk wat droog brood en (Jazz) spelen. Een kinder en Yu di Korsou hand is gauw gevuld. Gerard rust zacht. Hopelijk blijf je niet te lang eenzaam en alleen in je graf, en krijg je de gezelschap die je verdient.

  2. Hij heeft veel meer voor Curacao betekend dat zijn broer, het omhooggevallen rijkeluiszoontje Chris(topher) Smeets.

    Die slappe nietsnut kreeg van zijn vader Citco in zijn schoot geworpen, werd er door niemand serieus genomen, door iedereen gepasseerd en maakte er een organisatie van die van schandaal naar schandaal ging (Madoff!!!!) en waar je zuipvermogen en horizontale kwaliteiten je carriere bepaalden.

    Anuschcka Cova maakte er carriere en werd er zelfs directeur, en volgens mij zoop zij niet veel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -