32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 16:46

Laatste reacties

- Advertentie -

Reforma wil coalitiemodel afschaffen

Volgens Team Reforma geeft de hervorming continuïteit en stabiliteit voor een periode van vier jaar. FOTO JEU OLIMPIO
Volgens Team Reforma geeft de hervorming continuïteit en stabiliteit voor een periode van vier jaar. FOTO JEU OLIMPIO

Willemstad – Stabielere regeringen garanderen, dat is het doel van Reforma. Tijdens een persconferentie maandag legde ‘Team Reforma’ tot in detail uit wat zij wil en hoe ze dat wil bereiken.

Het team van zo’n twintig mensen wil af van het Nederlandse coalitiemodel. Een Statenlid kan in dit model door ‘zetelroof’ een regering laten vallen. Daarom is Reforma ‘vastberaden’ het politiek constitutioneel systeem te hervormen.

Volgens Reforma bepaalt het Statuut niet dat de landen in het Koninkrijk gelijke constitutionele wetten moeten hebben. Wel is er instemming van de regering van het Koninkrijk vereist om de bevoegdheden van de Staten als vertegenwoordigend orgaan te wijzigen.

- Advertentie -

Toch wil het team het onmogelijk maken voor de Staten om de minister-president en de overige ministers af te zetten. Zonder het expliciet zo te zeggen pleit Reforma voor een soort presidentieel model, zoals in de Verenigde Staten.

Het volk moet in het nieuwe systeem rechtstreeks de minister-president kiezen, die vervolgens zijn regeringsteam zal vormen. Op deze manier kan volgens het team een regering vier jaar aanblijven, is het regeringsteam meer capabel en valt het kabinet niet tussentijds doordat bijvoorbeeld een Statenlid opstapt en zijn zetel meeneemt.

,,Het doel van de hervorming is een manier te vinden om stabielere regeringen te garanderen.”

De stemgerechtigde bevolking kan stemmen voor een visie die na de verkiezingen ook echt uitgevoerd kan worden. ,,Om dit te bereiken moeten wij het fenomeen van de zetelroof – of beter gezegd het uittreden uit de partij zonder de zetel ter beschikking te stellen van de partij, wat veelal gepaard blijkt te gaan met het omver werpen van de regering – uitbannen”, aldus Team Reforma.

Volgens Reforma is op Curaçao het gebruik ontstaan dat Statenleden en hun regeringen ‘wheel and deal’-spelletjes met elkaar kunnen spelen en persoonlijke gunsten voor elkaar kunnen regelen. Dit heeft op Curaçao stagnatie tot gevolg gehad, vinden de hervormers. In een ‘hervormd’ Curaçao zal het niet meer mogelijk mogen zijn dat een Statenlid bepaalt wie op Curaçao gaat regeren.

- Advertisement -

Volgens het team zal het ook niet mogelijk zijn dat een groep van vijf Statenleden een regering helpt vormen of in stand houdt om het land te regeren. Volgens Team Reforma geeft de hervorming continuïteit en stabiliteit voor een periode van vier jaar om de regering in staat te stellen het ‘beloofde’ na te komen.

,,De hervorming maakt het ook mogelijk voor de regering om rustig vier jaar lang te werken zonder zich te behoeven te bekommeren om machts- en belangenproblemen, zoals dat de afgelopen zestig jaar schering en inslag is geweest met coalitieregeringen.”

 

Bron Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -