Laatste reacties

- Advertentie -

Reforma ontneemt Staten recht om ministers naar huis te sturen

Op de foto de juristen die de plannen van Reforma presenteerden. Vlnr: Staatsrechtjurist Douwe Boersema, advocaat en voormalig gevolmachtigde minister Sheldry Osepa, advocaten Chester Peterson en Anthony Eustatius.
Op de foto de juristen die de plannen van Reforma presenteerden. V.l.n.r.: Staatsrechtjurist Douwe Boersema, advocaat en voormalig GevMin Sheldry Osepa, advocaten Chester Peterson en Anthony Eustatius. Achterste rij: Jorge ‘Palu Djo’ Sulbaran en Carlos Monk (PS)

WILLEMSTAD — Reforma wil een direct gekozen premier, afschaffing van het coalitiesysteem en afschaffing van de mogelijkheid voor de Staten om een regering naar huis te sturen.

Ministers kunnen alleen afgezet worden als zij tegen de wet handelen.

Dit zijn enkele onderdelen van de politieke- en constitutionele hervorming die Reforma, de politieke beweging die geleid wordt door MFK-leider en voormalig premier Gerrit Schotte, voorstaat.

- Advertentie -

De hervormingen die Reforma wil implementeren moeten ertoe leiden dat Curaçao een ware democratische regering krijgt en ook de mogelijkheid behoudt op vooruitgang.

De gewenste hervorming houdt volgens de beweging ‘een structurele en fundamentele verandering van het interne constitutioneel systeem van Curaçao’ in.

  • Centraal in het voorstel staat dat het volk direct zijn minister-president moet kiezen. Deze blijft voor een periode van vier jaar aan. De premier ontleent zijn democratische legitimiteit aan het feit dat hij direct door het volk is gekozen.
  • De premier kiest zijn eigen regeringsteam, bestaande uit ministers met wie hij het land wil gaan regeren.
  • De Staten kunnen de premier en de door hem of haar gekozen ministers niet afzetten, aldus Reforma, terwijl ook de regering de Staten niet zal kunnen ontbinden om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.
  • Het nieuwe systeem houdt in dat ook Statenleden voor een periode van vier jaar gekozen worden.
  • Er zullen geen coalitieregeringen meer zijn, die afhankelijk zijn van de steun van de Staten.
  • Hierdoor zal zetelroof, een van de drijfveren voor Schotte om met Reforma te komen, ook tot het verleden behoren, omdat de regering niet meer afhankelijk is van steun van het parlement.

Maar volgens Reforma druist haar voorstel niet in tegen de de scheiding van machten, de zogenoemde trias politica.

“De Staten zullen los staan van de regering en behouden de macht om wetten te maken. De Staten controleren de regering, via hun wetgevende macht, inclusief het budgetrecht, waarmee zij de uitgaven van de regering bepalen. Ook zal er een systeem moeten zijn waarmee kan en moet worden geïntervenieerd, wanneer dat nodig in geval van crises (‘impeachment’). Zoals wanneer ministers, inclusief de minister-president, tegen de wet handelen.”

De premier zal onder de hervorming van Reforma het vetorecht hebben om wetten die het beleid van zijn regering in gevaar brengen, te blokkeren. Maar er bestaat wel een mogelijkheid voor de Staten om het vetorecht te ontkrachten via een speciale wet.

- Advertisement -

Ook de rol van de gouverneur in het formatieproces zal zijn uitgespeeld, als het aan de beweging ligt, aangezien er geen formatie van coalities meer zal voorkomen. De rechtstreeks gekozen premier stelt namelijk zijn eigen regeringsploeg samen.

De hervormingen die zij wil introduceren moeten volgens Reforma leiden tot continuïteit en stabiliteit in het bestuur van het land. Regeringen kunnen hun regeerperiode van vier jaar uitzitten, zonder dat ze naar huis gestuurd kunnen worden.

Volgens Reforma zal hierdoor de ‘macht van opportunistische en corrupte coalities’ in de Staten, die voor instabiliteit in de regering zorgen, definitief tot een einde komen.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

Antilliaans Dagblad | Gedeputeerde Zagers van Saba overhandigt voorstellen

The Bottom - Tijdens zijn recente bezoek aan Den Haag heeft gedeputeerde Bruce...

DolfijnFM | Inspectie vindt weer vieze toko vol ongedierte

Volgens de Inspectie was het er al maanden niet schoongemaakt. Bij navraag bleken ook de vergunningen niet in orde.

DolfijnFM | Geldschieters mogen hun klanten bij wanbetaling niet op Facebook zetten

Een geldschieter op het eiland mag informatie van wanbetalers niet op zijn facebook zetten en ook geen 30 procent rente rekenen.

LC | Woonkamer in Reduzum vol met hulpgoederen voor Limburg

De overstromingsramp in Limburg inspireert ook in Friesland tot hulpacties. Een daarvan is het idee van Corneila Winklaar uit Reduzum.

NTR | Curaçao gaat evenementenbranche begeleiden bij naleving coronamaatregelen

Op Curaçao geeft een crisisteam sinds kort informatie aan de evenementenbranche en de uitgaanswereld over de aangepaste coronamaatregelen.

PBC | Politie houdt rekening met achterstand ontheffingen

Mensen die nog geen ontheffing hebben kunnen vandaag en morgen toch hun werk doen zegt premier Rhuggenaath
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Sint Maarten wint Amerikaanse prijs

Philipsburg - House of Nehesi Publishers (HNP) uit Sint Maarten heeft een Amerikaanse prijs gewonnen voor het ontwerp van het boekomslag van ‘Africa in my skin’. Het...

AntilliaansDagblad | Odyssey of the Seas meert aan bij Tulapier

Willemstad - De Odyssey of the Seas is het nieuwste schip van Royal Caribbean. Het werd vorig jaar opgeleverd en vaart nu voor het eerst met cruisepassagiers...

AntilliaansDagblad | Drie sterfgevallen, vier opnames CMC

Willemstad - Op Curaçao zijn drie mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. Eén van de drie was opgenomen in het Curaçao Medical Center (CMC), de...

AntilliaansDagblad | ‘CBCS moet transparanter’

Willemstad - Meer transparantie en meer een rol als partner in plaats van alleen als toezichthouder. Dat zeggen betrokkenen in de financiële sector en daarbuiten over de...

NU | Martina begint aan vijfde Spelen: ‘Misschien zet ik die laatste tattoo zelf’

Donderdag begint Churandy Martina (37) aan zijn vijfde Olympische Spelen. De nestor van de Nederlandse atletiekploeg vertelt over zijn eerdere deelnames en zijn laatste in Tokio. "Het...

ParadiseFM | Integriteit medewerkers Openbare Werken onderzocht

Het Ministerie van VVRP heeft een integriteitsonderzoek gestart naar bepaalde medewerkers van Openbare Werken. Zo schrijft de Amigoe. Volgens het ministerie is het onderzoek gestart naar aanleiding...
- Advertentie -