BTPU bezig met berekeningen
WILLEMSTAD — De nieuwe tarievenstructuur voor water- en elektriciteitsbedrijf Aqualectra die vanaf 1 juni gaat gelden, zal gelijkenissen vertonen met die van Curoil. De tarieven zullen maandelijks worden aangepast naar gelang de prijs van olie op de wereldmarkt ook wordt aangepast. De eerste aanpassing houdt naar verluidt een verhoging van de tarieven van elektriciteit van 13 cent per kilowattuur (KWh) in.
Daarnaast zal, later dit jaar, mogelijk ook een ‘recovery tax’ worden ingevoerd om misgelopen inkomsten weer te kunnen vorderen.
Bureau Telecommunicatie Post & Utiliteiten (BTPU) is bezig met de berekeningen en bronnen binnen het bureau melden dat binnenkort een officiële mededeling zal volgen. Met de recente stroomuitvallen is de situatie waarin Aqualectra verkeert dagelijks het gesprek van de dag.
De PAR-fractie in de Staten heeft opnieuw een vergadering van de Centrale Commissie aangevraagd om met de directie te spreken over de laatste ontwikkelingen binnen het bedrijf. Feit is dat Aqualectra de afgelopen twee jaar in financieel zwaar weer is geraakt. Er is geen geld voor investeringen en de liquiditeitspositie is achteruitgegaan. Een obligatielening van 300 miljoen gulden wordt als een blok aan het been ervaren.
Dit geld is voornamelijk gebruikt om aandelen terug te kopen van voormalig grootaandeelhouder Marubeni. Aqualectra zal in 2039 de lening nog aan het aflossen zijn.
Ook heeft Aqualectra, in tegenstelling tot telecommunicatiebedrijf UTS, wel een groep uitzendkrachten in dienst moeten nemen wat ook op de begroting weegt. Daarnaast is vanuit de regering vorig jaar besloten dat het tarief voor elektra met 5 cent wordt verlaagd wat het bedrijf vorig jaar ongeveer 48 miljoen gulden heeft gekost.
Daarnaast is de kruissubsidie op het tarief dat Aqualectra aan Curoil betaalt voor de levering van brandstof afgeschaft en moet het utiliteitsbedrijf marktconforme prijzen betalen aan Curoil. Dit heeft Aqualectra nog eens ongeveer 35 miljoen gulden gekost. Ook moest Aqualectra vorig jaar de aandelen in de BOOenergiecentrale overdragen aan Refineria di Kòrsou. Hierdoor werd 60 miljoen gulden als verliespost op de aandelenportefeuille op de balans opgevoerd.
Het beleid van de regering was dat 90 miljoen bespaard moet worden, maar dat is vorig jaar niet gelukt. Hierdoor is de liquiditeitspositie van Aqualectra achteruit gehold. In 2010 had het bedrijf nog een positieve liquiditeitspositie van circa 50 miljoen gulden. In 2012 wordt verwacht dat deze tot ongeveer 2 miljoen zal dalen.
De rentabiliteit- en solvabiliteitspositie (de mate waarin Aqualectra aan de korte- en langetermijnverplichtingen kan voldoen) is dus ook achteruitgegaan. De enige manier om dit probleem op te lossen, is door het verhogen van de tarieven of het ontslaan van personeel.
Onlangs heeft de Raad van Commissarissen in een memo aan het personeel verzekerd dat de geruchten dat 400 werknemers zullen worden afgevloeid niet op de waarheid berusten en dat niemand naar huis zal worden gestuurd.
Dus rest een fikse verhoging van de tarieven, naar verluidt dus 13 cent per KWh en die per 1 juni van kracht gaat.
Molenpark
Met een verhoging van de tarieven per 1 juni kan Aqualectra dus de kosten die het bedrijf maandelijks maakt dekken. Maar om het verlies aan inkomsten van de afgelopen achttien maanden op te vangen bestudeert BTPU momenteel de mogelijkheid om een ‘recovery tax’ in te voeren. Deze tax zou later dit jaar van kracht moeten worden.
Daarnaast worden vanuit de directie ook nieuwe plannen gesmeed om de capaciteit van eenheden die tegen een relatief laag tarief produceren, uit te breiden.
Aqualectra krijgt stroom aangeleverd vanuit:
– de BOO-centrale,
– het windmolenpark,
– de dieselgeneratoren aan de Dokweg,
– de noodaggregaten (in de volksmond Aggreko’s genoemd)
– en de stoomunits en gasturbines te Mundu Nobo.
De BOO-centrale levert tegen het meest aantrekkelijke tarief: 11 cent per KWh.
Het windmolenpark levert tegen een tarief van 22 cent KWh,
de dieselcentrale bij Dokweg 36 cent,
de Agrekko’s 43 cent,
de stoomunits 54 cent
en de gasturbines meer dan 1 gulden per KWh.
De stoomunits en gasturbines die de meest kostbare productie-eenheden zijn voor Aqualectra, vormen samen wel de ruggengraat van het bedrijf. Ze zijn goed voor een productie van 40 tot 42 KWh, dus bijna een derde van de gehele productie.
De gasturbines zijn daarbij ook een probleemgeval want er zijn geen onderdelen meer te verkrijgen voor deze turbines. In dit verband is Aqualectra van plan om het molenpark, dat tegen een veel lager tarief produceert, verder uit te breiden, zowel op Tera Kòrá als op Playa Kanoa. Ook zijn onderhandelingen gaande om eindelijk met de ontmanteling van de centrale te Mundu Nobo te beginnen.
Te denken valt aan de ontmanteling van de eenheden die al jaren buiten bedrijf zijn. Daarna moet worden gedacht aan ingebruikname van tijdelijke eenheden zodat de gasturbines en stoomunits die nog in gebruik zijn, ook uit bedrijf worden gehaald.
Concessie
Aqualectra heeft qua levering van elektriciteit een monopolistische positie op het eiland. Hiervoor heeft het bedrijf een concessie van BTPU nodig. Aan het begin van het jaar is het tot een akkoord gekomen met BTPU, maar de definitieve en ondertekende versie van de concessie moet nog worden ontvangen. De lokale vraag naar elektriciteit bedraagt 130 tot 135 KWh.
Bron: Amigoe