26 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Rechtstaat Curaçao op proef gesteld

Rosaria (PAIS): Wat voor type land willen we zijn?

alex rosaria01-2014Willemstad – Curaçao als rechtstaat wordt op het moment op de proef gesteld. Dat stelt PAIS-leider Alex Rosaria.

- Advertentie -

Advertentie

Deze stelling wordt door hem in relatie gebracht met belangrijke rechtzaken waarbij politici betrokken zijn bij corruptie en ernstige delicten en waarvan de verdachten binnenkort voor het gerecht zullen komen.
In de jongste editie van PAIS informatiebulletin Paisahe staat de jonge, maar sinds de laatste verkiezingen tweede grootste partij, stil bij het belang van de rechtstaat en vooral bij het feit dat volgens haar op dit moment ‘onze rechtstaat op de proef wordt gesteld’.

,,Eigenschappen van een rechtstaat zijn het streven naar orde, veiligheid, vrijheid, gelijkheid en tolerantie. Deze eigenschappen worden gevoed door een set van waarden die de samenleving als betekenisvol aanmerkt.”

Een rechtstaat is van belang voor het vertrouwen van de burger in zijn bestuurders en democratische entiteiten, vervolgt Rosaria.

,,Het afleggen van de eed bij de installatie van de bestuurder is dan juist ook bedoeld ter geruststelling van de burger dat deze bestuurder al vanaf zijn aantreden het vertrouwen waard is.”

De bestuurder heeft zich daarom te houden aan alle wetten, regels en normen in de rechtstaat Curaçao.
In een rechtsstaat bestaat ook geen onbeteugelde staatsmacht en bestaan er ‘checks and balances’ om machtsconcentratie tegen te gaan.
Juist om deze reden heeft PAIS voorgesteld om een Constitutionele Kamer in het leven te roepen, namelijk om de macht van het parlement – De Staten – en van de regering enigszins in te perken.
De bestuurlijke periode na 10- 10-‘10 heeft volgens Rosaria, zelf Statenlid en fractieleider, de aanzet gegeven tot ‘een groeiende minachting’ ten aanzien van verschillende entiteiten, zoals de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), het Hof van Justitie en de Centrale Bank:

,,Onder meer vanwege het uitblijven van enige vorm van rechtshandhaving tegen bestuurders die op grove wijze normen en waarden hebben overtreden.”

Het gevaar bestaat op dit moment, meent PAIS die duidelijk verwijst naar de regeerperiode dat MFK-premier Gerrit Schotte – thans Statenlid en sinds begin december 2013 formeel verdachte – ‘dat de onderwereld alle kans zal (blijven) krijgen om ongestoord door te dringen in de bovenwereld indien onze rechtstaat wordt ondermijnd’.

Smeercampagne zeer schadelijk
Het punt is, zo is Rosaria van oordeel, dat de rechtstaat wederom op de proef wordt gesteld.

,,Wederom, omdat wij jaren terug ook hebben meegemaakt dat onze rechtstaat werd besmeurd door bepaalde rechtzaken (waaronder de ‘Campozaak’) die toen speelden. De geschiedenis herhaalt zich dus naarmate bepaalde rechtzaken die te maken hebben met (corruptie door) politici aan bod komen in de komende maanden.”

Het is ‘frappant’ dat bepaalde groepen proberen de rechtstaat te ondermijnen om – zo lijkt het – voordeel te halen voor hun cliënten die worden verdacht van de eerder genoemde delicten.

,,In dit proces wordt een onmetelijk grote imagoschade, zowel voor de justitiële diensten, als de regering en het land, berokkend.
Deze smeercampagne leidt ook tot een grote verleiding van burgers om zelf eveneens normen en waarden terzijde te schuiven, denkend dat dit toch straffeloos kan gebeuren.”

Partido PAIS is niet tégen maar juist vóór het ter verantwoording roepen van eenieder die regels heeft overtreden en zich niet gedraagt naar de algemeen aanvaarde waarden in de gemeenschap. Rosaria:

,,Wanneer in een rechtstaat strafbare feiten zijn gepleegd, dienen die zodanig te worden onderzocht dat er geen wantrouwen ontstaat in onze entiteiten vanwege het uitblijven van rechtshandhaving. Dit wil niet zeggen dat het systeem feilloos loopt. Wij moeten het systeem permanent blijven perfectioneren.”

De rechtstaat op Curaçao wordt wederom op de proef gesteld, herhaalt de fractieleider van PAIS die samen met PS, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran een coalitie vormt.

,,Het is dan ook zaak van ons allemaal om wederom hieraan het hoofd te bieden. Het belang van een rechtsstaat is immens groot en is in het leven geroepen ter bescherming van de burger.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -