31 C
Willemstad
• maandag 26 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Herstel economie wereld door

HomeMediaHerstel economie wereld door

Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC)Willemstad – Het is volgens het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC), voorheen Apna, de verwachting dat het herstel van de wereldeconomie zich zal voortzetten in 2014.

Advertentie

De drijvende kracht achter dit herstel zullen naar verwachting de Verenigde Staten en Japan zijn, terwijl naar alle waarschijnlijkheid de Eurozone zich verder zal stabiliseren. De Eurozone is uit de recessie, maar de afzonderlijke economieën zijn nog kwetsbaar.
De hoge werkloosheid, een kwetsbaar bankwezen en een zwakke groei in de kredietverstrekking, zullen bij het uitblijven van de nodige hervormingen, ertoe leiden dat het herstel van de Eurozone traag zal verlopen.
Opkomende economieën, met als belangrijkste spelers China en Brazilië, zullen licht profiteren van het herstel van de wereldhandel.
Het vooruitzicht van een licht herstel van de wereldeconomie zal naar verwachting de internationale markten positief beïnvloeden.
Economen verwachten een stijging van de nominale rentes wereldwijd.

,,De kans op een plotselinge verslechtering van de wereldeconomie wordt laag ingeschat”

, aldus een persbericht van het APC in verband met de presentatie van het rendement over 2013. Het pensioenfonds verwacht meer economische activiteiten in het jaar 2014 ‘welke naar verwachting een positieve impuls zullen geven aan de lokale economie’.
APC zal deze ontwikkelingen nauwlettend volgen en zal zich actief hiervoor inspannen. Het algemeen pensioenfonds blikt ook uitvoerig terug op de voorbije periode en maakt daarbij onderscheid tussen de ontwikkelingen in binnen- en in het buitenland. In het laatste kwartaal van 2013 hebben de internationale aandelenmarkten wederom een positieve ontwikkeling vertoond.
Dit ondanks een moeilijke start aan het begin van vorig jaar als gevolg van de tijdelijke sluiting van het Amerikaanse overheidsapparaat nadat een akkoord over de financiering hiervan is uitgebleven.
Positieve berichten, waaronder de beslissing van de US Federal Reserve (FED) met betrekking tot een geleidelijke afbouw van het stimuleringsprogramma in de VS, de verbeterde economische vooruitzichten wereldwijd, maar voornamelijk het einde van de recessie in de Eurozone, zorgden voor een opleving van de internationale financiële markten, waardoor de meeste wereldbeurzen zich snel herstelden en uiteindelijk op de hoogste niveaus sinds aanvang van de kredietcrisis eindigden.
De Amerikaanse en Japanse markten presteerden bijzonder goed.
Op de Europese aandelenmarkt was de Duitse aandelenmarkt een van de best presterende, terwijl de Nederlandse aandelenmarkt achter bleef.
Ook de opkomende markten haalden verliezen van eerder in het jaar enigszins in na zichtbare tekenen van stabilisatie in China en voorgestelde hervormingen in het land. Desondanks hebben de opkomende markten wederom minder goed gepresteerd dan verwacht en bleven ze achter op de ontwikkelde landen.
De achterblijvers waren onder andere Brazilië en China, waar de vooruitzichten matig blijven.

Vastrentende markt moeilijk
In tegenstelling tot de aandelenmarkten hadden de zogeheten vastrentende markten het moeilijk in 2013, wegens de stijgende rente.

,,Hierdoor viel het rendement op obligaties in 2013 tegen in vergelijking tot het jaar 2012”, aldus het APC in een analyse.

Zoals het Antilliaans Dagblad zaterdag al berichtte, boekt het APC in het jaar 2013 een rendement van 10,7 procent op haar buitenlandse beleggingsportefeuille.
In dezelfde periode boekte de Amerikaanse S&P 500 een waardestijging van 26,4 procent en de MSCI EMU – graadmeter van de aandelenmarkten in de Eurozone – boekte tevens een waardestijging van 22,8 procent.
De MSCI Emerging Markets daarentegen noteerde voor het eerst na lange tijd een waardedaling van 7 procent.
De veel gebruikte Barclays Global Aggregate Bond Index boekte een negatief resultaat van 2,8 procent over het hele jaar.
APC herhaalt dat ook in het vierde kwartaal van 2013 de beleggingsmogelijkheden op de lokale markt beperkt bleven en de geldmarktrente uitzonderlijk laag.
Het rendement op de binnenlandse beleggingen van het fonds bedroeg 4,4 procent per ultimo 2013.
Het rendement op de totale beleggingsportefeuille van het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao bedroeg per ultimo december 7,3 procent.

Dekkingsgraad 102 procent

Aan het eind van het vierde kwartaal bedroeg de zogeheten dekkingsgraad van het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao (APC) 102 procent. De dekkingsgraad is gedefinieerd als de verhouding tussen het beschikbare vermogen en de voorziening pensioenverplichtingen en geeft de mate aan waarin het fonds in de toekomst aan de opgebouwde pensioenverplichtingen kan voldoen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties