29 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Rechter vernietigt Ministeriële Beschikking

rechtbankWILLEMSTAD — Het gerecht heeft vorige week woensdag de Ministeriële Beschikking van 6 mei, waarin minister van Justitie Nelson Navarro een verzoek tot voorwaardelijk invrijheidstelling (VI) van de gedetineerde Esmond Paulina afwijst, vernietigd.
Volgens de rechter wordt de beschikking onvoldoende gemotiveerd.
Hij besloot verder dat Paulina op 1 juli voorwaardelijk vrijgelaten wordt.

Paulina kreeg op 14 mei 2008 een gevangenisstraf van acht jaar opgelegd en zou in aanmerking komen om op 8 mei dit jaar voorwaardelijk vrijgelaten te worden.
Maar de minister heeft twee dagen daarvoor – conform een negatief advies van het Centraal College voor de Reclassering – besloten om niet tot voorwaardelijke invrijheidstelling (VI) over te gaan.

- Advertentie -

Het college heeft een negatief advies uitgebracht omdat Paulina samen met anderen in de gevangenis medegedetineerde Rayan Frans op 6 februari 2010 zwaar zou hebben mishandeld. Daarbij werd een kapmes of een scherp voorwerp gebruikt en de man liep kap- en steekwonden op.
Paulina ontkende betrokken te zijn geweest bij de mishandeling, maar werd toch voor veertien dagen in een strafcel opgesloten.

In de Ministeriële Beschikking staat verder dat Paulina op een later tijdstip wel in aanmerking zou kunnen komen voor een VI, maar hij besloot de beschikking aan te vechten.
Een bezwaarschrift hiertegen werd op 13 mei ingediend en op 17 juni door het gerecht behandeld.

Volgens de rechter komt de beschuldiging inderdaad in de lichte categorie van het spectrum van mogelijke zeer ernstige misdragingen.
Maar hij voegt echter daaraan toe dat ruim drie jaren zijn verstreken sinds het incident.

“Er valt verder in het licht van de genoemde omstandigheden niet in te zien waarom de VI nog met een jaar en negen maanden moet worden uitgesteld, waardoor Paulina twee jaar en acht maanden langer zou moeten uitzitten.”

Paulina mag dus vandaag naar huis, maar moet zich wel houden aan de gestelde voorwaarden. Zo moet hij zich gedurende de proeftijd, die tot 8 januari 2016 loopt, onder toezicht en begeleiding van de reclassering blijven.
Zo moet hij een sollicitatietraining, individuele coaching-gesprekken en sociale Equip-trainingen volgen.
Ook moet hij zich bij de Fundashon Maneho pa Adikshon (FMA) aanmelden voor een intakegesprek en eventuele begeleiding.
Als hij zich niet aan de eisen houdt, wordt hij wederom opgesloten.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -