29 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 18:25

ParadiseFM | Izzy Gerstenbluth geeft voorlichting aan horecapersoneel

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft gisteren het horecapersoneel van Jan Thiel voorgelicht over de Covid-19 vaccinatie. Dat zei Baldewijn Grul van restaurant Zest op Paradise FM. In zijn...

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAlgemeen nieuwsRD | Nederland uitgegroeid tot drugssupermarkt van Europa

RD | Nederland uitgegroeid tot drugssupermarkt van Europa

Johannes Visscher | Reformatorisch Dagblad

Antropoloog en oorlogsfotograaf dr. Teun Voeten. beeld RD

Nederland is „absoluut” een narcostaat en groeide afgelopen decennia uit tot de drugssupermarkt van Europa. Dat zei antropoloog en misdaadkenner dr. Teun Voeten donderdag tijdens een drugsdebat in het Maritiem Museum in Rotterdam.

Onder meer cocaïnehandel en wietteelt is in Nederland een „heel serieus” probleem, zei Voeten. Die drugsmisdaad heeft onder meer te maken met het „bizar tolerante gedoogbeleid” in Nederland.

Zo sloot de politiek jarenlang de ogen voor de illegale wietteelt, stelde de 57-jarige antropoloog. „Terwijl die wietproductie een enorme ondergrondse economie is geworden.” Voeten deed onderzoek naar drugsgeweld in Mexico en promoveerde vorig jaar aan de Leidse universiteit op dat onderwerp. Voeten, die ook oorlogsfotograaf is, bezocht het door drugsoorlogen geteisterde land tientallen keren.

Bedreigd

Drugsmisdaad in Mexico is veel gewelddadiger dan in Nederland, schetste de antropoloog. „Een politiechef die in Mexico in het openbaar verkondigde dat hij drugsbendes ging aanpakken, was anderhalf uur later vermoord.”

Toch maakt Voeten zich zorgen over drugsmisdaad in Nederland. Er zou vorig jaar zo’n 19 miljard euro zijn verdiend aan xtc-productie, terwijl de jaaromzet van Albert Heijn 10 miljard bedraagt.

Hij waarschuwde voor naïviteit. „Wij Nederlanders zijn niet een soort uitverkoren volk met een hogere moraliteit dan anderen. Over heel de wereld zijn mensen hetzelfde. Ook in Nederland is sprake van ondermijning en vermenging van boven- en onderwereld. Burgemeesters, politiemensen en officieren van justitie worden bedreigd. Als we niet oppassen, importeren we hier de Mexicaanse cultuur van wijdverbreide corruptie.”

Onthoofd

Veelzeggend vindt de misdaadkenner de gewelddadigheid binnen de Mocro Maffia in Nederland. Afgelopen jaren werden tientallen veelal allochtone jongemannen vermoord, niet zelden vanwege conflicten in de drugshandel.

„Misdadigers schieten met kalasjnikovs om zich heen. Bij een van die liquidaties werd het slachtoffer onthoofd. Die methode lijkt zo gekopieerd van Mexicaanse drugsmaffia”, zegt Voeten. Hij doelt op de moord van de 23-jarige Nabil Amzieb in 2016. Diens afgehakte hoofd werd voor een shisha (waterpijpcafé) in Amsterdam gelegd.

Net als Rotterdam worstelt ook een havenstad als Antwerpen met drugsmisdaad en bijvoorbeeld corruptie van havenmedewerkers, betoogde Voeten. Hij deed de afgelopen maanden misdaadonderzoek in Antwerpen.

Corruptie ligt er op de loer. „Chauffeurs van hijskranen krijgen 200.000 euro aangeboden om een bepaalde container even af te zonderen. Vrachtwagenchauffeurs kunnen snel 50.000 euro verdienen door een specifieke truck ergens even snel naar toe te rijden. Sommige kledingzaken in Antwerpen draaien naar schatting voor 80 procent op crimineel geld.”

Weerbaar

Bezorgd toonde zich donderdagavond tijdens het drugsdebat ook commissaris Jan Janse van de Rotterdamse Zeehavenpolitie. Hoewel hij Nederland niet als narcostaat wil omschrijven, is ook hij verontrust over bedreiging van bijvoorbeeld burgemeesters en politiemensen. „We moeten zorgen dat mensen in het openbaar bestuur en het bedrijfsleven weerbaar blijven. Dat ze niet toegeven aan criminelen die over een oneindig groot vermogen beschikken.”

Bron: Reformatorisch Dagblad

6 reacties

  1. Al die “brave” vingerwijzende “makambaatjes” die op de eilanden mooie villa’s bouwen in keurige urbane en civiele etno – “zuivere” buurtjes en hun kindertjes naar exclusieve en integere prive scholen sturen, en zich op curaçao opwerpen als “classy” en in de “elitaire” kring bewegen zijn niet altijd zo “sanctus”, sacraal en integer geweest in hun obscuur en dubieus verleden in hun “patria natal hulanda”. Zo doen hardnekkige geruchten de ronde dat de ” CEO” van een “super detailhandel” keten, met een miljoenen omzet en minstens 13 filialen en 7 verschillende type winkels in gerenomeerde winkelcentra op de verschillende eilande figurant was in goedkope digitale home made B- klasse porno films en daarnaast ook clandestien bepaalde “paardenmiddeltjes” brouwde in huis, tuin en met name ” keuken” setting.

  2. En altijd met de spreekwoordelijke vinger wijzen.

    Las in een ander artikel dat zij redelijk niet inept zijn in de witwaspraktijk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties