28 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 21:04

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAlgemeen nieuwsRD | Kerk biedt steun in verarmd en onrustig Venezuela

RD | Kerk biedt steun in verarmd en onrustig Venezuela

Bijbelclub voor kinderen in de gereformeerde kerk van Maracay. beeld Jaco Klamer

Ze stond op de onderste tree van een bus om in te stappen, toen iemand met grof geweld haar oorknopjes uit haar oren rukte. Valentina Coronel (24) strompelde de bus in en ging zitten met haar handen over haar bloedende oren.

Ze was verstijfd van schrik en durfde niemand te bellen uit angst dat haar mobiel ook zou worden geroofd. „Dit is de druppel, je moet het land verlaten”, zeiden kennissen en vrienden nadat ze haar oren, voor een maandsalaris, had laten hechten in het ziekenhuis.

Het voorval is tekenent voor de situatie in Venezuela, waar veel mensen nauwelijks meer rond kunnen komen. Sinds 2014 verkeert het Latijns-Amerikaanse land in een diepe politieke en economische crisis. Er zijn twee presidenten die aanspraak op de macht maken: Nicolas Maduro en Juan Guaido.

Alida De Gonzalez, verbonden aan de gereformeerde kerk van Acarigua, vergelijkt de situatie met de woenstijnreis van het volk Israël. „Maar”, zegt ze, „in deze uitzichtloze situatie wordt de kracht van de levende God extra zichtbaar.”

De gereformeerde kerken van Venezuela proberen mensen in hun omgeving te helpen, onder meer met steun van de Nederlandse zendingsorganisatie De Verre Naasten. In de gereformeerde kerk van Valencia kunnen buurtgenoten bijvoorbeeld terecht voor een gratis knipbeurt, medische controle, koffie en een broodje. Ook draait er een evangelisatiefilm.

Valentina Coronel, lid van de kerk in Valencia, bleef ondanks het incident met haar oorknopjes. Ze werd ten huwelijk gevraagd, kon een kopstudie volgen en een baan vinden. „Dit is nu mijn plek. Hoewel ik die zelf niet zou uitkiezen, zie ik het nu als mijn opdracht om er hier in Venezuela voor anderen te zijn”, zegt ze.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. @LaStiwz,
  Wat mens van dier onderscheid is ‘vrijheid van keuze’. Zo ook wordt “het niveau hier” bepaald door keuzes (inteelt, opleiding, politieke affiliatie,, commentpolis, enz. enz.). Heeft de Schepper helemaal niets mee van doen.

 2. “vergelijkt de situatie met de woestijnreis van het volk Israël”
  Huh?
  Centraal in de woestijnreis was de persoon van Mozes. Hoe is dat vergelijkbaar met de onderdrukking van de Venezolanen nu. Of proberen deze gereformeerde kerken zich, middels de evangelisatiefilmpjes, in de schoenen van Mozes te plaatsen. En waar zullen zij de Venezolanen naartoe leiden?
  Erg vreemd voor een geloofgemeenschap die eeuwenlang de vloek op Ham gebruikte om mensen met een donker huidskleur te onderdrukken (minderwaardig in hun ogen). Zeer recent was er bijna een splitsing in de ‘Southern Baptist Convention’, de vereniging van protestantse kerkgemeenschappen in de Verenigde Staten over een resolutie tegen racisme, de alt-right en ‘white supremacy’.

 3. “Kerk biedt steun in verarmd en onrustig Venezuela”. Het is iets anders dan de volgevreten, hypocriete geestelijken die wij hier hebben.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties