27 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 23:20

ParadiseFM | 50.000 mensen volledig gevaccineerd

Meer dan 50.000 mensen op Curaçao zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Zij hebben beide coronavaccinaties ontvangen. Ruim 80.500 mensen hebben hun eerste prik ontvangen. Bijna 83.000 mensen hebben...

Democracy now! | Tuesday, May 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Motie Staten vraagt meer versoepelingen, waaronder avondklok naar middernacht

De Curaçaose regering wordt in een motie van het parlement vandaag verzocht de coronamaatregelen verder te versoepelen. En dat op de dag dat premier Rhuggenaath in een...

Nu.cw | 62 Procent inmiddels gevaccineerd, prik nu vanaf 16 jaar

62 Procent van het aantal mensen op Curaçao dat gevaccineerd mag worden heeft inmiddels een eerste prik gehad. Er is dus nog een grote groep, ruim 30...

DolfijnFM | Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet EFO toets hoofdrekenen over doen

WILLEMSTAD – Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet de EFO Hoofdrekentoets overdoen. Afgelopen dinsdag deden ze die toets voor het eerst. Maar door een vergissing van...
- Advertisement -spot_img

RD | Kerk biedt steun in verarmd en onrustig Venezuela

HomeMediaAlgemeen nieuwsRD | Kerk biedt steun in verarmd en onrustig Venezuela

Bijbelclub voor kinderen in de gereformeerde kerk van Maracay. beeld Jaco Klamer

Ze stond op de onderste tree van een bus om in te stappen, toen iemand met grof geweld haar oorknopjes uit haar oren rukte. Valentina Coronel (24) strompelde de bus in en ging zitten met haar handen over haar bloedende oren.

Ze was verstijfd van schrik en durfde niemand te bellen uit angst dat haar mobiel ook zou worden geroofd. „Dit is de druppel, je moet het land verlaten”, zeiden kennissen en vrienden nadat ze haar oren, voor een maandsalaris, had laten hechten in het ziekenhuis.

Het voorval is tekenent voor de situatie in Venezuela, waar veel mensen nauwelijks meer rond kunnen komen. Sinds 2014 verkeert het Latijns-Amerikaanse land in een diepe politieke en economische crisis. Er zijn twee presidenten die aanspraak op de macht maken: Nicolas Maduro en Juan Guaido.

Alida De Gonzalez, verbonden aan de gereformeerde kerk van Acarigua, vergelijkt de situatie met de woenstijnreis van het volk Israël. „Maar”, zegt ze, „in deze uitzichtloze situatie wordt de kracht van de levende God extra zichtbaar.”

De gereformeerde kerken van Venezuela proberen mensen in hun omgeving te helpen, onder meer met steun van de Nederlandse zendingsorganisatie De Verre Naasten. In de gereformeerde kerk van Valencia kunnen buurtgenoten bijvoorbeeld terecht voor een gratis knipbeurt, medische controle, koffie en een broodje. Ook draait er een evangelisatiefilm.

Valentina Coronel, lid van de kerk in Valencia, bleef ondanks het incident met haar oorknopjes. Ze werd ten huwelijk gevraagd, kon een kopstudie volgen en een baan vinden. „Dit is nu mijn plek. Hoewel ik die zelf niet zou uitkiezen, zie ik het nu als mijn opdracht om er hier in Venezuela voor anderen te zijn”, zegt ze.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. @LaStiwz,
  Wat mens van dier onderscheid is ‘vrijheid van keuze’. Zo ook wordt “het niveau hier” bepaald door keuzes (inteelt, opleiding, politieke affiliatie,, commentpolis, enz. enz.). Heeft de Schepper helemaal niets mee van doen.

 2. “vergelijkt de situatie met de woestijnreis van het volk Israël”
  Huh?
  Centraal in de woestijnreis was de persoon van Mozes. Hoe is dat vergelijkbaar met de onderdrukking van de Venezolanen nu. Of proberen deze gereformeerde kerken zich, middels de evangelisatiefilmpjes, in de schoenen van Mozes te plaatsen. En waar zullen zij de Venezolanen naartoe leiden?
  Erg vreemd voor een geloofgemeenschap die eeuwenlang de vloek op Ham gebruikte om mensen met een donker huidskleur te onderdrukken (minderwaardig in hun ogen). Zeer recent was er bijna een splitsing in de ‘Southern Baptist Convention’, de vereniging van protestantse kerkgemeenschappen in de Verenigde Staten over een resolutie tegen racisme, de alt-right en ‘white supremacy’.

 3. “Kerk biedt steun in verarmd en onrustig Venezuela”. Het is iets anders dan de volgevreten, hypocriete geestelijken die wij hier hebben.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties