RD | Hof kan Schotte politiek buitenspel zetten

Hof kan Schotte politiek buitenspel zetten | Foto: Prince Victor / ANP

Corruptie en valsheid in geschrifte. Dat zijn de voornaamste aanklachten tegen de voormalig premier van Curaçao, Gerrit Schotte. Het hof op Curaçao buigt zich vanaf maandag over het hoger beroep in zijn strafzaak.

Een veroordeling zou de politiek leider van de MFK voorlopig politiek buitenspel kunnen zetten. Hij werd eerder veroordeeld tot drie jaar celstraf en vijf jaar ontzetting uit het passieve kiesrecht.

Door beroep tegen de straf in te stellen kon Schotte echter, in afwachting van deze zaak, gewoon aan de recente verkiezingen meedoen. De MFK-leider trad in oktober 2010 aan als eerste premier van Curaçao. De twee jaar durende periode dat hij de functie vervulde, stond bol van de politieke onrust. Vermeende contacten met een Italiaanse maffiabaas met Nederlands paspoort, Francesco Corallo, een desastreuze financiële situatie van Curaçao na twee jaar regering en beschuldigingen van het omkopen van kiezers zorgden voor vele negatieve krantenkoppen op rij.

Casinobaas Corallo werd eind vorig jaar op Sint Maarten gearresteerd op verzoek van de Italiaanse autoriteiten. De aanhouding was onderdeel van een internationale actie van justitie die gelijktijdig plaatshad in Italië, Sint Maarten, het Franse deel van Sint Maarten (Saint-Martin) en in Nederland.

Dreigende grote financiële tekorten noopten het Nederlandse kabinet uiteindelijk om de regering op Curaçao te dwingen met bezuinigingen haar begroting op orde te brengen. In september 2012 ruimde Schotte gedwongen het veld toen een groep parlementariërs zich afsplitste en een nieuwe regering vormde. Schotte bestempelde dit als een door Den Haag gesteunde staatsgreep.

Daarmee was zijn rol echter allerminst uitgespeeld. Na de spoedige val van het kabinet-Koeiman in februari trachtten verscheidene oppositiepartijen onder leiding van Schotte nieuwe verkiezingen te voorkomen door zelf een coalitie te vormen. In die nieuwe regering was de partij MFK van Schotte de grootste. Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) greep echter in en dwong met een zogeheten aanwijzing dat de verkiezingen op 28 april door moesten gaan.

De MFK kwam daarbij, met 5 van de 21 zetels, als derde partij uit de bus. De partij maakt geen deel uit van een nieuw kabinet. De winnaar van de verkiezingen PAR, sloot begin vorige maand een akkoord met de MAN en de nieuwe partij PIN om een regering te vormen.

Bron: ReformatorischDagblad/ANP

5 Reacties op “RD | Hof kan Schotte politiek buitenspel zetten

 1. Sander als die 1/3 deel van onze stemmers überhaupt alleen papiaments talige tv/kranten kijken of lezen zou het heel goed zijn omdat er ook andere geluiden en berichten staat in die tv/krant.

  Maar niet eens dat ze slapen 7 am en wordt wakker 5pm, daarna gaan ze se straat op om te dealen en roven.

  Mensen als Eric Lapdance, Derechi pe, LaStiwz, Mano enz zoeken deze mensen op en maken misbruik van ze omdat ze weten dat deze groep heel groot is en als je hun steun krijgt dan hrijgt je natuurlijk 5 zetels.

 2. Na Schotte moet Curacao ook gezuiverd worden van zijn kontlikkers, zoals Stella van Rijn en Michael Romer.

  Wegwezen met de hele hypocriete kliek rond Schotte.

 3. Joep Meloen

  Het hof zet Schotte niet buiten spel……………Schotte heeft zichzelf buitenspel gezet. Hij en hij alleen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden. De idioterie dat Nederland, de makamba of weet ik veel wie verantwoordelijk is voor het gedrag van Schotte moet eens afgelopen zijn.
  Deze halve gare heeft een strafblad waar de gemiddelde crimineel trots op zou zijn en heeft meer dubieuze praktijken op zijn naam staan dan de inwoners van hele woonwijken tezamen.
  Ik hoop dat hij snel uit beeld verdwijnt, dan meteen nieuwe verkiezingen uitschrijven (verzin maar een reden voor het laten ploffen van deze coalitie) en de MFK door de WC pot spoelen. Zijn we voor eens en voor altijd van dit figuur af. Zelden zo’n destructief persoon meegemaakt als Gekke Gerrit.

 4. minimaal 5 jaar cel en nooit meer een ambtenaar mogen zijn-tevens kaalplukken voor alles wat verdwenen is -zelfde geld natuurlijk ook voor de vrouw.
  En laat dat een goede les zijn voor de vele andere graaiers.

 5. ik hoop dat hij nooit meer in de politiek terug mag komen.
  hij is een gevaar voor dit te kleine eiland.
  deze narcist met hoogmoedswaanzin, moet opgenomen/opgesloten worden.
  Een te groot deel van dit volk geloofd in zijn leugens.
  kan je ze niet echt kwalijk nemen, ze lezen en zien alleen papiaments talige tv/kranten.
  en die zijn omgekocht door de gokmaffia..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *