Rating Sint Maarten positief

Philipsburg – Sint Maarten heeft volgens het internationale ratingbureau ‘Moody’s investors service’ een hoog bruto binnenlands product (bbp) per capita (22.000 dollar) en is daarmee relatief sterk om klappen in de toeristische sector en natuurrampen te boven te komen.

Deze kracht wordt voornamelijk toegeschreven aan de schuldsanering na de staatkundige ontmanteling in 2013.
Daarom voorspelt het bureau:

,,We verwachten dat de schulden in 2013 weer zullen toenemen, naar 30 procent van het bbp, omdat het nieuwe land veel uitgaven heeft voor het opbouwen van het institutionele raamwerk. Nederlandse ondersteuning in de vorm van langetermijnfinanciering tegen lage rente, fiscaal overzicht en bijstand in veiligheidskwesties zullen voor de komende jaren verzekerd zijn. Deze bijstand beschouwen wij als een belangrijke factor in de rating die nu gegeven wordt.”

Moody’s stelt vast dat Sint Maarten een kleine, niet gediversifieerde economie heeft, die nauwelijks groeit en dat de instituties in het nieuwe land nog niet hun vermogen hebben kunnen laten zien.

,,Er blijven dus zorgen over de kracht van de instituties, omdat het eiland nog maar twee jaar geleden meer onafhankelijkheid verkreeg en de Nederlandse hulp en ondersteuning met de tijd steeds meer zal afnemen”

, aldus het ratingbureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *