31 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

Premier nummer drie

Willemstad – Op de laatste dag van het jaar krijgt Curaçao vandaag opnieuw een nieuwe premier.

Gerrit Schotte (MFK) diende op 3 augustus het ontslag van zijn kabinet in bij toenmalig gouverneur Frits Goedgedrag
Gerrit Schotte (MFK) diende op 3 augustus het ontslag van zijn kabinet in bij toenmalig gouverneur Frits Goedgedrag

Na de val van de regering van Gerrit Schotte (MFK) en de tijdelijke invulling door Stanley Betrian, mag bankdirecteur Daniel Hodge het komende half jaar als niet-politiek expert en derde premier de honneurs waarnemen.
Dit alles met als doel om over een half jaar een nieuwe stabiele politieke regering neer te zetten, die met de steun van de bevolking en met onderling vertrouwen Curaçao uit het financiële dal zal moeten halen.
Geen gemakkelijke taak voor de nieuwe premier en zijn ministers.

Naar het zich laat aanzien zal er komend jaar een totaalbedrag van 321 miljoen gulden moeten worden omgebogen, dat in 2014 uitloopt naar 370 miljoen.
Indien ingrijpende maatregelen door de nieuwe transitieregering zo snel mogelijk zullen worden doorgevoerd, kan het tekort in het beste geval tot 200 miljoen gulden beperkt blijven, zo voorspelt het College financieel toezicht (Cft).

Als tussenoplossing werd er op 29 september een interim-regering aangesteld, met Stanley Betrian als premier.
Als tussenoplossing werd er op 29 september een interim-regering aangesteld, met Stanley Betrian als premier.

Er zijn leukere omstandigheden te bedenken om als nieuwe premier aan de slag te gaan. Voordeel is wel dat Hodge weet waar hij als ministerpresident aan begint.
Dat voordeel had Betrian niet echt, toen hij als premier van het tijdelijke interim-kabinet in het laatste weekend van september beëdigd werd.
Terwijl aan de ene kant van het Fortplein in het Paleis van de Gouverneur Betrian en zijn ministers José Jardim, Stanley Bodok en Cornelis ‘Chucho’ Smits werden beëdigd, bezette de ontslagen oud-premier Schotte aan de overkant regeringscentrum Fort Amsterdam.
Een ‘staatsgreep’, zo riep Schotte.
Venezolaanse en Colombiaanse media pikten dit onheilspellende bericht op.
Critici waarschuwden voor een negatief effect op de toch al wankele economie van Curaçao.
De afgetreden regering Schotte, bij monde van oud-minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) en oudminister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Charles Cooper (MAN), ontkende enige financiële crisis en sprak zelfs van een surplus.
Dankzij verschillende nationale dialogen, in het leven geroepen door de interim-regering, is er duidelijkheid en transparantie verschaft over hoe Curaçao er daadwerkelijke voorstaat.De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) waarschuwt voor een algeheel tekort:

  • begrotingstekort,
  • tekort in de publieke sector,
  • achterstallig onderhoud aan scholen,
  • wegen en gebouwen,
  • tekort op de betalingsbalans,
  • tekort aan investeringen en economische groei,
  • tekort aan adequaat opgeleid personeel,
  • tekort aan consistente daadkracht
  • en tekort aan vertrouwen.

Ook Betrian wees mede in het kader van de aanwijzing van de Rijksministerraad (RMR) om de

Vanaf vandaag is bankdirecteur Daniel Hodge de nieuwe premier van Curaçao.
Vanaf vandaag is bankdirecteur Daniel Hodge de nieuwe premier van Curaçao.

begroting in orde te maken op het tekort aan knowhow, het tekort aan deskundige personen en het tekort aan geld.
Ondertussen is er door zijn interim-regering een uitgebreide overdracht geweest aan de nieuwe regering, gevormd door Pueblo Soberano, PAIS, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran.
Daarop zijn negen werkgroepen geformeerd, voor elk ministerie één, die in kaart hebben gebracht welke problemen binnen elk ministerie acute aandacht nodig hebben.
Volgende week maandag, 7 januari, zal de nieuwe regering in de Staten komen praten over de ontwerpbegroting 2013, die door de interim-regering is voorbereid.
Wellicht een mooi begin van een nieuw jaar.
Het Cft concludeert over de ontwerpbegroting 2013:

,,Er wordt openheid van zaken gegeven over de daadwerkelijke problematiek en er wordt een ambitieus pakket van maatregelen voorgesteld om het land Curaçao structureel weer gezond te maken. Uiteraard leidt een dergelijk pakket van maatregelen tot ingrijpende kortetermijngevolgen voor de economie. Op de lange termijn zullen de vruchten ervan echter geplukt kunnen worden.”

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -