30 C
Willemstad
• zondag 2 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Rabobank baas over Ecopower

 

Utrecht – Rabobank Nederland maakt wel degelijk de dienst uit bij de afwikkeling van het faillissement van Ecopower Bonaire (EPB).

Dat blijkt uit een niet eerder geopenbaarde brief die de bank op 29 augustus 2011 aan toenmalig gezaghebber Glenn Thodé heeft gestuurd, waarvan een kopie in handen is van deze krant.

In tegenspraak met de inhoud van deze brief blijft de Rabobank ontkennen de regie in handen te hebben.

In antwoord op vragen van deze krant houdt de Raad van Bestuur van de Rabobank vol dat de zeggenschap volledig bij de curator en de directie van Ecopower ligt. De bank zou slechts als schuldeiser ‘proberen actief mee te werken aan een oplossing voor het geschil tussen EPB en WEB’.

In de vijf pagina’s tellende brief aan Thodé valt evenwel de volgende zin te lezen:

,,Wij geven op voorhand aan dat afspraken die mogelijk door u tussen WEB en Ecopower worden gemaakt eveneens door Rabobank goedgekeurd moeten worden.”

Wat verderop lijkt de bank te bevestigen dat bij de totale blackout van 24 augustus vorig jaar inderdaad sprake is geweest van opzet: WEB en ‘de relevante overheidsinstanties’ zijn vooraf door Ecopower gewaarschuwd.

Het optreden van Thodé toen deze de stroomlevering veilig stelde blijkt bij de Rabobank niet goed te zijn gevallen: ,,De (door Thodé, red.) genomen maatregelen kunnen invloed hebben op de positie van de Rabobank. De Rabobank begrijpt niet hoe de overheid zonder inzicht in de posities van alle betrokkenen (waaronder de Rabobank) tenminste publiekelijk de schijn opwerpt dat ze kant van WEB kiest.” Thodé greep in om te voorkomen dat Ecopower het eiland opnieuw in het donker zou zetten. Het Openbaar Ministerie ging in het kader van het strafrechtelijk vooronderzoek naar de oorzaak van de stroomuitval zelfs over tot de arrestatie van manager Vincent Kooij. Desondanks waarschuwde de Rabobank in de brief de gezaghebber ‘voor mogelijk nieuwe black-outs in de nabije toekomst’. Niettemin zegt de bank dat geen sprake was ‘van een verkapte chantagepoging. Rabobank dreigt niet Bonaire in het donker te zetten’. Dat roept de vraag of waarom de bank Thodé er dan zo nadrukkelijk op heeft gewezen dat ‘de gevolgen van een eventuele stroomonderbreking zeer groot zijn’. Dat de Rabobank en niet zoals zij beweert de directie en/of de curator van Ecopower het voor het zeggen heeft wordt nog eens onderstreept in een van de laatste alinea’s dat het zonder toestemming van de bank niet is toegestaan andere afspraken te maken. De Rabobank is in de brief opvallend openhartig over haar inzet bij de onderhandelingen over de toekomst van Ecopower: ,,Er zijn overeenkomsten gesloten die er toe leiden dat Rabobank in alle gevallen dient te worden betaald.” En passant wordt WEB ervan beschuldigd aan te sturen op de ondergang van Ecopower om zo het windmolenpark in bezit te krijgen.

,,Deze opstelling is wat Rabobank betreft onaanvaardbaar en ook slecht voor de reputatie van het eiland en de mogelijkheid om in de toekomst infrastructurele projecten financierbaar te houden.” Hoewel die woorden nogal dreigend klinken zegt de Rabobank aan het slot van de brief ‘een positieve grondhouding te hebben’.

De Rabobank waarvan het hoofdkantoor in Utrecht staat is een grote internationaal opererende bank met een balanstotaal van 731 miljard euro (en niet zoals gisteren abusievelijk gemeld 731 miljoen).

Bron: Antiliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -