28 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 10:25

ParadiseFM | Vier mensen overleden; testratio opnieuw 5%

Opnieuw zijn vier mensen op 1 dag overleden aan de gevolgen van covid-19. Zij brengen het aantal op 94 slachtoffers in totaal. Dat blijkt uit de cijfers...

DolfijnFM | Testratio Curaçao blijft onder tien procent

De testratio van 5,3 was gisteren voor de vierde dag op rij lager dan tien procent. De druk op de zorg blijft hoog, al waren de cijfers...

DolfijnFM | Verenigde Naties verwachten meer Venezolanen naar de eilanden

De verenigde Naties denken dat dit jaar opnieuw meer Venezolanen op zoek naar eten en medicijnen op een van de Caribische eilanden Nu zijn dat er 195.000,...

DolfijnFM | Meeste ongelukken zijn vanwege voorrangsfout

Verreweg de meeste ongelukken op Curaçao zijn het gevolg van voorrangsfouten. Dat valt op te maken uit de ongevalsstatistieken van Forensys over 2020. ruim 22 procent van de...

DolfijnFM | Politie arresteert twee mannen met hulp van Marechaussee, Marine en VKC

De politie heeft gisteren twee mannen aangehouden op verdenking van overtredingen van de Opium- en Vuurwapenlandsverordening, van bedreiging, mishandeling en poging tot moord. Dat gebeurde bij twee...

FD | Mogelijk meer verdachte bestuurders in witwaszaak ABN Amro

Met feitenrelaas, transactieovereenkomst en persbericht. Pieter Couwenbergh Ivo Bökkerink | Financieel Dagblad ABN Amro trof maandag een schikking in een onderzoek dat sinds de zomer van 2019 liep. In...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoOfisina’s niet per se in NHN

Ofisina’s niet per se in NHN

 

Willemstad – Het is niet strikt noodzakelijk dat de eigen particuliere poliklinieken (ofisina’s) van de medisch specialisten fysiek integreren in het nieuwe ziekenhuis, Nos Hospital Nobo (NHN).

Dit is naar voren gekomen tijdens de presentatie van de projecttrekker stichting Usona in de Staten afgelopen week. Usona gaat uit van een gestage integratie van ‘ofisinas’ in NHN, conform de plannen van het Geïntegreerd Medisch Specialistisch Bedrijf (GMSB).

,,GMSB gaat echter vooral over samenwerking en kwaliteit. Fysieke integratie van medisch specialisten kan daarbij zeker een stimulerende factor zijn, maar is geen strikt noodzakelijke voorwaarde”, zo hield Peter Bosman van Usona zijn Statentoehoorders voor.

Het komende jaar moet meer duidelijkheid komen over de vraag of het misschien niet juist wenselijk is dat de poliklinische zorg juist dicht bij de bevolking geleverd wordt in verzamelgebouwen in de wijken, zoals bijvoorbeeld Banda’bou en Tera Kòrá. Ook zal er gekozen moeten worden voor tijdelijke of permanente bouw van een aantal poliklinieken bij de Taams Kliniek of het Advent Ziekenhuis.

,,Het kan een wenselijke ontwikkeling zijn om de zorg juist dicht bij de bevolking te leveren”, zo werd in de Staten aangevoerd.

Daarom zijn er in de NHNplannen twee scenario’s opgenomen, te weten scenario 2015 en scenario 2020.

Bosman: ,,Dit heeft voornamelijk te maken met het tempo van de integratie van de poliklinieken. NHN wordt zodanig flexibel gebouwd dat het aantal van dertig spreekuureenheden in 2015, waarin zestig medisch specialisten gemiddeld de helft van de tijd polikliniek kunnen houden, kán worden uitgebreid met vijftien spreekuureenheden tot maximaal 45 spreekuureenheden in 2020.

Samenwerking en goede communicatie met en tussen de vakgroepen is dan wel een voorwaarde. Het komende jaar moet daarin meer duidelijkheid brengen”, aldus de ziekenhuisexpert bij Usona.

Wel is in het kader van het mogelijk maken van het GMSB in NHN, voorzien in een volledige capaciteit artsenwerkplekken en vakgroepkamers. Verder wordt ook gezorgd voor kantoren, overlegfaciliteiten, een vergadercentrum voor administratie, directie en management en medici. Dit is mede bepaald op basis van aantal werkplekken en de personeelslijst van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Ook ten aanzien van het definitieve model voor de financiële aspecten van deze poliklinieken is nog geen keuze gemaakt.

,,Dit hangt onder meer af van de ontwikkelingen en gesprekken in het kader van het GMSB. De keuze van huur van faciliteiten in NHN via een centrale polikliniekorganisatie, is nog niet gemaakt”, aldus Usona.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties