27 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 23:52

Laatste reacties

- Advertentie -

Ofisina’s niet per se in NHN

 

Willemstad – Het is niet strikt noodzakelijk dat de eigen particuliere poliklinieken (ofisina’s) van de medisch specialisten fysiek integreren in het nieuwe ziekenhuis, Nos Hospital Nobo (NHN).

Dit is naar voren gekomen tijdens de presentatie van de projecttrekker stichting Usona in de Staten afgelopen week. Usona gaat uit van een gestage integratie van ‘ofisinas’ in NHN, conform de plannen van het Geïntegreerd Medisch Specialistisch Bedrijf (GMSB).

,,GMSB gaat echter vooral over samenwerking en kwaliteit. Fysieke integratie van medisch specialisten kan daarbij zeker een stimulerende factor zijn, maar is geen strikt noodzakelijke voorwaarde”, zo hield Peter Bosman van Usona zijn Statentoehoorders voor.

- Advertentie -

Het komende jaar moet meer duidelijkheid komen over de vraag of het misschien niet juist wenselijk is dat de poliklinische zorg juist dicht bij de bevolking geleverd wordt in verzamelgebouwen in de wijken, zoals bijvoorbeeld Banda’bou en Tera Kòrá. Ook zal er gekozen moeten worden voor tijdelijke of permanente bouw van een aantal poliklinieken bij de Taams Kliniek of het Advent Ziekenhuis.

,,Het kan een wenselijke ontwikkeling zijn om de zorg juist dicht bij de bevolking te leveren”, zo werd in de Staten aangevoerd.

Daarom zijn er in de NHNplannen twee scenario’s opgenomen, te weten scenario 2015 en scenario 2020.

Bosman: ,,Dit heeft voornamelijk te maken met het tempo van de integratie van de poliklinieken. NHN wordt zodanig flexibel gebouwd dat het aantal van dertig spreekuureenheden in 2015, waarin zestig medisch specialisten gemiddeld de helft van de tijd polikliniek kunnen houden, kán worden uitgebreid met vijftien spreekuureenheden tot maximaal 45 spreekuureenheden in 2020.

- Advertisement -

Samenwerking en goede communicatie met en tussen de vakgroepen is dan wel een voorwaarde. Het komende jaar moet daarin meer duidelijkheid brengen”, aldus de ziekenhuisexpert bij Usona.

Wel is in het kader van het mogelijk maken van het GMSB in NHN, voorzien in een volledige capaciteit artsenwerkplekken en vakgroepkamers. Verder wordt ook gezorgd voor kantoren, overlegfaciliteiten, een vergadercentrum voor administratie, directie en management en medici. Dit is mede bepaald op basis van aantal werkplekken en de personeelslijst van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Ook ten aanzien van het definitieve model voor de financiële aspecten van deze poliklinieken is nog geen keuze gemaakt.

,,Dit hangt onder meer af van de ontwikkelingen en gesprekken in het kader van het GMSB. De keuze van huur van faciliteiten in NHN via een centrale polikliniekorganisatie, is nog niet gemaakt”, aldus Usona.

Bron: Antiliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -