26 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

Ofisina’s niet per se in NHN

 

Willemstad – Het is niet strikt noodzakelijk dat de eigen particuliere poliklinieken (ofisina’s) van de medisch specialisten fysiek integreren in het nieuwe ziekenhuis, Nos Hospital Nobo (NHN).

Dit is naar voren gekomen tijdens de presentatie van de projecttrekker stichting Usona in de Staten afgelopen week. Usona gaat uit van een gestage integratie van ‘ofisinas’ in NHN, conform de plannen van het Geïntegreerd Medisch Specialistisch Bedrijf (GMSB).

,,GMSB gaat echter vooral over samenwerking en kwaliteit. Fysieke integratie van medisch specialisten kan daarbij zeker een stimulerende factor zijn, maar is geen strikt noodzakelijke voorwaarde”, zo hield Peter Bosman van Usona zijn Statentoehoorders voor.

Het komende jaar moet meer duidelijkheid komen over de vraag of het misschien niet juist wenselijk is dat de poliklinische zorg juist dicht bij de bevolking geleverd wordt in verzamelgebouwen in de wijken, zoals bijvoorbeeld Banda’bou en Tera Kòrá. Ook zal er gekozen moeten worden voor tijdelijke of permanente bouw van een aantal poliklinieken bij de Taams Kliniek of het Advent Ziekenhuis.

,,Het kan een wenselijke ontwikkeling zijn om de zorg juist dicht bij de bevolking te leveren”, zo werd in de Staten aangevoerd.

Daarom zijn er in de NHNplannen twee scenario’s opgenomen, te weten scenario 2015 en scenario 2020.

Bosman: ,,Dit heeft voornamelijk te maken met het tempo van de integratie van de poliklinieken. NHN wordt zodanig flexibel gebouwd dat het aantal van dertig spreekuureenheden in 2015, waarin zestig medisch specialisten gemiddeld de helft van de tijd polikliniek kunnen houden, kán worden uitgebreid met vijftien spreekuureenheden tot maximaal 45 spreekuureenheden in 2020.

Samenwerking en goede communicatie met en tussen de vakgroepen is dan wel een voorwaarde. Het komende jaar moet daarin meer duidelijkheid brengen”, aldus de ziekenhuisexpert bij Usona.

Wel is in het kader van het mogelijk maken van het GMSB in NHN, voorzien in een volledige capaciteit artsenwerkplekken en vakgroepkamers. Verder wordt ook gezorgd voor kantoren, overlegfaciliteiten, een vergadercentrum voor administratie, directie en management en medici. Dit is mede bepaald op basis van aantal werkplekken en de personeelslijst van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Ook ten aanzien van het definitieve model voor de financiële aspecten van deze poliklinieken is nog geen keuze gemaakt.

,,Dit hangt onder meer af van de ontwikkelingen en gesprekken in het kader van het GMSB. De keuze van huur van faciliteiten in NHN via een centrale polikliniekorganisatie, is nog niet gemaakt”, aldus Usona.

Bron: Antiliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -