27 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Ofisina’s niet per se in NHN

HomeNieuwsOfisina’s niet per se in NHN

 

Willemstad – Het is niet strikt noodzakelijk dat de eigen particuliere poliklinieken (ofisina’s) van de medisch specialisten fysiek integreren in het nieuwe ziekenhuis, Nos Hospital Nobo (NHN).

Dit is naar voren gekomen tijdens de presentatie van de projecttrekker stichting Usona in de Staten afgelopen week. Usona gaat uit van een gestage integratie van ‘ofisinas’ in NHN, conform de plannen van het Geïntegreerd Medisch Specialistisch Bedrijf (GMSB).

,,GMSB gaat echter vooral over samenwerking en kwaliteit. Fysieke integratie van medisch specialisten kan daarbij zeker een stimulerende factor zijn, maar is geen strikt noodzakelijke voorwaarde”, zo hield Peter Bosman van Usona zijn Statentoehoorders voor.

Het komende jaar moet meer duidelijkheid komen over de vraag of het misschien niet juist wenselijk is dat de poliklinische zorg juist dicht bij de bevolking geleverd wordt in verzamelgebouwen in de wijken, zoals bijvoorbeeld Banda’bou en Tera Kòrá. Ook zal er gekozen moeten worden voor tijdelijke of permanente bouw van een aantal poliklinieken bij de Taams Kliniek of het Advent Ziekenhuis.

,,Het kan een wenselijke ontwikkeling zijn om de zorg juist dicht bij de bevolking te leveren”, zo werd in de Staten aangevoerd.

Daarom zijn er in de NHNplannen twee scenario’s opgenomen, te weten scenario 2015 en scenario 2020.

Bosman: ,,Dit heeft voornamelijk te maken met het tempo van de integratie van de poliklinieken. NHN wordt zodanig flexibel gebouwd dat het aantal van dertig spreekuureenheden in 2015, waarin zestig medisch specialisten gemiddeld de helft van de tijd polikliniek kunnen houden, kán worden uitgebreid met vijftien spreekuureenheden tot maximaal 45 spreekuureenheden in 2020.

Samenwerking en goede communicatie met en tussen de vakgroepen is dan wel een voorwaarde. Het komende jaar moet daarin meer duidelijkheid brengen”, aldus de ziekenhuisexpert bij Usona.

Wel is in het kader van het mogelijk maken van het GMSB in NHN, voorzien in een volledige capaciteit artsenwerkplekken en vakgroepkamers. Verder wordt ook gezorgd voor kantoren, overlegfaciliteiten, een vergadercentrum voor administratie, directie en management en medici. Dit is mede bepaald op basis van aantal werkplekken en de personeelslijst van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Ook ten aanzien van het definitieve model voor de financiële aspecten van deze poliklinieken is nog geen keuze gemaakt.

,,Dit hangt onder meer af van de ontwikkelingen en gesprekken in het kader van het GMSB. De keuze van huur van faciliteiten in NHN via een centrale polikliniekorganisatie, is nog niet gemaakt”, aldus Usona.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties