27 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 05:46

Laatste reacties

- Advertentie -

Quote | Tweede Kamer gaat Quote 500-lid Greg Elias grillen (de trustbaas die Rolling Stones naar Cuba haalde)

Henk Willem Smits

Tweede Kamer gaat Quote 500-lid Greg Elias grillen | Avrotros

Een parlementaire commissie van de Tweede Kamer begint volgende week een reeks ondervragingen van enkele trust-bazen en andere betrokkenen in de belastingontwijkindustrie. Waaronder ‘koning van Curaçao’ Greg Elias, bekend als de man die de Rolling Stones naar Cuba haalde, en de zaakwaarnemer in Nederland van diezelfde band, Jan Favie.

Zo’n ‘parlementaire ondervragingscommissie’ is na een parlementaire enquête het zwaarste onderzoeksmiddel van het parlement. Directe aanleiding van deze mini-enquête is de onthulling van de Panama Papers. Maar gelet op de getuigen die zich dienen te melden, zal de nadruk liggen op de binnenlandse belastingontwijkindustrie, die van Nederland het grootste belastingparadijs ter wereld heeft gemaakt.

- Advertentie -

Getuigen worden onder ede gehoord en zijn verplicht mee te werken. Daarnaast worden een reeks deskundigen gehoord, vooral medewerkers van de Belastingdienst, maar ook enkele journalisten, wetenschappers, activisten, medewerkers van De Nederlandsche Bank en van het Openbaar Ministerie. Ook die deskundigen moeten komen en staan onder ede, legt PvdA-Kamerlid en voorzitter van commissie Henk Nijboer uit aan Quote. ‘De onderzoeksopdracht is uit te zoeken hoe het zit met het stallen van vermogens in het buitenland, wie zijn daar bij betrokken en wat is de rol van de trustsector hierin.’

Het vermoedelijke klapstuk is dag 3, vrijdag 9 juni. Dan dient Gregory Elias zich te melden in het Haagse. Elias is mede-oprichter van het inmiddels beursgenoteerde trustkantoor Intertrust, en zette na de verkoop daarvan een nieuw trustbedrijf op, United Trust, met kantoren te Willemstad en Amsterdam.

‘Het maatschappelijk krediet raakt op’ | NRC illustratie

Trustkantoren beheren voor grote bedrijven en rijke particulieren brievenbus-bv’s. Trustkantoren zorgen ervoor dat voldaan wordt aan de zogenoemde ‘substance’ eisen. Simpel gezegd: laten lijken alsof een brievenbus-bv een echt bedrijf is.

Chris Smeets (Citco)

Deze trustkantoren spelen een belangrijke rol in belastingparadijs Nederland, ze zijn mede de reden dat Nederland (en de Antillen) zo enorm populair zijn bij mensen en bedrijven die de fiscus proberen af te schudden. Elias is dus een hele grote in deze branche. Zijn klantenbestand loopt uiteen van Marcel Boekhoorn tot Buck Groenhof. Recent haalde hij een enorme stunt uit door de Rolling Stones naar Cuba te halen. Curaçao is namelijk één van de slechts twee landen met een belastingverdrag met Cuba. Buitenlandse en Cubaanse investeerders weten nu dus waar ze moeten zijn als ze willen investeren op het tot voor kort zeer gesloten eiland. De Nederlandse zaakwaarnemer van U2 en de Rolling Stonges, Jan Favie, is ook opgeroepen als getuige.

Nog wat spectakel valt misschien te verwachten van enkele andere trustbazen en medewerkers van gespecialiseerde advocatenkantoren. Zo is Bartjan Zoetmulder van Loyens & Loeff opgeroepen maandag 12 juni te verschijnen. ‘LoLo’ een advocatenkantoor dat rijke mensen helpt  belasting te ontwijken.

Daarna volgt een directeur van Vistra, een roemrucht trustkantoor met klanten als de Formule 1, en enkele hele vage vastgoedbedrijven. Ook moet een directeur van Intertrust voorkomen, evenals een van Citco, het op Curaçao opgerichte grootste trustkantoor ter wereld.

Uit de adviseurshoek dienen zich mensen te melden van gespecialiseerde consultancy’s als PwC, Infintax, Graham Smith & Partners, Mazars en Alea Management. De sessie wordt afgesloten door Frank Elderson, ‘directeur toezicht pensioenfondsen, toezicht horizontale functies en integriteit, juridische zaken en nationale resolutie-autoriteit bij De Nederlandsche Bank’. Ook belastingontwijker voor het MKB Toine Manders dient zich de laatste dag te melden. Over zijn voormalige werkzaamheden leest u hier meer.

Nijboer wil niet zeggen of er nog getuigen zijn waar hij in het bijzonder naar uitkijkt. ‘Elk verhoor is belangrijk om tot het juiste inzicht te komen.’ Of er nog mensen zijn die hebben getracht onder verhoor uit te komen, wil hij niet vertellen. ‘Mensen die we oproepen zijn verplicht om te komen en verplicht om de waarheid te vertellen. Dus ze komen. Ik ga niet in op reacties van getuigen.’ Nijboer verwacht dat na de verhoren een stuk duidelijker zal zijn hoe belastingontwijking en het wegsluizen van geld werkt.

Bron: Quote

Artikel delen

38 reacties

 1. Idd daarom sta je (jullie trolletjes) achter die boeven om ook snel slapend rijk te worden. Karma heeft geen houdbaarheidsdatum.

  Si tin hopi mucha ku diariamente no ta kome paso ta bosnan ku a plunder e kompanianan y staatskas su falta.

 2. Maurice,

  Is er, behalve deze ongefundeerde beschuldigingen, nog wel iets van de off-shore industrie dat je wel hebt begrepen ?
  De off-shore industrie is al zeer oud en volkomen legaal. Dat mag jij wellicht niet leuk vinden omdat het jouw beschuldigingen onderuit haalt, maar dat maakt het niet minder legaal.
  De oude Smeets is er destijds mee begonnen en dan praten we over de jaren 30 van de vorige eeuw.

  Na WO2 nam de off-shore een snelle vlucht en daarover bestaan tal van rulings en wetten, die door de landen zelf zijn opgesteld. Wat men hier op Curacao doet is dan ook geheel afgetimmerd en is op basis van allerlei belastingverdragen. Ook de zogeheten ‘substance’ is geheel vastgelegd in wetgeving en rulings. Mag het voor jou wellicht lijken dat de boel wordt getild, doch dan moeten de landen zelf de regels aanpassen en strikter maken. Wanneer je eerst aangeeft dat je een kantoor moet hebben, een telefoon, een directeur (met bijpassend salaris), jaarvergaderingen etc en het bedrijf voldoet daar aan dan wil jij het nog steeds illegaal noemen ?
  Elias is zeer succesvol geweest bij het aanboren van nieuwe markten en nieuwe producten. De vele fiscalisten en juristen die voor hem werken zijn daar mede verantwoordelijk voor. En ja, daardoor verdient hij ongelofelijk veel geld. Maar het feit dat hij veel geld verdient houdt niet automatisch in dat het dan maar illegaal moet zijn.
  Ik ken de oprichter van Amicorp vrij goed. Ik weet nog dat hij hier destijds besloot om weg te gaan bij ABNAMRO en voor zichzelf te beginnen. Hij richtte zich op markten die velen niet interessant vonden en door keihard te werken heeft hij Amicorp gemaakt tot wat het nu is. En nee, ook daar is niets illegaals aan.
  Daarentegen ken ik ook kleine trustkantoren die totaal niet succesvol zijn. Er zijn ook trustkantoortjes die het niet al te nauw nemen met compliance regulations. Dat zijn inderdaad de rotte appels, maar zij maken niet de hele industrie crimineel.
  Dus hou voortaan je ongefundeerde insinuaties voor je, tenzij je keiharde bewijzen hebt. Maar dan zou ik die niet hier ventileren, dan zou ik gewoon naar het OM stappen.

 3. Se volvio loco el loco La Stiwz je misleid de boel weer, Nog een keer dombo.
  Het Koningshuis betalen geen belasting, een tijdje geleden was dit een punt van discussie geweest.

  Dus sommige Hollanders vonden (2016) dat bv. koning Willem-Alexander belasting moet betalen over die €80.000 die hij maandelijks krijgt.

  Neven functie van de leden v/h koninklijk huis was nooit aan de orde geweest in mijn bericht. Ze zijn niet verplicht om een nevenfunctie te vervullen, je maakte van een mier een reus.

 4. Juist ja, over uitkeringen die zij (hij) vanwege het rijk ontvangen.

  Over andere inkomsten betalen zij gewoon belasting. Ergo, het koninklijk huis betaalt WEL belasting.

  Lees:
  “De leden van het Koninklijk Huis die in Nederland belastingplichtig zijn, betalen de belastingen die ook voor andere burgers van toepassing zijn, behoudens de specifieke in wet- en regelgeving opgenomen fiscale vrijstellingen.”

  Constantijn is lid van het koninklijk huis. Over de toelage die hij hiervoor ontvangt (mocht dit zo zijn) betaalt hij geen belasting.
  Tevens is hij adviseur van een erurocommisaris. De vergoeding die hij hiervoor ontvangt is gewoon onderheveig aan de loon/inkomstenbelasting.

  Pieter van Vollenhoven is lid van het koninklijk huis. Over de toelage die hij hiervoor ontvangt (mocht dit zo zijn) betaalt hij geen belasting.
  Tevens is hij voorzitter van diverse stichtingen en raden. De vergoeding die hij hiervoor ontvangt is gewoon onderheveig aan de loon/inkomstenbelasting.

  Dus kunnen we nu vaststellen dat leden van het koninklijk huis WEL belastingplichtig zijn, en niet zoals jij zegt: “Het Koningshuis betalen geen belasting,”

  Als je het nu nog niet snapt kun je beter in de Josti band liedjes gaan zingen.

 5. Ongefundeerde roeptoeterij doet jij, De Koning op grond van artikel 40 van de Grondwet, geen loon- of inkomstenbelasting over de uitkeringen die zij vanwege het Rijk ontvangen. Take it or leave it.

 6. Als je “geen idee” hebt, roeptoeter dan ook niet dat de koning geen belasting betaalt. Dat doet hij immers wel.

  Jouw woorden; “Het Koningshuis betalen geen belasting, …”
  Toen had je wel een idee. Nu niet meer?

  Ongefundeerde roeptoeterij Enri.

 7. Geen idee, ik ben geen belastingdeskundige, koningsgezind, politicus, niet omkoopbaar, heb geen politieke kleur, loop niemand achterna.

  Ik ben gewoon anti corruptie, democratisch, ruimdenkend, en sta 100% achter de rechten van de mens.

  Ik ben in een systeem geboren en getogen wie geeft mij het recht om deze te veranderen? Wij doen onszelf meer kwaad dan de Makamba’s tegen ons.

 8. Is het echt zo moeilijk om te begrijpen? Jouw link vermeld.

  De Koning, bla bla bla betalen op grond van artikel 40 van de Grondwet geen loon- of inkomstenbelasting over de uitkeringen die zij vanwege het Rijk ontvangen. ( ze krijgen vrijstelling)

  Punt van discussie kort geleden (2016 kijk naar de datum) koning moet belasting betalen, maar welke?

 9. Je linkt zegt: “…koning moet belasting betalen, maar welke.”

  Hij betaalt dus WEL belasting. (Niet alle, maar dat is de discussie niet).

  Geconstateerd is dus dat hij wel belasting betaalt en niet zoals jij zegt: “Het Koningshuis betalen geen belasting,”

 10. Ach la Stiwz, zoals Pablo Escobar immens populair werd onder de armen omdat hij voor woningen zorgde, zo kocht Elias populariteit met zijn jazz festival.

  Dit is van allen tijde, Schotte is er een meester in.

  Maar Elias deugt niet, zie verder de inzending over zijn fraud scheme.

 11. Pukkie,
  je leeft in droomland.
  Ging het maar altijd zo zoals je schrijft.
  Maar het dagelijks leven is soms wat minder fairy tale-achtig.
  Er vinden vele onoirbare activiteiten plaats.
  In de politiek, in de financiële wereld, overal.
  Er zijn inmiddels al wat koppen gerold n.a.v. de Panama Papers toch?

 12. LaStiwz, probeer de boel niet te misleiden, jij moet jouw geknipte link lezen onder Fiscale vrijstellingen. Daar gaat het om, dat bedoelde ik, met mijn links bevestigd ik dat er kortgeleden discussies daarover was.

 13. Dan hebben we een “nieuwe rijkste man van Curacao”.
  Die schoppen we van het eiland.
  Dan hebben we een “nieuwe rijkste man van Curacao”.
  Die schoppen we van het eiland.
  Dan hebben we een “nieuwe rijkste man van Curacao”.
  Die schoppen we van het eiland.
  etcetera.

 14. LaStiwz, probeer de boel niet te misleiden, jij moet jouw geknipte link lezen onder Fiscale vrijstellingen. Daar gaat het om, dat bedoelde ik, met mijn links bevestigd ik dat er kortgeleden discussies daarover was.

 15. Gregory Elias is de rijkste man van Curacao.

  Dat wordt je niet op een legale manier.

  De man zou van het eiland geschopt moeten worden.

 16. @LaStiwz LULLUER Mentepollo Trol geeft mij maar namen van dat wat jij zelf bent ik voel me niet aangesproken, copy/pasten van Google.

  Het Koningshuis betalen geen belasting, een tijdje geleden was dit een punt van discussie geweest. Als ik iets schrijf doe ik dat met bewijs en niet zoals jullie op basis van leugens.

  http://www.volkskrant.nl/opinie/koning-moet-belasting-betalen-maar-welke~a4397354/

  https://fd.nl/economie-politiek/1171445/waar-is-de-belastinginspecteur-die-de-aangifte-van-de-koning-afhandelt

 17. Jij bent aan het lullen op een viagra lul.

  De Koning, de vermoedelijke opvolger van de Koning en de Koning die afstand heeft gedaan van het koningschap (en hun echtgenoten) betalen op grond van artikel 40 van de Grondwet geen loon- of inkomstenbelasting over de uitkeringen die zij vanwege het Rijk ontvangen.

 18. Dit is zo ongeveer het enige soulaas wat de PvdA haar resterende kiezers kan bieden op gebied van “ongelijk verdelen van de welvaart”. Ze beseffen nog niet dat welvaart altijd ongelijk wordt verdeeld. Het gaat over “belastingvoorkoming” en over “belastingontwijking”. Geen van beiden zijn strafbaar, mits de wet wordt gevolgd. De uitgenodigde personen zijn specialisten op dit gecompliceerde gebied. Sinds enkele jaren is er een verplichting om de Ultimate Benificiairy Owner bij de Kamer van Koophandel te laten registreren.
  Het al of niet voldoen van verschuldigde belasting gebeurt veelal bij de uitkering en is een verantwoording van de eigenaar, niet van het trustkantoor.
  Het gaat dus om veel geschreeuw en de bekendheid van enkele Kamerleden die nu ook eens in het zonnetje komen.
  De rekrutering van medewerkers van trustkantoren gebeurt veelal in kringen van belastinginspecteurs. Happy hunting !

 19. het konings huis en de zijnen hebben letterlijk honderden belasting voordeeltjes overal weggestopt-daar valt het echte geld te halen=maar daar zal je nooit over horen.

 20. Ja, denk ik ook, er komt niets illegaals boven water – de wetten zijn ruim genoeg voor de trustheren.
  We achten Elias dan ook onschuldig [grinnik]

 21. Ik zal het lezen, dank je. Ik ken hem overigens wel oppervlakkig.
  Maar ik denk niet dat deze parlementaire onderzoekscommissie iets illegaals boven water haalt. En zonder bewijs van het tegendeel wordt eenieder onschuldig geacht.

 22. Je was niet cynisch genoeg in je beoordeling maar dat komt omdat je de man niet kent.
  Laten we iemand aan het woord die Elias wel kent.

  “Elias is een arrogante, uiterst intelligente boef, een ware money mafia boss. Het is niet voor niets dat je via google nagenoeg niets over de man te weten kan komen, behalve wat daar door of namens hem is geplaatst.

  In 2010, Elias en zijn partner in crime, Chris Mallick, hadden een debit card scheme opgezet via ePassporte N.V. in St.Kitts Nevis en United International Bank N.V, de bank die Elias een jaar daarvoor had opgericht.
  Cliënten konden wereldwijd zonder limiet anoniem geld opnemen via hun ATM card, zolang hun tegoed bij Elias voldoende was.
  Van de ene dag op de andere werden de debit cards geannuleerd en was er meer dan 100 miljoen dollar verdwenen. Zoiets schiet lekker op.
  Elias ontkende elke betrokkenheid, maar in de directie van EPassporte N.V. zat, naast anderen, ook Elias die ook directeur was van United International Bank. Een mooi een-tweetje…
  Bij mijn weten is nooit iemand voor de scheme veroordeeld, Elias in ieder geval niet want daarvoor is hij veel te slim.

  En zoals de gewoonte is onder mafia bazen, is Elias al jaren een mecenas voor goede doelen.”

  Tot zover de info die ik al jaren geleden kreeg.

  Wil je meer lezen over dit verhaal, plak dit in je adresbalk: https://krebsonsecurity.com/2010/09/following-the-money-epassporte-edition/

  KrebsOnSecurity is een integere, de meest bekende Amerikaanse it onderzoeker.

 23. Ik twijfel er niet aan of Gregory Elias houdt zich keurig aan de wet. Dan kan je verhoren wat je wilt maar je wordt niet wijzer dan wat de Nederlandse belastingdienst nu al lang weet.
  Allemaal voor de buhne deze parlementaire commissie.
  Als je trustkantoren niet wilt hebben, moet je gewoon de wet veranderen, dat is de koninklijke weg.

 24. Als er op Curacao een feestje kan worden gevierd (North See Jazz) stellen we geen vragen over de financiering daarvan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Steeds moeilijker om naar Aruba te vluchten; ‘we blijven het proberen’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse grens met Venezuela is ook de dichtstbijzijnde grens voor het hele Nederlandse Koninkrijk. En die wordt nu met Nederlandse hulp strenger dan...

DH | No sixth tranche liquidity support

THE HAGUE--Because Curaçao and St. Maarten for the most part are not complying with the conditions of the sixth tranche of liquidity support, the Kingdom Council of...

AntilliaansDagblad | UD: drama overheidsbedrijf Gebe

Philipsburg - De partij United Democrats (UD) zegt dat een ander ‘drama’ lijkt te gaan plaatsvinden bij een overheidsbedrijf. Dit keer gaat het om nutsbedrijf Gebe, zo...

AntilliaansDagblad | Oud-minister Sevinger blijft vastzitten

Oranjestad - Oud-minister en parlementariër Benny Sevinger brengt de verkiezingen in gevangenschap door. De rechter-commissaris heeft zaterdag het schorsingsverzoek afgewezen. De beperkingen van de verdachte zijn wel...

AntilliaansDagblad | Registratie voor VVU begonnen

Willemstad - Ambtenaren die in aanmerking komen voor de Vervroegd Vrijwillige Uitstroom (VVU) kunnen zich inmiddels hiervoor officieel aanmelden. Nadat de wet onlangs in de Staten werd...

AntilliaansDagblad | Minister Kaag wil nog beter visumbeleid

Den Haag - Uit een onafhankelijk onderzoek naar het verlenen van visa in de Caribische delen van het Koninkrijk is gebleken dat er weinig grote problemen zijn....
- Advertentie -