27 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

Quote | Fiod valt binnen bij Damen Shipyards vanwege corruptie

Henk Willem Smits en Sonny Motké

damen-shipyards
Volgens OM vanwege een onderzoek naar buitenlandse corruptie. Damen Shipyards wordt in ieder geval verdacht van het betalen van steekpenningen.

Vervelend nieuws voor bijna-miljardair Kommer Damen. De speurneuzen van de Fiod vielen afgelopen vrijdag binnen bij zijn Gorinchemse scheepswerf Damen Shipyards. Volgens het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie gaat het om een onderzoek naar buitenlandse corruptie.

Dat bevestigen het Functioneel Parket en het bedrijf aan Quote. ‘Nee, waarom weten we niet’, zegt een woordvoerder van Damen Shipyards. ‘Verder geven wij geen commentaar.’ Een voorlichter van het Functioneel Parket meldt dat er sprake is van ‘een onderzoek naar buitenlandse corruptie’. Damen Shipyards wordt in ieder geval verdacht van het betalen van steekpenningen. Het onderzoek, waarbij een bedrijfspand is doorzocht en administratie in beslag is genomen, is nog ‘in volle gang’. Er is niemand in hechtenis genomen, al wil de woordvoerder niet op namen van potentiële verdachten reageren. ‘Alles is onderwerp van onderzoek’, luidt de onheilspellende frase.

Volgens een tipgever heeft de directie vanochtend het personeel ingelicht. De boekhouding zou onbereikbaar zijn gemaakt. Damen Shipyards is de grootste werf van Nederland en onder andere gespecialiseerd in marinematerieel.

De inval komt op een ongelukkig moment. Uitegerekend vandaag is naar buiten gekomen dat het grootste schip van de Marine, het Joint Support Ship Karel Doorman, op 24 april officieel in dienst wordt genomen in het bijzijn van de minister van Defensie. En Kommer Damen kreeg afgelopen donderdag, dus een dag voor de Fiod binnenviel, een erepenning van de gemeente Gorinchem. Kommer is de nunmmer 22 van de Quote 500 met een geschat vermogen van €800 miljoen.

Problemen met ‘compliance audit’

Overigens lijkt het stug dat Damen Shipyards totaal overvallen is door de inspectie. Blijkens het afgelopen zomer gedeponeerde jaarverslag waren er problemen met de ‘compliance audit’ van één van haar agenten in het buitenland. Hierdoor weigerde Ernst & Young een algehele goedkeurende verklaring af te geven, ook al had de Gorinchemse firma de agent in kwestie in 2015 al de deur gewezen met een regeling van €5 miljoen.

Om de zaken verder vlot te trekken wees Damen in mei vorig jaar een Group Compliance Officer aan, maar desondanks kon op het moment dat het jaarverslag werd ingediend ‘een complete eliminatie van non-clompiance’ niet worden gegarandeerd.

Bron: Quote

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...