27 C
Willemstad
• dinsdag 9 augustus 2022

Laatste reacties

PFM | Leeflang benaderd, PS stelt eisen aan invulling onderwijsportefeuille

omayra-leeflang-julianabrug
Jaime Córdoba: “Onze voorwaarden voor deelname van Leeflang aan het kabinet zijn dat zij absoluut niet mag tornen aan het vrije onderwijs, studeren in de regio en de rol van het Papiaments binnen het onderwijs”

Het kabinet van MAN-premier Hensley Koeiman is bereid een ministerspost in te leveren in ruil voor verbreding van de coalitiebasis van 11 naar 12 zetels in het parlement met meer stabiliteit.

De sociaaldemocratische partij MAN heeft daarover gesprekken gevoerd met Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu (UKH). Dat verklaart politiek leider Jaime Córdoba van regeringspartij Pueblo Soberano (PS) tegenover het Antilliaans Dagblad. Leeflang zei gisteren bij Telenotisia eerst nog niet formeel te zijn benaderd, maar zei later in een communiqué dat er een ‘oriënterend gesprek’ heeft plaatsgevonden, dat de komende dagen wordt voortgezet.

UKH zou de portefeuille van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) krijgen, een post die oorspronkelijk voor Elsa Rozendal van MAN was bedoeld. PS is er in principe voorstander van de steun te verbreden, maar stelt wel condities aan de deelname van Leeflang aan het kabinet, zo laat Córdoba weten. ,,Onze voorwaarden voor deelname van Leeflang aan het kabinet zijn dat zij absoluut niet mag tornen aan het vrije onderwijs, studeren in de regio en de rol van het Papiaments binnen het onderwijs. Leeflang heeft in het verleden gezegd dat, als zij bewindsvrouw zou worden, zij deze punten als eerste aanpakt. Voor PS is dat onacceptabel, daarom stellen wij ook deze voorwaarden”, aldus Córdoba tegenover het Antilliaans Dagblad.

Bron: ParadiseFM

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

 1. Hoedanook, wat je aanhaalt over die experts, dat is dus achterhaald.
  Neem even de tijd om te luisteren wat de expert in deze presentatie te meldingen heeft … https://www.ted.com/talks/patricia_kuhl_the_linguistic_genius_of_babies?
  Verder heb ik geen pleidooi gehouden voor Nederlands, nog iets ten nadele van Papiaments gezegd. Uit de TED talk blijkt dat het het meest ideaal zou zijn als kinderen al door hun ouders meertalig worden benaderd. Dat geld nu slechts voor een klein deel van de kinderen op deze aardbol. Mijn pleidooi is voor meertaligheid zo gauw mogelijk na de geboorte.

  Naast Papiamentu en Nederlands zijn er nog heel wat meer moedertalen op Kòrsou. Eén tot de standaard verheffen is discriminerend voor de rest en heeft in zijn algemeenheid op veler terrein een negatief effect.

  Het hele idee van 1e en 2e taal moet dus overboord om fundamenteel verder te komen.

 2. Niet waar. Opvoeding gebeurt niet alleen op school. Elke ouder wilt dat zijn kind zich optimaal kan ontwikkelen. Een ouder die zelf gebrekkig Nederlands spreekt kan geen goede Nederlandse zinnen aan een kind leren. Het gaat erom om in je beleid, als land, je eraan werkt om de jeugd dusdanig zich te helpen ontwikkelen dat je er op termijn ‘iets’ aan hebt. Dat zij een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van een toekosmt visie. Het vorm geven aan dergelijk ontwikkelingsbeleid kan in elke taal. Echter door de globalisering maakt men bepaalde keuzes en ‘kiezen voor nederlands’ is allang geen eerste keuze meer.

 3. Gratis onderwijs heeft enkel voor een verarming van het niveau van onderwijs gezorgd evenals de invoering van Papiaments als instructietaal. Een zwakke opleiding voor onderwijzers etc., weinig bagage die kinderen meenemen bij instroming in het onderwijs (en reeds vanaf de eerste groepen), maken ons onderwijs systeem tot een nachtmerrie. MAN en PS zijn al jaren de grote boosdoenenrs in deze dus om mevr. Leeflang restricties op te willen leggen is een farce maken van de portefeuille.

 4. Hier gaan we weer. Vanaf de jaren 70 met name door het ontstaan van politieke partij MAN is dit onderwerp uitvoerig bediscussieerd. Ook zijn er rapporten van o.a. S.P.L.I.K.A. die cursussen papiaments verzorgt. In ieder geval zijn de experts het over eens dat een goede basis in de thuistaal belangrijk is voor het aanleren van andere (vreemde) talen. Echter, in Nederland leeft de opvatting dat anderstalige kinderen hun thuistaal maar moeten vergeten als ze naar de kinderopvang of het basisonderwijs gaan. Naat taalontwikkeling heeft het ongunstig afschilderen van thuistalen invloed op het zelfbeeld van kinderen. Wanneer de ontwikkeling in de eerste taal, de moedertaal niet (meer) goed verloopt, zal het leren van de tweede taal, bijvoorbeeld de Nederlandse taal moeilijker gaan.

 5. Overigens is gratis papiaments-talig onderwijs een grove discriminatie van al die andere kinderen met één van die vele andere culturele achtergronden die hier op Kòrsou wonen. Als je dan ook nog weet wat de huidige inzichten zijn aangaande taalontwikkeling en de bijna wereldwijde algemene noodzaak om meer talen te beheersen, dan is het de uitdaging om onderwijs te realiseren dat fundamenteel meertalig is, waarin dus niet één specifieke onderwijs taal is.

  Op zich is het zinvol om te streven naar meer samenhang, cohesie, tussen de Curaçaosche bevolking, om zo samen meer te bereiken. Dit kan worden bereikt door de gezamenlijke belangen te identificeren en daar samen werk van te maken. Dit werkt niet meer door te denken dat één land één volk heeft met één cultuur, één taal. Door migratie, om wat voor reden dan ook, hebben veel landen tegenwoordig zo veel mensen van verschillende culturele achtergronden, dat “één land, één volk, één cultuur, één taal en zo voort” leidt tot discriminatie en uitsluiting van de rest, met spanningen en criminaliteit tot gevolg.

  Het (economisch) kolonialistische risico komt nu van (internationale) criminaliteit, Venezuela, China, de oude Curaçaosche families met hun in koloniale tijden verworven bezittingen (zie o.a. het uitmelken van Punda) en de gekochte politieke partijen en politici die dit faciliteren.

  Kòrsou kan een paradijs zijn, maar op dit moment is het verre van dushi.

  “Share and collaborate to improve and innovate.”

 6. Waar wordt eigenlijk die PS eis van gratis onderwijs en de extra kosten voor papiamentstalig les materiaal van betaald? Uit de inkomsten van RdK van de verhuur van Isla aan PdVSA soms? Is dat soms waarom RdK geen verbeteringen doorvoert aan de Isla installaties?
  Rookgas ontzwavelaars en andere zaken om giftige uitstoot te voorkomen bestaan immers al lang.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...