32 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 13:06

Laatste reacties

- Advertentie -

PVV neemt niet deel aan Ipko

Aanwezigheid Wiels maakt van Koninkrijksoverleg schertsvertoning

pvv_logo(1)Den Haag – De Partij voor de Vrijheid heeft besloten niet deel te nemen aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) dat deze week in Den Haag wordt gehouden.

Het besluit tot de boycot werd gistermiddag bekendgemaakt nadat het de partij duidelijk was geworden dat de Nederlandse regering PS-leider Helmin Wiels zaterdagmorgen bij aankomst op Schiphol geen strobreed in de weg heeft gelegd.

Tweede Kamerlid Sietse Fritsma had minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie opgeroepen het Curaçaose Statenlid de toegang tot Nederland te ontzeggen vanwege diens ‘vijandige’ uitspraken over Nederlanders.

,,Wiels heeft het Nederlandse volk zwaar bedreigd met zijn racistische en gruwelijke oproep tot geweld.
Dat hij nu als delegatielid van Curaçao in het land van de Makamba’s zoete broodjes komt bakken maakt van het Ipko een schertsvertoning waar geen enkele Nederlander aan mee zou moeten doen. Ik weiger aan tafel te zitten met een man die Nederlanders kennelijk dood wil hebben”

- Advertentie -

, aldus Fritsma. Ook Peter van Dijk, de PVVwoordvoerder Koninkrijksrelaties in de Eerste Kamer, boycot het overleg.
Ontmoetingen van de parlementariërs uit de landen van het Koninkrijk gaan de laatste jaren steevast gepaard met incidenten.
In januari 2008 besloot de reeds in Willemstad aanwezige Nederlandse delegatie van deelname af te zien omdat Curaçaose Statenleden niet met toenmalig PVV’er Hero Brinkman aan een tafel wilden zitten nadat hij de eilanden een ‘grotendeels corrupt boevennest’ had genoemd.

Een jaar later ging het op Aruba opnieuw mis.
Het overleg kon alsnog doorgaan omdat de Kamerleden hun collega Brinkman uit de delegatie zetten.
In januari 2012 was het de Curaçaose delegatie die het overleg op Sint Maarten voortijdig verliet uit verontwaardiging over het feit dat de andere delegaties het niet toestonden dat zou worden afgeweken van gemaakte procedurele afspraken.
Veel maakt het niet uit: ook op de parlementaire ontmoetingen die wel min of meer in pais en vree zijn verlopen is zelden een concreet resultaat bereikt.

Dat de PVV’ers de komende dagen wegblijven verkleint de kans op verbale botsingen maar is geen garantie dat die helemaal uitblijven nu Kamerlid Ronald van Raak (SP) dit weekend in een column op de partijwebsite de Staten van Sint Maarten verwijt de lasten voor de bevolking te verzwaren maar zichzelf een hogere vergoeding toe te kennen.
De Caribische delegaties voor het Ipko dat morgen in de monumentale vergaderzaal van de Eerste Kamer officieel wordt geopend zijn zaterdag en gisteren in Nederland aangekomen.

Curaçao wordt vertegenwoordigd door de Statenleden

 • Wiels, Cooper,
 • Davelaar,
 • Jesus-Leito,
 • Rosaria,
 • Sulvaran,
 • Thodé
 • en Statenvoorzitter Franco.
- Advertisement -

De komende dagen komen de bevindingen van de gezamenlijke werkgroepen aan de orde die zich hebben gebogen over de thema’s

 • Onderwijs (o.a. studieschuld),
 • Energie,
 • Vervoer in het Caribisch gebied,
 • Gezondheidszorg
 • en Jeugd en Jongeren.

Ook zal er worden gesproken over het beter benutten van de economische kansen van het Koninkrijk, de viering van 200 jaar Koninkrijk en een onafhankelijke geschillenregeling.

De delegaties brengen werkbezoeken aan het Deventer Ziekenhuis, Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam en jeugddetentiecentrum de Hartelborgt in Spijkenisse.
Op het programma staat verder een ontmoeting met premier Mark Rutte.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Weekend weer vol ongelukken en gewonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het begint bijna gewoon te worden, het grote aantal ongelukken in het weekend. Vaak ook met gewonden. Twee ambulances moesten zaterdag naar de Sta Rosaweg,...

PBC | Man gewond op Bonaire na sprong in zee

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Een 18-jarige man is gewond geraakt bij Boca Slagbaai op Bonaire toen hij van de rotsen in zee wilde springen. De man kwam met zijn...

ParadiseFM | Jean-Julien Rojer test positief op coronavirus

De Curaçaose tennisser Jean-Julien Rojer is positief getest op het coronavirus. Daarmee eindigt zijn deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Het is al de vierde sporter...

ParadiseFM | CHATA: hotelbezetting Curaçao gaat goed, maar kan beter

Bijna 55% van de hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat ligt boven het Caribisch gemiddelde van bijna 50%. Zo meldt CHATA. In dezelfde...

ParadiseFM | Positief geteste vrouw met valse bewijzen binnen gereisd

Een vrouw die op Bonaire positief heeft getest op Covid-19 is met vervalste papieren Curaçao binnengekomen. Zo maakt het Korps Politie Curaçao bekend. Het was al bekend...

DH | ‘CFT’s suggestion to impose land tax is anti-local people’

PHILIPSBURG--Member of Parliament and United People’s Party faction leader Grisha Heyliger-Marten commemorated the late Dr. Albert Claudius Wathey on July 24 for his contribution to the growth...
- Advertentie -