26 C
Willemstad
• vrijdag 30 september 2022

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

PVV neemt niet deel aan Ipko

Aanwezigheid Wiels maakt van Koninkrijksoverleg schertsvertoning

pvv_logo(1)Den Haag – De Partij voor de Vrijheid heeft besloten niet deel te nemen aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) dat deze week in Den Haag wordt gehouden.

Het besluit tot de boycot werd gistermiddag bekendgemaakt nadat het de partij duidelijk was geworden dat de Nederlandse regering PS-leider Helmin Wiels zaterdagmorgen bij aankomst op Schiphol geen strobreed in de weg heeft gelegd.

Tweede Kamerlid Sietse Fritsma had minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie opgeroepen het Curaçaose Statenlid de toegang tot Nederland te ontzeggen vanwege diens ‘vijandige’ uitspraken over Nederlanders.

,,Wiels heeft het Nederlandse volk zwaar bedreigd met zijn racistische en gruwelijke oproep tot geweld.
Dat hij nu als delegatielid van Curaçao in het land van de Makamba’s zoete broodjes komt bakken maakt van het Ipko een schertsvertoning waar geen enkele Nederlander aan mee zou moeten doen. Ik weiger aan tafel te zitten met een man die Nederlanders kennelijk dood wil hebben”

, aldus Fritsma. Ook Peter van Dijk, de PVVwoordvoerder Koninkrijksrelaties in de Eerste Kamer, boycot het overleg.
Ontmoetingen van de parlementariërs uit de landen van het Koninkrijk gaan de laatste jaren steevast gepaard met incidenten.
In januari 2008 besloot de reeds in Willemstad aanwezige Nederlandse delegatie van deelname af te zien omdat Curaçaose Statenleden niet met toenmalig PVV’er Hero Brinkman aan een tafel wilden zitten nadat hij de eilanden een ‘grotendeels corrupt boevennest’ had genoemd.

Een jaar later ging het op Aruba opnieuw mis.
Het overleg kon alsnog doorgaan omdat de Kamerleden hun collega Brinkman uit de delegatie zetten.
In januari 2012 was het de Curaçaose delegatie die het overleg op Sint Maarten voortijdig verliet uit verontwaardiging over het feit dat de andere delegaties het niet toestonden dat zou worden afgeweken van gemaakte procedurele afspraken.
Veel maakt het niet uit: ook op de parlementaire ontmoetingen die wel min of meer in pais en vree zijn verlopen is zelden een concreet resultaat bereikt.

Dat de PVV’ers de komende dagen wegblijven verkleint de kans op verbale botsingen maar is geen garantie dat die helemaal uitblijven nu Kamerlid Ronald van Raak (SP) dit weekend in een column op de partijwebsite de Staten van Sint Maarten verwijt de lasten voor de bevolking te verzwaren maar zichzelf een hogere vergoeding toe te kennen.
De Caribische delegaties voor het Ipko dat morgen in de monumentale vergaderzaal van de Eerste Kamer officieel wordt geopend zijn zaterdag en gisteren in Nederland aangekomen.

Curaçao wordt vertegenwoordigd door de Statenleden

 • Wiels, Cooper,
 • Davelaar,
 • Jesus-Leito,
 • Rosaria,
 • Sulvaran,
 • Thodé
 • en Statenvoorzitter Franco.

De komende dagen komen de bevindingen van de gezamenlijke werkgroepen aan de orde die zich hebben gebogen over de thema’s

 • Onderwijs (o.a. studieschuld),
 • Energie,
 • Vervoer in het Caribisch gebied,
 • Gezondheidszorg
 • en Jeugd en Jongeren.

Ook zal er worden gesproken over het beter benutten van de economische kansen van het Koninkrijk, de viering van 200 jaar Koninkrijk en een onafhankelijke geschillenregeling.

De delegaties brengen werkbezoeken aan het Deventer Ziekenhuis, Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam en jeugddetentiecentrum de Hartelborgt in Spijkenisse.
Op het programma staat verder een ontmoeting met premier Mark Rutte.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -