29 C
Willemstad
• zondag 13 juni 2021 17:08

Laatste reacties

- Advertentie -

Navarro in Nederland voor JJIC

Willemstad – In het kader van het masterplan Gouvernements Opvoedingsgesticht (GOG), dat in de toekomst de ‘Justitiële Jeugd Inrichting Curaçao’ (JJIC) gaat heten, is de minister van Justitie, Nelson Navarro, in Nederland.

navarroHij zal vandaag spreken met de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven.
Bovendien staan volgende week verschillende bezoeken op de agenda bij de Antillengemeenten Dordrecht en Den Helder en een rondleiding bij de JJI Teylingereind in Sassenheim. Hiermee komt Navarro tegemoet aan een van de zes aanbevelingen in het masterplan JJIC, namelijk het komen tot een functionele samenwerkingsovereenkomst met een of meer justitiële jeugdinrichtingen in Nederland om te komen tot uitwisseling, verbreding en verdieping van kennis en handelen.

,,Doel van mijn bezoek en bespreking is om na te gaan hoe wij door Nederland geassisteerd kunnen worden bij de organisatorische invulling van de Curaçaose jeugdinrichting.
We weten dat er veel landgenoten werkzaam zijn in de Nederlandse (jeugd)gevangenissen.
Wij zouden graag deze mensen terughalen naar Curaçao, mogelijk via een detacheringsregeling.
In Nederland wordt veel bezuinigd en mogelijk komt zo mankracht vrij die op Curaçao ingezet zou kan worden”

, aldus Navarro in een vraaggesprek met deze krant.
Het gaat volgens hem eerst om de organisatorische en inhoudelijke aspecten bij de acht detentiecellen die bij GOG gebouwd gaan worden.
De plannen voor de bouw zijn vorig jaar al goedgekeurd en worden gefinancierd door gelden uit het Sociaal Economisch Initiatief (SEI).
De openbare aanbesteding voor de bouw heeft echter nog niet plaatsgevonden.

JJIC is vooral bedoeld om invulling te kunnen geven aan het nieuwe Wetboek van Strafrecht waarin jongeren volgens een PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen) in een inrichting voor jeugddetentie geplaatst moeten worden.

,,De JJIC vormt een belangrijke schakel in de infrastructuur die thans wordt ontwikkeld voor de preventie en bestrijding van de jeugdcriminaliteit”

- Advertentie -

, zo staat in het masterplan.

De totale kosten met behoud van de huidige gebouwen van het GOG bedragen ruim 18 miljoen gulden.
Volgens de planning zou het project afgerond en operationeel moeten zijn in 2014.
Een van de zes aanbevelingen in het masterplan is dat alle wetgevingsproducten gereed moeten zijn voordat het centrum operationeel wordt.
Verder moet er een samenwerkingsovereenkomst komen met de Klinika Capriles als het gaat om de psychiatrische hulpverlening aan jeugdigen.
Ook wordt aanbevolen om tot samenwerking te komen tussen het ministerie van Onderwijs en de grootste schoolbesturen voor de verzorging van onderwijs aan de jongeren.
Verder moest er volgens de planning al in december 2012 een functieboek klaarliggen voor de inrichting, met een sociaal statuut, een reorganisatieplan voor het GOG en een instroomschema voor het personeel.
Tot slot moet er door een werkgroep een begroting opgesteld worden op basis van een kostprijsberekening.

Veel personeel nodig

Medio 2012 schreef deze krant over het personeel het volgende:

,,Het aantal personeelsleden is aanzienlijk.
Zo zal de organisatie alleen al in de eerste fase bestaan uit een totaal van 11 leefgroepen, waarvoor 99 formatieplaatsen (fte) aan groepsleiders nodig zijn, 5 fte unithoofden, 1 fte hoofd behandelstaf, 5 fte gedragswetenschappers, een parttime creatief therapeut en parttime motorisch therapeut (0,5 fte), 3 fte maatschappelijk werkers, 1 fte trajectbegeleider, 1 fte kinder- en jeugdpsychiater, 1 fte verpleegkundige en 1 fte onderwijscoördinator, 1 fte algemeen directeur, 1 fte hoofd beheer en beleid, 1 fte medewerker personeel en organisatie, 1 fte personeelsfunctionaris, 1 fte medewerker financiële administratie, 3 fte management ondersteuning, 1 fte ICT en kwaliteit, 1 fte coördinator beveiliging, 1 fte facilitaire dienst, 13 fte interieurverzorgers en 50 fte beveiligers.”

 

 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ | Edwin Timmer Willemstad - Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met...

Column Youp | Ruig van de richel

Begrijp ik nou dat de nieuwe dierenwet in eerste instantie voorschreef dat geen enkel beest de mogelijkheid mag worden ontnomen om natuurlijk gedrag te vertonen? Inmiddels is...

Column Hessels | Haleluja!

Door Armand Hessels In verschillende gelegenheden gaven zowel de regering als de beoogde nieuwe beheerder (Quanten) van het immense industrieterrein te San Nicolaas te kennen dat er halverwege...

PBC | Wie graaft in de grond van Sint-Eustatius vindt geschiedenis

Persbureau Curacao “Als je graaft in de grond van Sint-Eustatius, graaf je geschiedenis”. Sherees Timber is enthousiast over de ontdekking van een 17e eeuwse begraafplaats op het terrein...

NU | Curaçao begint tweede ronde WK-kwalificatie met kleine nederlaag

Curaçao is de play-offs in de tweede ronde van de WK-kwalificatie zaterdag (lokale tijd) begonnen met een 2-1-nederlaag tegen Panama. Dinsdag is de return in Willemstad. De ploeg...

NOS | 17e-eeuwse begraafplaats ontdekt op de voormalige Golden Rock Plantation op Sint- Eustatius

NOS correspondent Dick Drayer  Op Sint-Eustatius hebben archeologen een begraafplaats van tot slaaf gemaakte mensen ontdekt op een voormalige suikerplantage. Zij denken de grootste tot nu toe in...
- Advertentie -