PS niet eens met Sanctielandsverordening

Ivar-Asjes-2

De opstelling van de PS-fractie staat haaks op het standpunt van premier Ivar Asjes

WILLEMSTAD — De PS-fractie wil dat het wetsvoorstel voor aanpassing van de Sanctielandsverordening wordt aangehouden. “Gaat de behandeling van vanochtend toch door, dan zal de fractie tegenstemmen”, aldus PS-fractievoorzitter Melvin ‘Mac’ Cijntje, voor aanvang van een openbare vergadering van de Staten over dit onderwerp.

“We hebben gevraagd om de behandeling aan te houden, omdat er geen consensus bestaat. Het is gebruikelijk dat wanneer niet iedereen op één lijn zit, de behandeling wordt aangehouden. Maar de regering heeft de behandeling toch doorgezet.”

Het wetsvoorstel dat vanochtend in behandeling werd genomen gaat ervan uit dat sancties die door de Europese Unie (EU) zijn aangenomen via een lokale wet automatisch door Curaçao worden overgenomen. Er bestaat verzet tegen de wet.

Dit verzet wordt gedeeld door de PS-fractie, benadrukte Cijntje vanochtend.

“Wij hebben geen problemen als sancties van de Verenigde Naties worden overgenomen. Dat is wereldwijd. Maar het gaat hierbij om de Europese Unie, dat is een totaal andere regio.

We gaan er niet mee akkoord dat sancties die in het verre Europa overeen zijn gekomen, automatisch, zonder dat wij er iets over te zeggen hebben, ook voor ons van kracht gaan worden. Wij willen zelf kunnen beslissen.”

De opstelling van de PS-fractie staat haaks op het standpunt van premier Ivar Asjes, die afgelopen weekeinde tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst de argumenten van de hand wees dat het wetsvoorstel inlevering van de Curaçaose autonomie zal inhouden.

Hij waarschuwde Statenleden dat afwijzing van het wetsvoorstel, dat al door de parlementen van Aruba en St. Maarten is aangenomen, zou kunnen inhouden dat Nederland de wet via een Rijkswet zou kunnen opleggen.

Maar vanochtend benadrukte PS-Statenlid Sherwin Leonora dat hij de indruk heeft dat de nieuwe wet in zal houden dat Curaçao als een blind, mak schaap achter de EU gaat aanlopen.

Eerder had MFK-leider Gerrit Schotte de PS-fractie uitgedaagd door zich publiekelijk af te vragen hoe de coalitiefracties akkoord konden gaan met de vrijwillige inlevering van de Curaçaose autonomie aan de EU.

Schotte gaf aan dat automatisch akkoord gaan met sancties van de EU vergaande gevolgen voor Curaçao met zich mee kan brengen. Schotte stelde dat het voorstel tegen het Statuut zou indruisen, dat in artikel 25 aangeeft:

“Aan internationale economische en financiele overeenkomsten bindt de Koning Aruba, Curaçao of Sint Maarten, niet, indien de regering van het land, onder aanwijzing van de gronden, waarop zij van de binding benadeling van het land verwacht, heeft verklaard, dat het land niet dient te worden verbonden.”

Schotte kondigde verder met een amendement te zullen komen, wat inhoudt dat sancties niet automatisch door Curaçao worden overgenomen. MANStatenlid Hensley Koeiman vroeg zich af wat voor signaal accordering van de wet zou inhouden.

“Dit zegt dat wij het kleine beetje autonomie dat wij nu hebben, niet aankunnen.”

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang gaf op haar beurt aan volmondig vóór de wet te zijn, omdat de wereld haar krachten moet bundelen om terrorisme te kunnen bestrijden in het belang van het wereldvrede.

Zij vroeg wel aan de regering welke garanties er zijn, dat de belangen van Curaçao veilig gesteld kunnen worden.

Ook PAR-Statenlid Zita Jesus-Leito haalde de strijd tegen het internationaal terrorisme aan om vóór de wetsverandering te stemmen.

Maar zij sprak haar verontwaardiging uit dat een verdacht Statenlid het woord mocht voeren en niet de eer aan zichzelf hield door afstand te doen van zijn Statenzetel, verwijzend naar MFK-leider Schotte.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “PS niet eens met Sanctielandsverordening

  1. De PS fractie heeft het over “de verre regio”, daarbij voorbijgaand aan het feit dat uit de EU-pot regelmatig automatisch geld deze kant opkomt hoe stupide kan je toch zijn.
    Meten met 2 maten voor deze onintelligente statenleden. Super stom allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *