26 C
Willemstad
• zondag 16 mei 2021 07:56

DH | Sarah wants clarity on Doncher’s suspension

PHILIPSBURG--United Democrats (UD) Member of Parliament (MP) Sarah Wescot-Williams on Thursday evening called on government to provide clarity on the suspension of Princess Juliana International Airport (PJIA)...

Ingezonden | Respect!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Kluivert tijdelijk bondscoach

Willemstad - Patrick Kluivert vervangt tijdelijk Guus Hiddink als bondscoach van de Curaçaose voetbalselectie. Hiddink is herstellende van Covid-19 en niet fit genoeg om de selectie te...

PBC | Curaçaose stranden per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...
- Advertisement -spot_img

Proces moord Wiels gestart

HomeMediaProces moord Wiels gestart

Advocaten en officier van justitie wilden geen radio-uitzending

Proces moord Wiels gestart

WILLEMSTAD — Het proces van de moorden op LionelArnaud op 8 juni 2012, Raikel Conception op 27 januari vorig jaar, Statenlid Helmin Wiels (PS) op 5
mei en Raul ‘Bolle’ Martinez’ op 17 mei vorig jaar is vanochtend om tien uur gestart. Iedereen werd voor het betreden van het Stadhuis uitvoerig gecontroleerd en uit veiligheidsoverwegingen waren er ruim tien agenten van de Koninklijke Marechaussee en het Korps Politie Curaçao in de zaal aanwezig.

Rechter Constantijn van Dam van Isselt heeft eerst uitgelegd hoe het proces de hele week zal verlopen en vervolgens las officier van justitie Gert Rip de tenlasteleggingen voor.

De verdachten Burney ‘Nini’ F.’, Elvis ‘Monster’ K., Dangelo ‘Panchek’ D. en Carlos P. worden allen beschuldigd van de moord op Helmin Wiels op 5 mei vorig jaar.

Hun advocaten zijn respectievelijk Marije Vaders, Olga Kostrzewski, Gladys Sophia-Alendy en Olga Lodowica (beiden vertegenwoordigen D.), en Alicia Blonk.

Tevens werden vanochtend twee nieuwe feiten tegen de verdachte D. bekendgemaakt door Rip. Hij heeft samen met K. op 25 januari vorig jaar – twee dagen voor de moord op Conception – een overval gepleegd op een geldloper van Hector Henriquez. De auto van het slachtoffer werd klemgereden en vervolgens werd hij onder bedreiging van een wapen bestolen van ruim 38.000 gulden.

Ook zou D. samen met de medeverdachte P. een Venezolaanse vrouw op 23 augustus vorig jaar hebben overvallen. Zij namen haar mobiele telefoon en een bankbiljet van 20 dollar mee.

Verloop

Volgens het Openbaar Ministerie heeft F. de moord op Wiels gedurende de periode van 1 april tot en met 5 mei vorig jaar voorbereid. Hij heeft 100.000 gulden (of een hoeveelheid geld) betaald aan K. om Wiels dood te schieten, aldus Rip.

Tevens heeft hij de mannen gedurende diezelfde periode instructies gegeven voor deze moord. D. en P. hielden zich volgens de zaaksofficier bezig met het aanschaffen van kleding, handschoenen, wapens en de nummerplaat voor de gebruikte vluchtauto.

Daarnaast wordt D. ook beschuldigd van de moord op Raul ‘Bolle’ Martinez, waarbij K., net als bij de moord op Wiels, de schutter was. Martinez werd op 17 mei in het hoofd geschoten en vervolgens in zee gegooid. Zijn verminkte lichaam werd later bij de vlakte van San Pedro gevonden.

D. staat ook terecht voor vuurwapenbezit. De politie vond op 20 september vorig jaar drie vuurwapens en twintig scherpe patronen in de tuin van D., in de Kaya Sakado bij Koraal Specht. Het betreft hier drie pistolen van de merken Baikal, CZ (model 83) en FN (model 1922).

Radio-uitzending

De rechter heeft vanochtend diverse verzoeken van de desbetreffende advocaten behandeld. Zo wilden de advocaten Olga Kostrzewski en Marije Vaders van respectievelijk de moordverdachten K. en F. niet dat de inhoudelijke behandeling van de moordzaken live zou worden uitgezonden, vanwege gevoelige en pijnlijke kwesties die naar voren zullen worden gebracht en verklaringen die later tegen hen kunnen worden gebruikt.

Hun verzoek werd door zaaksofficier Rip van het OM ondersteund. Volgens hem wordt de bevolking goed vertegenwoordigd door de (geschreven) pers.

De rechter had ruim een halfuur nodig om zich over dit verzoek te buigen en heeft uiteindelijk besloten dat de radio-uitzending toch toegestaan zou worden.

Dit vanwege de grote interesse in de zaak en het feit dat het publiek – buiten de geschreven pers – ook recht heeft om de zaak te volgen. De gevoelige kwesties worden, als de advocaten dat willen, niet uitgezonden.

Verdere verzoeken in moordzaak Wiels

Advocaat Lodowica diende een uitstelverzoek in. Ze zegt meer tijd nodig te hebben om zich voor te bereiden op de overvalzaak (Hector Henriquez), waarmee ze belast is. Rip verzette zich hiertegen.

Daarnaast heeft ze een verzoek ingediend om drie getuigen te horen. De rechter zal aanstaande woensdag een beslissing nemen hierover, de dag waarop de zaak tegen hem behandeld zal worden.

Volgens Vaders wil haar client F. niet aanwezig zijn bij de behandeling van de zaken tegen de andere verdachten. Ook advocaat Blonk heeft een verzoek ingediend voor de afwezigheid van haar client. De verdachten hoeven niet aanwezig te zijn, besloot de rechter.

Daarnaast heeft Vaders een verzoek ingediend voor het horen van K., als getuige. Op dit laatste verzoek zal de rechter aanstaande donderdagmiddag een beslissing nemen.

Officier Rip wil ook de behandeling van de zaak tegen de verdachte F. aanhouden en heeft een verzoek hiervoor ingediend. De rechter zal dit verzoek aanstaande donderdag behandelen.

Vonnis 29 augustus

De rechter heeft vanmiddag en morgen de hele dag gereserveerd voor de zaak tegen K. De officier zal de betrokkenheid van K. bij de moordzaken en overval uitvoerig uitleggen in zijn requisitoir en vervolgens krijgt zijn advocaat de tijd om haar pleidooi voor te dragen.

De zaken tegen D. en P. worden woensdag en donderdagochtend inhoudelijk behandeld en de zaak tegen F. donderdagmiddag en vrijdagochtend.

De rechter heeft inmiddels 29 augustus geprikt als de dag waarop hij het vonnis in deze zaken zal uitspreken.

Bron: Amigoe

zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties