28 C
Willemstad
• woensdag 5 mei 2021 20:19

ParadiseFM | ‘Einde Korsou di Nos Tur nabij’

Het einde van de politieke partij Korsou di Nos Tur is nabij. Dat zegt Meindert ‘Menki’ Rojer, de nummer twee op lijst, vandaag in het Antilliaans Dagblad. Het...

Democracy now! | Monday, May 5, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 5 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Semper: Gemiddeld 100 prikken per dag in de wijken

Er wordt door de mobiele vaccinatieteams in de wijken hard gewerkt voor elke prik. Per locatie worden er gemiddeld zo’n honderd prikken per dag gegeven, zegt Jerry...

DolfijnFM | Drastisch minder huwelijken dit jaar op Curaçao

Er wordt minder getrouwd op Curaçao. Drastisch minder zelfs. In 2018 waren er nog 744 paren die hun ja-woord gaven, vorig jaar was dat aantal nog maar...

DolfijnFM | Sportschooleigenaren willen weer open

Eigenaren van sportscholen op Curaçao luiden de noodklok. Het voortbestaan van individuele scholen in de bedrijfstak op het eiland is in gevaar. De versoepeling van de coronamaatregelen afgelopen...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoPrivate verzekeraars ziektekosten teleurgesteld

Private verzekeraars ziektekosten teleurgesteld

svbWILLEMSTAD — De private ziektekostenverzekeraars zijn ‘uitermate teleurgesteld’ over de opstelling van de SVB. Dat blijkt uit een schrijven van de Curaçao & Bonaire Insurance Association, waarin zij verenigd zijn.
De CBIA wil een aantal punten gewijzigd zien in de Basisverzekering Ziektekosten (bvz). Volgens de SVB moet de associatie echter bij de minister van Gezondheid zijn.

Op 27 maart vond een overleg plaats tussen de SVB-directie en de private ziektekostenverzekeraars.
De verzekeraars overlegden een lijst met de punten die volgens hen gewijzigd dienden te worden in de Basisverzekering Ziektekosten.
SVB gaf aan met een reactie te zullen komen op alle door de CBIA genoemde punten.
De CBIA meldt dat ze nu, na meer dan vijf weken, een teleurstellende reactie van de SVB heeft ontvangen.

“De SVB herhaalde namelijk in haar reactie heel duidelijk dat zij slechts een uitvoerende rol heeft bij de basisverzekering ziektekosten en dat niet zij de wet hebben gemaakt. Voor alle door de CBIA beoogde wijzigingen in de wet verwees de SVB naar de minister. SVB toonde geen enkele bereidheid om haar mening te geven over de door CBIA noodzakelijk geachte wijzigingen in de wet.”

In februari hadden de ziektekostenverzekeraars echter al contact gezocht met minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid.
Zij wilden praten over het feit dat volgens hen ‘verschillende onderdelen van de basisverzekering niet in het belang zijn van degenen die ofwel reeds een private ziektekostenverzekering hebben, dan wel een private ziektekostenverzekering zouden willen hebben’.
De minister stelde toen voor dat de verzekeraars een gesprek zouden hebben met de SVB, om inzicht te verkrijgen hoe deze instantie aankijkt tegen hun voorstellen voor reparatiewetgeving van de bvz.

De teleurgestelde CBIA zegt nu niets anders te kunnen doen dan weer contact opnemen met de minister.

“We willen met de minister bespreken hoe de belangen en rechten van de degenen die een private ziektekostenverzekering hebben en deze wensen te behouden, gewaarborgd kunnen worden.
Ervaring leert dat in de meeste gevallen de premie van een private ziektekostenverzekering veel lager is dan die van de basisverzekering ziektekosten.
Tevens is de dekking veel uitgebreider bij de private ziektekostenverzekering.”

De CBIA blijft hameren op een aantal (averechtse) gevolgen van de bvz.
Zo laken zij het verlies van vrije keuze voor de burgers.
Mensen worden bijvoorbeeld verplicht bij de SVB verzekerd als ze veranderen van baan, ook al waren zij bij hun vorige werkgever privaat verzekerd.
Ook vallen alle nieuwgeborenen onder de SVB, ook al zijn de ouders privaat verzekerd en willen zij hun baby hierin meeverzekeren.
Tevens vallen allen die zich nieuw op Curaçao vestigen onder de bvz, of ze het willen of niet. De CBIA wijst op het gevaar dat de bvz ‘een gratis ziektekostenverzekering dreigt te worden voor alle (buitenlandse) personen met een inkomen beneden 1000 gulden, op kosten van ons als belastingbetalers’.

“Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest van de wet. En Curaçao zal dit financieel bezien ook niet kunnen dragen.”

De CBIA maakt zich ook ernstige zorgen over de uitgaven van de SVB.

“De SVB bewijst al jaren dat ze de openbare ziektekosten niet op een financieel gezonde wijze kan beheren.
Uit het financieel jaarverslag van 2011 is te zien dat het fonds Ziekteverzekering met een tekort kampt van ruim 81 miljoen gulden.
De overheid staat garant voor deze tekorten.
Dus, met onze belastingmiddelen worden deze tekorten van de SVB vergoed. Concreet betekent dit voor u als burger dat twee keer betaalt aan de SVB.
U betaalt premies voor alle openbare fondsen die de SVB beheert.
De tekorten die door de overheid worden aangevuld, worden betaald uit de algemene middelen.
Kortom, belastinggelden die eveneens door u worden betaald.”

De CBIA wil dat de door haar benadrukte punten nu, in de reparatiewetgeving, worden aangepast.

“We hebben begrepen dat de minister het voornemen heeft om een nieuwe wet te maken ter vervanging van de basisverzekering ziektekosten.
Dit zal de nodige tijd in beslag gaan nemen.
We kunnen niet wachten op een nieuwe wet.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties