32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 15:40

Laatste reacties

- Advertentie -

Nu miljard verplichte reserves

centrale bankWillemstad – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft haar monetaire beleid gericht op het verkrappen van de ruimte op de lokale geldmarkt in de maand maart voortgezet. Dat schrijft de CBCS in een toelichting op de onlangs uitgebrachte verkorte balans over maart 2013. Het percentage van de verplichte reserves, het voornaamste instrument, werd met 0,25 procentpunt verhoogd naar 15,50 procent.
Dit instrument beoogt de liquiditeit van de banken en daarmee de groei van de kredietverlening te beïnvloeden, legt de Centrale Bank uit.
Dat is weer nodig om de deviezenvoorraad op peil te houden.
Door de verhoging van het percentage van de verplichte reserves en de hogere binnenlandse schuld (binnenlandse schuld minus langetermijndeposito’s vormt de grondslag waarover de verplichte reserve wordt berekend) van de commerciële banken steeg het uitstaande bedrag aan verplichte reserves met 37,1 miljoen gulden ten opzichte van eind februari.
Per 31 maart stond er voor een bedrag van 970,8 miljoen (bijna één miljard) aan verplichte reserves op de balans van de CBCS.
Tijdens de tweewekelijkse CD-veilingen (Certificates of Deposit) richtte de Centrale Bank zich enkel op herfinanciering van vervallende CD’s.
Het uitstaande bedrag aan CD’s bleef daardoor onveranderd, namelijk 29 miljoen.
De maand maart werd afgesloten met een balanstotaal van 3.818,9 miljoen; 10,4 miljoen lager dan een maand eerder.

Hoeveelheid geld stijgt in maart

De basisgeldhoeveelheid van Curaçao en Sint Maarten steeg in de maand maart met 10,6 miljoen gulden, voornamelijk als gevolg van een stijging van de bankbiljetten en munten in omloop (+9,6 miljoen) naar 395,4 miljoen.

De geldhoeveelheid wordt gedefinieerd als de optelsom van de bankbiljetten en munten in circulatie en de rekening-couranttegoeden van de commerciële banken bij de Centrale Bank. De rekening-couranttegoeden van de commerciële banken bleven vrijwel ongewijzigd, namelijk 304,3 miljoen, volgens de Centrale Bank doordat een toename van de deposito’s van de overheid en overige ingezetenen teniet werd gedaan door de stijging van de verplichte reserves en de netto aankoop van deviezen door de commerciële banken bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).
De netto positie van de overheid bij de CBCS verslechterde met 27,8 miljoen.
Deze verslechtering was vooral het resultaat van overmakingen van de rekening ‘Gouvernement Speciaal’ van de voormalige centrale (Antilliaanse) overheid ten gunste van rekeningen bij de commerciële banken.
Deze overmakingen waren gerelateerd aan de vereffening van de vorderingen en schulden van de Nederlandse Antillen.
De daling van 40,5 miljoen in de post ‘Deposito’s van overige ingezetenen’ was het gevolg van onder andere overmakingen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ten gunste van haar rekeningen bij de commerciële banken.
Bovendien heeft Usona (Uitvoeringsorganisatie Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen) overmakingen gedaan van haar rekening bij de Centrale Bank ten gunste van haar rekeningen bij de commerciële banken met betrekking tot de uitvoering van projecten.
Bovendien is de post ‘Deviezen’ aan de activazijde van de balans gedaald met 18 miljoen, voornamelijk als gevolg van de netto aankoop van deviezen door de commerciële banken.
Per 31 maart stond er voor 1.974,6 miljoen aan deviezen op de balans.
Ten slotte is de post ‘Goud’ aan de activazijde van de balans gestegen met 7,3 miljoen als gevolg van een hogere marktwaarde op de balansdatum vergeleken met eind februari.
De toename van de post ‘Kapitaal en reserves’ aan de passivazijde van de balans is gerelateerd aan de stijging van de marktwaarde van goud.
De goudvoorraad stond per ultimo maart voor 1.202,7 miljoen in de boeken van de CBCS.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -