30 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

PBC | Zomertijd in Nederland

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zomertijd is dit weekend weer ingegaan in Nederland. In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur vooruit gezet en...

Column Youp | Stropdas

En opeens zijn de dassen in het nieuws. Aan alle talkshowtafels verschenen dassendeskundigen om te praten over de ondermijnende dieren die de NS een enorme financiële strop...

NTR | Arubaanse Elize helpt slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Melissa Stamper Bij het zien van de beelden van de aardbeving in Turkije en Syrië, wilde de 8-jarige Elize eerst zelf in een vliegtuig stappen om daar te...
- Advertentie -

NTR | Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

John Samson Gearresteerd worden omdat je als man hakken en make-up draagt tijdens carnaval? Op Curaçao beschuldigt Nathan (28) de politie van homofobie. “Mijn vertrouwen in de politie...

PBC | Sociaal-Economische Raad Curaçao keurt nieuwe gokwet goed maar blijft kritisch

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Sociaal-Economische Raad van Curaçao heeft de nieuwe gokwet, de Landsverordening op de Kansspelen, goedgekeurd, maar blijft kritisch en pleit voor volledige transparantie. De...

PBC | Strandgangers opgelet: Portugees oorlogsschip gesignaleerd aan zuidkant van Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur waarschuwt voor de aanwezigheid van het Portugees oorlogsschip aan de zuidkant van Curaçao. Bezoekers van het strand...

PBC | CBCS: Vertraging economische groei verwacht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) voorspelt dat de economische groei in de monetaire unie in 2023 zal vertragen, vanwege een verwachte...
- Advertentie -

Nu miljard verplichte reserves

centrale bankWillemstad – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft haar monetaire beleid gericht op het verkrappen van de ruimte op de lokale geldmarkt in de maand maart voortgezet. Dat schrijft de CBCS in een toelichting op de onlangs uitgebrachte verkorte balans over maart 2013. Het percentage van de verplichte reserves, het voornaamste instrument, werd met 0,25 procentpunt verhoogd naar 15,50 procent.
Dit instrument beoogt de liquiditeit van de banken en daarmee de groei van de kredietverlening te beïnvloeden, legt de Centrale Bank uit.
Dat is weer nodig om de deviezenvoorraad op peil te houden.
Door de verhoging van het percentage van de verplichte reserves en de hogere binnenlandse schuld (binnenlandse schuld minus langetermijndeposito’s vormt de grondslag waarover de verplichte reserve wordt berekend) van de commerciële banken steeg het uitstaande bedrag aan verplichte reserves met 37,1 miljoen gulden ten opzichte van eind februari.
Per 31 maart stond er voor een bedrag van 970,8 miljoen (bijna één miljard) aan verplichte reserves op de balans van de CBCS.
Tijdens de tweewekelijkse CD-veilingen (Certificates of Deposit) richtte de Centrale Bank zich enkel op herfinanciering van vervallende CD’s.
Het uitstaande bedrag aan CD’s bleef daardoor onveranderd, namelijk 29 miljoen.
De maand maart werd afgesloten met een balanstotaal van 3.818,9 miljoen; 10,4 miljoen lager dan een maand eerder.

Hoeveelheid geld stijgt in maart

De basisgeldhoeveelheid van Curaçao en Sint Maarten steeg in de maand maart met 10,6 miljoen gulden, voornamelijk als gevolg van een stijging van de bankbiljetten en munten in omloop (+9,6 miljoen) naar 395,4 miljoen.

De geldhoeveelheid wordt gedefinieerd als de optelsom van de bankbiljetten en munten in circulatie en de rekening-couranttegoeden van de commerciële banken bij de Centrale Bank. De rekening-couranttegoeden van de commerciële banken bleven vrijwel ongewijzigd, namelijk 304,3 miljoen, volgens de Centrale Bank doordat een toename van de deposito’s van de overheid en overige ingezetenen teniet werd gedaan door de stijging van de verplichte reserves en de netto aankoop van deviezen door de commerciële banken bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).
De netto positie van de overheid bij de CBCS verslechterde met 27,8 miljoen.
Deze verslechtering was vooral het resultaat van overmakingen van de rekening ‘Gouvernement Speciaal’ van de voormalige centrale (Antilliaanse) overheid ten gunste van rekeningen bij de commerciële banken.
Deze overmakingen waren gerelateerd aan de vereffening van de vorderingen en schulden van de Nederlandse Antillen.
De daling van 40,5 miljoen in de post ‘Deposito’s van overige ingezetenen’ was het gevolg van onder andere overmakingen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ten gunste van haar rekeningen bij de commerciële banken.
Bovendien heeft Usona (Uitvoeringsorganisatie Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen) overmakingen gedaan van haar rekening bij de Centrale Bank ten gunste van haar rekeningen bij de commerciële banken met betrekking tot de uitvoering van projecten.
Bovendien is de post ‘Deviezen’ aan de activazijde van de balans gedaald met 18 miljoen, voornamelijk als gevolg van de netto aankoop van deviezen door de commerciële banken.
Per 31 maart stond er voor 1.974,6 miljoen aan deviezen op de balans.
Ten slotte is de post ‘Goud’ aan de activazijde van de balans gestegen met 7,3 miljoen als gevolg van een hogere marktwaarde op de balansdatum vergeleken met eind februari.
De toename van de post ‘Kapitaal en reserves’ aan de passivazijde van de balans is gerelateerd aan de stijging van de marktwaarde van goud.
De goudvoorraad stond per ultimo maart voor 1.202,7 miljoen in de boeken van de CBCS.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -