27 C
Willemstad
• zaterdag 19 juni 2021 09:03

Laatste reacties

- Advertentie -

Prijsdaling in december 0,7 procent

Belangrijkste wijziging in ‘Kleding en schoeisel’, ‘Wonen’, ‘Vervoer en communicatie’

consumentenprijsindexcijferWillemstad – Het zogenoemde consumentenprijsindexcijfer (CPI) van Curaçao is in de maand december 2012 met 0,7 procent gedaald ten opzichte van november 2012; van 122,4 naar 121,6. Aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De prijzen waren in de laatste maand van vorig jaar dus 0,7 procent lager dan in november; de inflatie over heel 2012 bedraagt 3,2 procent, zoals het Antilliaans Dagblad gisteren berichtte. Over de prijsontwikkeling op Curaçao tussen december 2011 en december 2012, meldt het CBS het volgende: het CPI nam tussen december 2011 en december 2012 toe van 118,6 naar 121,6; een stijging van 2,5 procent.

,,Dit cijfer geeft weer hoeveel duurder de maand december van het afgelopen jaar was ten opzichte van de maand december van het jaar daarvoor.”

Wordt alléén gekeken naar de maand december dan zijn de bestedingscategorieën die de belangrijkste prijswijziging vertoonden:

 • ‘Kleding en schoeisel’ (+1,4%),
 • ‘Wonen’ (-1,6%)
 • en ‘Vervoer en communicatie’ (-0,8%).
 • De prijsontwikkeling van ‘Kleding en schoeisel’ werd veroorzaakt doordat kleding 1,6 procent duurder werd.
 • - Advertentie -

  De prijsontwikkeling van ‘Wonen’ werd vooral bepaald door de prijsdaling van energie- en waterverbruik met respectievelijk 6,1 en 3,5 procent.

 • De prijsontwikkeling van ‘energieverbruik’ werd vooral bepaald door de daling van het elektriciteitstarief met 7 procent.

 • De prijsontwikkeling van ‘Vervoer en communicatie’ balanceerde tussen enerzijds de prijsstijging van ‘nieuwe auto’s’ met 2 procent en anderzijds de prijsdaling van ‘kosten van autorijden’ en ‘communicatie’ met respectievelijk 3 en 2 procent.
  De product- en dienstengroep ‘kosten van autorijden’ werd vooral beïnvloed door de prijsdaling van benzine met 6 procent.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, June 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Rapper Josylvio weer vrijgelaten uit cel op Curaçao, ‘reispapieren toch in orde’

De Nederlandse rapper Josylvio is na een nacht in de cel op Curaçao weer vrijgelaten. Hij was opgepakt wegens belediging en verstoring van de openbare orde. Bij aankomst...

PBC | MFK wil online goksector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...
- Advertentie -