25 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 02:31

Laatste reacties

- Advertentie -

Gratis voorbehoedsmiddel tijdens Karnaval

Door: Milou de Bats

CURAÇAO – ‘Safe sex’ is belangrijk. Dat weten ook condoomfabrikant Kimono en stichting Fundashion Famia Plania. Zij hebben de handen ineen geslagen om veilige seks te promoten. Tijdens Karnaval stuurt de stichting mensen de straat op om rond de 10.000 gratis voorbehoeds middelen van Kimono uit te delen aan toeschouwers.

“Karnaval is de perfecte gelegenheid om dit te doen”

, stelt Daisy Frans-Schoop van Fundashon Famia Plania, een stichting die zich al jaren inzet om jongeren voor te lichten over seks.

“Tijdens Karnaval gebruiken mensen veel alcohol en soms ook drugs. Daardoor verschuiven grenzen en hebben mensen sneller seks. Het is bewezen dat mensen die een voorbehoeds-middel bij zich hebben, hem ook daadwerkelijk zullen gebruiken als het op seks aankomt.”

Sensatie
Seks met een voorbehoeds-middel zou volgens veel mensen een stuk minder leuk zijn.
“Dat is helemaal niet zo”

, zegt Gianno Chirino van Kimono.

“Kimono-condooms zijn de dunste condooms die hier op het eiland te krijgen zijn.
Ze zijn zo dun, dat de sensatie precies hetzelfde is als zonder condoom. Het enige belangrijke verschil is dat je beschermd bent.”

- Advertentie -

De condooms van Kimono liggen vanaf deze week in supermarkten, botica’s en automaten.

Risico

“Met name jongeren laten het nog wel eens afweten als het om veilige seks gaat”

, vertelt Frans-Schoop.

“Het is niet dat er niet genoeg informatie is.
Het gaat meestal om het moment van de seks: als er dan toevallig geen condoom in de buurt is, doen ze het gewoon zonder.
Dat brengt heel veel risico’s met zich mee.
Meisjes kunnen ongewenst zwanger raken en daarnaast liggen er ook ziektes op de loer: door onbeschermde seks kun je HIV of een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) oplopen.”

Frans-Schoop wijst nog op een opvallend gegeven.

“Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen SOA’s oplopen door hun vaste partner.
Het vertrouwen is in een relatie heel groot en mensen gaan er dan vanuit dat er niets buiten de deur gebeurt.
De praktijk blijkt anders: het is in het Caribisch gebied heel normaal voor sommige mannen om meerdere vrouwen te hebben.
Het risico op geslachtsziektes is dan veel groter.”

- Advertisement -

Parade
De gratis condooms worden bij de grote carnavalsparades voor volwassenen, de tienerparade en de parade van Banda Bou uitgedeeld. Het team van Kimono en Fundashion Famia Plania loopt voor de parade uit om iedereen in het publiek te voorzien van de mogelijkheid op veilige seks.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -