27 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Gratis voorbehoedsmiddel tijdens Karnaval

HomeNieuwsGratis voorbehoedsmiddel tijdens Karnaval

Door: Milou de Bats

CURAÇAO – ‘Safe sex’ is belangrijk. Dat weten ook condoomfabrikant Kimono en stichting Fundashion Famia Plania. Zij hebben de handen ineen geslagen om veilige seks te promoten. Tijdens Karnaval stuurt de stichting mensen de straat op om rond de 10.000 gratis voorbehoeds middelen van Kimono uit te delen aan toeschouwers.

“Karnaval is de perfecte gelegenheid om dit te doen”

, stelt Daisy Frans-Schoop van Fundashon Famia Plania, een stichting die zich al jaren inzet om jongeren voor te lichten over seks.

“Tijdens Karnaval gebruiken mensen veel alcohol en soms ook drugs. Daardoor verschuiven grenzen en hebben mensen sneller seks. Het is bewezen dat mensen die een voorbehoeds-middel bij zich hebben, hem ook daadwerkelijk zullen gebruiken als het op seks aankomt.”

Sensatie
Seks met een voorbehoeds-middel zou volgens veel mensen een stuk minder leuk zijn.
“Dat is helemaal niet zo”

, zegt Gianno Chirino van Kimono.

“Kimono-condooms zijn de dunste condooms die hier op het eiland te krijgen zijn.
Ze zijn zo dun, dat de sensatie precies hetzelfde is als zonder condoom. Het enige belangrijke verschil is dat je beschermd bent.”

De condooms van Kimono liggen vanaf deze week in supermarkten, botica’s en automaten.

Risico

“Met name jongeren laten het nog wel eens afweten als het om veilige seks gaat”

, vertelt Frans-Schoop.

“Het is niet dat er niet genoeg informatie is.
Het gaat meestal om het moment van de seks: als er dan toevallig geen condoom in de buurt is, doen ze het gewoon zonder.
Dat brengt heel veel risico’s met zich mee.
Meisjes kunnen ongewenst zwanger raken en daarnaast liggen er ook ziektes op de loer: door onbeschermde seks kun je HIV of een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) oplopen.”

Frans-Schoop wijst nog op een opvallend gegeven.

“Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen SOA’s oplopen door hun vaste partner.
Het vertrouwen is in een relatie heel groot en mensen gaan er dan vanuit dat er niets buiten de deur gebeurt.
De praktijk blijkt anders: het is in het Caribisch gebied heel normaal voor sommige mannen om meerdere vrouwen te hebben.
Het risico op geslachtsziektes is dan veel groter.”

Parade
De gratis condooms worden bij de grote carnavalsparades voor volwassenen, de tienerparade en de parade van Banda Bou uitgedeeld. Het team van Kimono en Fundashion Famia Plania loopt voor de parade uit om iedereen in het publiek te voorzien van de mogelijkheid op veilige seks.

Dit artikel is geplaatst in

Zoeken

Recente reacties