27 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

Extra | Journaal 25 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Consumentenbond: ‘Kamerleden zien Caribische gemeenten nog steeds als buitenland’

Marit Severijnse Na de grote demonstratie tegen armoede en ongelijkheid. op Bonaire, liet staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar...

DH | Council of Appeals says prison director was rightly dismissed

PHILIPSBURG--Former director of the Pointe Blanche prison Edward Rohan was lawfully fired by the governor of St. Maarten in 2021, it was stated in a judgment of...

AntilliaansDagblad | ‘Geef schildpadden de ruimte’

Kralendijk - Op 5 mei is het eerste schildpaddennest 2023 gevonden op Bonaire en daarmee is het nestseizoen officieel van start gegaan. Alle reden om nu even...

AntilliaansDagblad | Drugsboot onderschept

Oranjestad - De kustwacht en het Korps Politie Aruba (KPA) hebben een drugsboot onderschept. Aan boord zaten 9 personen. Het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van de kustwacht signaleerde...

AntilliaansDagblad | Club17 werkt toe naar duurzaam Curaçao

Willemstad - Onder de naam Club17 zetten de partners van het Water Refill Program Curaçao hun reis voort naar duurzaamheid. Het 17e duurzame ontwikkelingsdoel van de VN...
- Advertisement -spot_img

Premie bvz aangepast

HomeMediaPremie bvz aangepast

Jardim: Gradatie aangebracht bij inkomensafhankelijke premie

José JardimWillemstad – Tijdens het wekelijks overleg van de Raad van Ministers is woensdag besloten toch enkele gradaties aan te brengen met betrekking tot de inkomensafhankelijke premie voor de basisverzekering (bvz).

Advertentie

Dat heeft minister van Financiën José Jardim desgevraagd laten weten.
Minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) Jeanne-Marie Francisca had een dag voor de vergadering een voorstel gedaan tot aanpassing van de inkomensafhankelijke premie.
Zo zou er onder meer gekeken moeten worden naar de armoedegrens en gezinssamenstelling.
Zo ver is het woensdag nog niet gekomen, maar wel is er overeenstemming bereikt door de Raad van Ministers op twee punten.

,,Er is besloten dat de mensen die alleen een AOV-uitkering krijgen plus een dertiende maand – waardoor ze net over de grens van 12.000 gulden per jaar heen gaan – worden gecorrigeerd zodat ze alsnog vrijstelling krijgen voor het afdragen van een premie”

, liet Jardim gistermiddag weten.
Dit besluit zal aan de Sociaal-Economische Raad (SER) voorgelegd worden.
Dit geldt ook voor het besluit dat is genomen omtrent loontrekkers.

,,Mensen die een inkomen hebben tussen de 12.000 en 18.000 gulden zullen niet de volledige 3 procent moeten betalen, maar daarvan zal de inkomensafhankelijke premie variëren tussen de 0,25 procent en 2,95 procent”

, aldus de minister van Financiën.
Minister Francisca liet gistermiddag tegenover deze krant weten de twee besluiten te zien als een ‘opening’.

,,Ik ben daar blij mee. Mijn uitgangspunt gaat verder, maar binnen de Raad van Ministers is het geven en nemen. Uiteindelijk zijn we hierop uitgekomen”

, aldus Francisca. Ook is er besloten dat er nog dit jaar een taskforce zal worden opgericht die toch ook gaat kijken naar aanpassing van de premie aan de hand van de armoedegrens en gezinssamenstelling.

,,Het belastingstelsel kent dit nog niet, maar we zouden bijvoorbeeld uit kunnen gaan van een gemiddeld inkomen per gezinssamenstelling”

, aldus de minister van SOAW.
Waar Francisca zich niet in kan vinden, is het feit dat de kosten volledig voor rekening van het ministerie van SOAW komen, zo stelt zij.

,,We zijn aardig ingekort op de begroting, terwijl we veel en complexe problemen kennen binnen dit ministerie. Met alle respect vind ik het absurd dat de kosten volledig voor SOAW zijn. Ik heb gevraagd wat de mogelijkheden zijn voor een aanpassing op de begroting, maar het geld zou er niet zijn. Hier moeten we toch nog een keer naar kijken, we zijn er niet uitgekomen.”

Advertentie

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties